Prisene steg 2,5 prosent de siste tolv månedene, mens prisene økte med 0,7 prosent fra mars i år til april. Påsketilbud på mat og drikke trakk ned prisveksten.
Prisveksten har dermed dempet seg. Det er en nedgang i tolvmånedersveksten på 0,1 prosentpoeng fra mars, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
– Det var spesielt prisene på mat og alkoholfri drikke som bidro til fallet i veksttakten, sier seksjonssjef Espen Kristiansen.
Matvareprisene falt 2 prosent fra mars til april i år og var 3,1 prosent høyere enn i april i fjor.
Det er hele 5,5 prosentpoeng lavere enn i mars, da tolvmånedersveksten i matprisene var på 8,6 prosent.
– Det var forventet et betydelig fall i prisveksten på mat fra mars til april, blant annet fordi påsken falt i mars i fjor, mens den var i april i år. Påsketilbud trakk matprisene ned i april i år, mens tilsvarende effekt i fjor inntraff måneden før, sier Kristiansen.
Påsketilbud på varer som frisk frukt, sjokolade, chips, pølser og diverse kjøttpålegg bidro mest til å trekke prisveksten ned.
Prisene på sitrusfrukt falt 28,9 prosent fra mars til april, mens prisene på melon og epler falt henholdsvis 28,3 og 18,2 prosent i samme periode, ifølge SSB.
KPI justert for avgiftsendringer og energivarer, KPI-JAE (også kalt underliggende inflasjon), steg 3 prosent de siste tolv månedene.
I mars var tolvmånedersveksten på 3,4 prosent.
Også lavere økning i husleier er med på å trekke veksten i KPI-JAE ned.
Prisene for elektrisitet inkludert nettleie steg 7,4 prosent fra mars til april i år, men var likevel 5,2 prosent lavere i april enn for ett år siden.
– Dette skyldes blant annet det sterke prisfallet vi så i mars måned i år, sier Kristiansen.
Prisvekst er et mål på hvor mye prisen på varer som mat eller klær, og tjenester som bussbillett eller frisør, har steget over tid.
Prisveksten er litt lavere enn det Norges Bank ventet, og det er godt nytt for renteutsiktene, ifølge Sparebank 1 Sør-Norges sjeføkonom, Kyrre Knudsen.
Den pågående handelskrigen skaper fortsatt usikkerhet for hva som skjer med renta.
– Men det er tegn til at dette kan gi lavere vekst og inflasjon, som kan føre til raskere rentekutt, sier han.
Prisveksten på mat og drikke er nå tilbake på en avtagende trend etter at denne nådde en topp i juni 2023, ifølge bransjedirektør for Virke dagligvare, Bendik Solum Whist.
– Det er gledelig at lavere kostnadsvekst og den sterke konkurransen mellom dagligvarekjedene bidrar til at matprisveksten nå er nede på et nivå vi ikke har sett siden juni 2022, sier han.