Hei! Jeg heter Mads, og er en privatinvestor med en forkjærlighet for regneark, tall og grafer. En av tingene jeg liker å følge med på er shortandelen til de ulike selskapene på Oslo Børs. Hver uke fremover vil jeg publisere denne oversikten hos Investornytt, hvor jeg også vil vise dere endringene fra forrige uke.
I ukens diagram over de mest shortede aksjene på Oslo Børs, ser vi at Cavendish Hydrogen igjen leder med en shortandel på 7,71%, en økning på 1,21% siden forrige mandag. Cavendish Hydrogen har i flere uker vært en av de mest shortede aksjene på Oslo Børs, og aksjekursen har falt med 18,83% den siste måneden, og er ned 60% siden toppen rett over 38 kroner i juni.
Like bak følger Nel med en shortandel på 7,5%. Aksjekursen har falt med 36,25% siden toppen i mai.
Höegh Autoliners som slipper kvartalsrapport for Q2 onsdag 14.august, har fått redusert sin shortandel siden forrige mandag med 0,11%. Höegh Autoliners slapp forøvrig en handelsoppdatering for juli på fredag, som ble godt mottatt av markedet. Aksjen sluttet da opp 6,50%.
Vi ser også at det er en ny aksje på listen siden forrige mandag: Nykode Therapeutics med en shortandel på 0,50%.
DNO går ut av listen ettersom shortandel er redusert til 0% siden forrige mandag.
For de som ikke er kjent med begrepet «å shorte» en aksje kommer det en kort forklaring her: å shorte en aksje innebærer å låne aksjer i et børsnotert selskap fra en megler for deretter å selge dem i markedet. Investoren som shorter, tror at aksjekursen vil falle, og at de kan kjøpe aksjene tilbake til en lavere pris før de leverer dem tilbake til megleren. Differansen mellom salgs- og kjøpskursen utgjør investorenes gevinst. Fortjenesten fra en shortposisjon er begrenset til 100 % (med mindre man girer posisjonen), ettersom en aksje aldri kan falle under null. Risikoen ved shorting er i teorien ubegrenset, da det ikke er noen øvre grense for hvor mye en aksjekurs kan stige.
Diagrammet i artikkelen viser hvor stor andel av et selskaps totale aksjer som er solgt short. Shortposisjoner under 0,5 % publiseres ikke av Finanstilsynet, og disse er derfor ikke inkludert i oversikten. Aksjer med 0 % i diagrammet er tatt med for å vise endring, men de kan fortsatt ha en shortandel under 0,5 %.

Mads Børtveit
Bergenser på 35 år med stor interesse for børs og aksjer.
Har vært aktiv i aksjemarkedet siden 2018 og handler aktivt i tillegg til en langsiktig fonds- og aksjeportefølje.
Intressert i utbytteaksjer på Oslo Børs, trading av olje og indekser, samt shipping og eiendom.
Når han ikke taster kvartalstall i Excel, jobber han i helsevesenet, og har to leiligheter som han leier ut.