Renters rente effekten er investorens beste venn.
Orakelet fra Omaha, Warren Buffett
Har du et grunderfrø spirende i mageregionen, eller driver du et ENK, men har planer om vekst? Det er flere gode grunner for å starte et aksjeselskap. Da ASK ble lansert i 2017 fikk småsparerne et nytt og viktig våpen for å få investeringene til å gro.
I kraft av Aksjesparekontoen fikk nå retailinvestorer muligheten til å kjøpe og selge aksjer og fond innad i kontoen uten å utløse skatt før uttaket oversteg innskuddet. Investor legenden fra Omaha, Warren Buffett kalte renters rente effekten for investorens beste venn og Einstein kalte den samme effekten for verdens 8 underverk. Selv om ASK var en åpenbaring for de fleste med AF-konto i 2017 så kom kontotypen med begrensninger. Kjøper man verdipapirer igjennom en aksjesparekonto må selskapet tilhøre et land innenfor EØS og flere av selskapene på Oslo børs faller derfor utenfor investeringsmulighetene, man kan heller ikke ha rentefond på ASK.
Hvis ikke aksjesparekonto gir deg nok frihet i investeringene dine kan det være et alternativ å starte et holdingselskap, som er et AS som får inntektene fra å investere i aksjer, aksjefond eller andre verdipapirer. Det er et minefelt å sno seg igjennom, fallgruvene er dype og fellene er mange, derfor tok Investornytt kontakt med regnskapsbyrået Regnskaps Partner for å hjelpe oss igjennom de vanligste feilene som blir gjort i forbindelse med oppstart og drift av et aksjeselskap.
Det er fallgruver med å starte et AS og de kan ofte være veldig dyre.
Roald Tvedt, Partner og faglig leder i Partner Regnskap

Partner Regnskap har skreddersydd tjenester for sine kunder i snart 40 år og har kontorlokaler på Forus, Jørpeland og Årdal i Rogaland. Med 27 dedikerte ansatte hjelper de kunder fra små og mellomstore bedrifter med løsninger som passer kundens behov. Investornytt kom i kontakt med partner og faglig leder i selskapet, Roald Tvedt som har jobber i selskapet siden 2010. Med nye kunder liker Partner Regnskap å ha en kostnadsfri konsultasjonstime for å kartlegge behovet til kunden, hva kunden kan gjøre selv og hvor mye hjelp kunden trenger med regnskapet for sin bedrift.
Er driften veldig enkel så kan man gjøre mye selv hvis man setter seg inn i det, men i et aksjeselskap er det masse rapporteringsplikt og hvis man har ansatte og blir momspliktig blir det straks mer komplisert kontra ENK.
Hvorfor stifte et aksjeselskap i stedet for et enkeltpersonforetak?
-Hvis det er helt enkle forhold så kan du godt ha et ENK med tanke på kostnader, man skal ikke lage ett årsregnskap og man slipper en del administrasjonsarbeid som gjør at ENK kan være å foretrekke i starten. Med en gang det er risiko inn i bildet bør du vurdere et aksjeselskap. Hvis det er fare for sykemelding eller skader og du er avhengig av inntekten du får som selvstendig næringsdrivende bør du tenke på et AS. Hvis du stifter et holdingselskap så håndterer du risiko og du får fordelen med utsatt skatt.
Hvordan går man frem når man vil stifte et AS?
-Det er fult mulig å gjøre dette på egenhånd uten hjelp fra profesjonelle, men man må sette seg godt inn i fremgangsmåten for å starte på best mulig måte. Etter man har valgt navn og formål med selskapet må man fylle ut stiftelsesdokumenter og vedtekter som må være signerte før du kan opprette bedriftskonto hos banken. Man trenger minst 30000 kroner i aksjekapital, skal du bruke eierandeler som deler av kapitalen medfører dette mer papirarbeid og må godkjennes av revisor. Deretter sender man Samordnet registermelding med stiftelsesdokument, vedtekter og bekreftelse på innskutt egenkapital til Brønnøysundregisteret. Mange foretrekker at denne oppstartsprosessen blir gjort av fagfolk som jobber med dette i det daglige.
Nå som aksjeselskapet er stiftet, kan vi bare gå i gang med å kjøpe verdipapirer?
-Først må man bestille et LEI-nummer hos autorisert utsteder. Alle bedrifter som skal handle aksjer må ha et LEI- nummer det er myndighetskrav i MIFID II, det er en global identifiseringskode. Bedriften trenger ikke LEI-nummer for å handle andeler i fond, men husk at Lei-nummeret som regel må fornyes hver 12. måned. Det finnes kanskje aktører som leverer LEI-nummer med lengre varighet, men aksjeselskapet er selv ansvarlig for å sørge for at LEI-nummeret er oppdatert.
All dokumentasjon er i orden og nettmegleren har registrert LEI-nummeret, kan vi nå kjøpe verdipapirer?
-Ja det kan du og nå kan du benytte deg av fritaksmetoden som gjør at du kan realisere gevinster fra investeringene uten at det utløser skatt, samme som i en ASK, men nå har du en større investeringssfære. Du kan handle unoterte aksjer, fond og derivater med aksjer som underliggende innenfor de fleste land i EU/EØS. Noen land er definert som lavskattland og havner utenfor fritaksmetoden og det medfører skatteplikt på gevinst selv om landet er innenfor EU/EØS.
Mange er interessert i amerikanske selskap, går det under fritaksmetoden?
-Nei dessverre, du må holde deg innenfor EU/EØS. På grunn av beskatning er det derfor anbefalt å holde investeringene utenfor EU/EØS på en privatkonto.

Hvis du allerede har et investeringsselskap eller ønsker å stiftet ett, anbefaler Roald fra Partner Regnskap en dialog med fagfolk som kan hjelpe på vei med å opplyse om forskjellige skatteutgifter og hvor streken mellom fordeler og ulemper går. Det er noen gråsoner man beveger seg i og det er noen eiendeler som kan lønne seg å eie på privaten, som blant annet verdipapirer utenfor EU/EØS, primær og sekundærbolig. En privatperson kan leie ut 4 boenheter som vil beskattes som passiv kapitalinntekt, som pr i dag er på 22%. Dette er forutsatt at enhetene ikke anses å være «aktivitet og næringsvirksomhet». Det skal ikke så mye til for at utleieforhold blir ansett som aktivitet i skattemessig forstand.
Ektefelle eller samboer kan også leie ut 4 boenheter, men det stilles noen krav der også. De kan ikke eies sammen, men hver for seg, ektefellene må føre et eget regnskap for sine leiligheter, inntektene ved utleie må tilfalle den ektefelle som står som eier og ektefellen må drive for egen regning og risiko.
Det er noen som ønsker å leie ut kontorlokale til selskapet i egen bolig, dette er vel gunstig da selskapet får fradrag for kostnader knyttet til kontorleie og leieinntektene vil være skattefritt for utleier.
-Her gjelder det å være forsiktig og trå varsomt, man må ha aksjelov § 3-8 i tankene. Vi har sett eksempler på at eier av selskapet har leid ut deler av egen bolig som kontor hvor skattemyndighetene har ilagt aksjonær/utleier tilleggsskatt. Skattemyndighetene kan også endre ligningen for tidligere år og da kan kostandene akkumulere seg store etter hvert. Korrekt leiepris i et boligområdet er annerledes enn i en næringspark for eksempel, så det er viktig å ta høyde for når man setter leiepris. I tillegg kommer kriterier som egen inngang, skilting, leiekontrakt og at lokalet ikke brukes til noe annet enn næring. Det mange ikke tenker på er hvis man skal selge boligen hvor deler av boligen (For eksempel 50%) har blitt leid ut som kontor, så vil 50 % av gevinst være skattepliktig i og med at deler av eiendommen er definert som næringseiendom på salgstidspunktet.
Hvis du selger boligen hvor deler av boligen har blitt brukt til utleie av kontor må man skatte tilsvarende prosent av gevinsten.
Roald Tvedt
Kan du fortelle litt om MVA og når blir man momspliktig?
-MVA er en avgift på kjøp og salg av varer og tjenester. Det er flere vilkår som må oppfylles før selskapet blir MVA-pliktig, men det er kort fortalt, når omsetning overstiger 50 000 kroner, eller 140 000 kroner for en ideellorganisasjon i løpet av de 12 siste månedene. Da kan du søke om registrering hos Skatteetatens hjemmesider. Når selskapet er MVA-registrert legger foretaket MVA på salgsfakturaene og får fradrag for MVA for innkjøpene inn til bedriften. Kort fortalt, det er MVA på inntekter minus MVA på utgifter som avgjør om du må betale eller får tilbake MVA etter at du har levert inn MVA-oppgaven.
Til slutt har du noen tips til leserne som ønsker å stifte et aksjeselskap?
-Det er viktig å starte riktig. Sett deg godt inn i leveringsplikter og krav, hvis noe skal være uklart ta kontakt med regnskapsfører i stedet for å famle med hendene foran seg i mørket. Hvis selskapet skal ha ansatte eller driften er komplisert kan det også være en fordel å rådføre seg med profesjonelle. Husk å ha et bærekraftig regnskap som skal tåle ettersyn fra skattemyndigheter, når man begynner å beveger seg i gråsoner er det lett å tråkke over streken og da kan det fort bli en dyr lærepenge. Noen har en regnskapsfører i magen og tar det relativt lett, mens andre er mer opptatt av å utvikle en ide eller et produkt og ønsker ikke at arbeidet med regnskap skal gå på bekostning av utviklingen. Ellers er det viktig å ha det gøy, like det man gjør og like å utfordre seg selv.
