Etter flere år med intensiv utvikling og testing hevder det svenske havenergiselskapet NoviOcean at de har funnet nøkkelen til stabil og skalerbar energiproduksjon til havs. Resultater fra flere testrunder peker i samme retning: teknologien fungerer som planlagt.
Teknologiplattformen har vært gjennom omfattende testløp. Først i testrigger ved Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm, deretter i bølgetanker i England og Frankrike. Før den ble satt ut i to separate offshore-faser med til sammen 14 måneders drift. Ifølge NoviOcean viser både interne og uavhengige målinger en høy grad av samsvar mellom simuleringene og faktisk ytelse i felt.
Modellene som danner grunnlaget for systemets ytelse er utviklet i samarbeid med det portugisiske forskningsinstituttet WavEC Offshore Renewables. Resultatene skal gi økt trygghet for teknologien og det kommersielle potensialet, ifølge selskapet.
Velkjent prinsipp i ny drakt
I kjernen av systemet ligger en velprøvd metode: bølgebevegelser omdannes til høytrykks væskestrøm som treffer en Pelton-turbin (en teknologi kjent fra norsk vannkraft)og driver en generator.
— Takket være bruken av vann i stedet for de mer vanlige metall-mot-metall-løsningene hos konkurrentene, vil denne delen av systemet ha en forventet levetid på over 40 år, sier Jan Skjoldhammer, CEO i NoviOcean.
Resultatet er et mekanisk enkelt, men effektivt system for energikonvertering.
Hybrid løsning: bølger, sol og vind
Det som skiller NoviOceans løsning fra andre aktører i det marine energisegmentet er hybridiseringen. Plattformen kombinerer tre energikilder i én enhet: bølgekraft, vertikal aksel-vind og solceller. Vind- og solkomponentene er basert på eksisterende teknologi fra etablerte leverandører, og monteres som tilleggsenheter (bolt-ons).
Bølgekraften spiller en nøkkelrolle ved å levere jevnere energiproduksjon, noe som reduserer behovet for kostbare batteriløsninger. En utfordring for mange rene sol- og vindinstallasjoner til havs.
Selskapet oppgir følgende ytelsestall:
- Tre ganger høyere effekt per vekt enn bunnfaste vindmøller
- Seks ganger høyere effekt per vekt enn flytende vindmøller
- En tredjedel så stort havareal for samme energiproduksjon
Disse tallene er ikke bekreftet av uavhengige kilder, men representerer selskapets egne beregninger.
Kan Norge spille en nøkkelrolle?
Ifølge Skjoldhammer har Norge et særlig stort potensial for å ta i bruk teknologien. Med verdens mest avanserte offshoresektorer – innen alt fra havbruk og olje & gass til dypvannsinstallasjoner – er behovet for utslippsfri og stabil energi til havs betydelig.
Mange av disse installasjonene benytter fortsatt dieselaggregater. Eller står overfor økende kostnader knyttet til batterier og flytende vindkraft. NoviOcean mener deres løsning kan være et mer effektivt og kostnadsbesparende alternativ.
— Vårt system kan produsere 850 kW elektrisitet og/eller 70 000 liter ferskvann per time. Det krever minimal batterilagring. Og har opptil 50 prosent lavere investeringskostnad (CAPEX) og energikostnad (LCOE) sammenlignet med dagens enkeltkildesystemer offshore, hevder Skjoldhammer.
I tillegg til energiproduksjon, understreker selskapet også at deres hybridplattform kan bidra til avsalting av sjøvann og vannproduksjon. Noe som kan være nyttig for øysamfunn og offshore-industrier med vannbehov, samt ikke minst for å dekke det rakst økende behov for rent vann i store deler av verden.
NoviOcean opplyser at de nå er i dialog med mulige lanseringspartnere, og at Norge står høyt på listen.
— Kanskje er vi fortsatt en oppstartsbedrift, men vi tror vi sitter på en løsning som kan revolusjonere offshore energi i tiårene som kommer. Som vil gjøre mye av dagens teknologi overflødig, deler Skjoldhammer.

Åpner nye markeder med ny plattform
Med introduksjonen av plattformen Medi Wave hevder selskapet å ha løst en tidligere begrensning: vanndybde. Ifølge gründer og daglig leder Jan Skjoldhammer gjør ny plattformdesign det nå mulig å operere i dypere farvann. Dermed utvides teknologiens bruksområde.
— Nå kan vi levere også der det før var for dypt, sier Skjoldhammer.
Blant prioriterte anvendelser nevner NoviOcean energiforsyning til offshore olje- og gassinstallasjoner, øysamfunn, havner, og fiskeoppdrett i dypt vann. Sistnevnte er et segment selskapet nå retter økt oppmerksomhet mot.

Kapitalinnhenting og partnersøk
NoviOcean søker nå 5 millioner euro i første investeringsfase, som skal brukes til å bygge og teste en fullskala pilot. Av dette er 1 million euro allerede innvilget som offentlig støtte, som vil utløses når selskapet sikrer mer enn 2,5 millioner euro i privat finansiering.
To ytterligere kapitalinnhentinger på 5 millioner euro er planlagt for kommersiell utrulling og lisensiering.
Når kapitalen kommer på plass, planlegger selskapet å bygge og teste pilotplattformen på Kanariøyene i løpet av 2025/2026. Plattformen skal kunne flyttes mellom ulike steder for å dokumentere ytelse i varierende bølge- og vindforhold.
Selskapet er på jakt etter både kapitalpartnere og lanseringskunder. Skjoldhammer nevner spesielt offshore-oppdrett og olje- og gassaktører som målgrupper for første feltutrulling.
Inntektsmodeller:
- Salg av plattformer til sluttkunder
- Partnerskap med energiselskaper, havbruk og olje/gass
- Build-Own-Operate (BOO)
- PPA (Power Purchase Agreement)
- Lisensiering
Risikofaktorer
- Teknologisk risiko: Fullskala pilot er ikke gjennomført; ytelse i stor skala og under reelle forhold gjenstår å dokumentere.
- Marked og regulatorisk risiko: Markedet for offshore hybridløsninger er i tidlig fase. Kommersiell adopsjon vil avhenge av regulatoriske rammeverk, støtteordninger og konkurranse fra andre teknologier.
- Kostnadsestimat: Kostnads- og ytelsesfortrinnene er foreløpig selskapets egne estimater, og bør valideres gjennom uavhengige piloter og tredjepartsanalyser før større investeringer.
— Vår ambisjon er å tilby en løsning som kombinerer høy effektivitet, lav kostnad og økt stabilitet – noe dagens enkeltkildesystemer sliter med, forteller Skjoldhammer.
Ifølge selskapet er markedet for havenergi forventet å vokse til 53 milliarder euro årlig innen 2050. De peker på at plattformen kan tilpasses alt fra øysamfunn til storskala eksportprosjekter.
— Vi har sett hvordan både vind og sol eksploderte da kostnadene kom ned. Vi starter under motsvarende nivå allerede. Vi har i tillegg høyere stabilitet og fleksibilitet, som da igjen behøver mindre kostbar lagring. Dette mener vi er en unik investeringsmulighet, avslutter Skjoldhammer.
Interessert i å vite mer?
Dersom du ønsker mer informasjon om prosjektet, teknologien eller investeringsmulighetene, kan du kontakte CEO Jan G. Skjoldhammer direkte:
jan.skjoldhammer@noviocean.energy
+46 (0)733 948 417
www.noviocean.energy