Mange kinesere er lykkelige over at de for første gang på nesten tre år kan reise utenlands uten å måtte sitte i karantene når de kommer tilbake.
Den 8. januar opphever Kina karantenekravet for utenlandsreisende. Dermed forsvinner enda et smitteverntiltak som ikke bare har holdt smitten borte, men også fått store konsekvenser for landets økonomi og næringsliv siden landet stengte ned i mars 2020.
– Jeg føler at epidemien endelig er over. Reiseplanene jeg la for tre år siden, kan nå bli en realitet, sier Fan Chengcheng, en 27 år gammel kontorarbeider i Beijing.
I Shanghai reagerer flere innbyggere på samme måte.
– Endelig går Kina tilbake til normalen, sier Chen, som gleder seg over at det blir lettere for foreldrene å besøke henne. De bor nå i Storbritannia.
– Det viser at det fortsatt finnes folk som bryr seg om internasjonal handel og følgene for kinesisk økonomi, sier hun.
En annen Shanghai-innbygger håper at den raske gjenåpningen vil føre til at flokkimmuniteten skapes raskere.
Ifølge statlige medier opplevde reiseselskapet Tongcheng Travel en økning i antall nettsøk på 850 prosent kort tid etter at myndighetene kunngjorde at karantenekravet blir opphevet. Forespørsler om visum ble tidoblet.
Konkurrenten Trip.com opplevde også en kraftig oppgang i antall søk på populære reisemål i utlandet. I løpet av en halvtime var trafikken ti ganger så stor som for ett år siden.
Mange ønsker seg til Macau, Hongkong, Japan, Thailand og Sør-Korea, ifølge selskapet.
Samtidig skaper de reiseglade kineserne bekymring i andre land. Frykten for smitte har blant annet fått Japan til å innføre krav om koronatest for alle som kommer fra det kinesiske fastlandet.
I mars 2020 ble det innført et krav om at alle som ankom Kina fra utlandet, måtte tilbringe tre uker i offentlige karantenesentre. I juni i år ble perioden redusert til én uke, og siden november har kravet vært på fem dager.
Enkelte reiserestriksjoner blir imidlertid liggende fast, blant annet for utenlandske turister. Ifølge regjeringen i Beijing kommer visumreglene for utlendinger til å bli tilpasset på en «vitenskapelig og dynamisk måte i tråd med epidemisituasjonen».
Myndighetene og statskontrollerte medier har forsøkt å framstille den nye situasjonen med stor ro selv om smitten skyller innover landet, og sykehus og krematorier er overfylte.
Samtidig har de gitt opp å holde tritt med epidemien og sluttet å rapportere inn de faktiske tallene på både smittede og koronarelaterte dødsfall.
(©NTB)