NoviOcean utvikler en flytende plattform som kombinerer bølgekraft, solceller og vertikale vindturbiner. Selskapet mener de kan levere stabil grønn energi billigere enn både offshore vind og fossile energikilder. Nå åpner de for investorer i en emisjon på 5 millioner euro for å bygge sitt første fullskala pilotanlegg.
NoviOcean har de siste årene utviklet en hybrid energiplattform som kombinerer tre kilder – bølger, sol og vind – i én struktur. Ifølge selskapet gjør dette løsningen mer kostnadseffektiv og stabil enn tradisjonell offshore vindkraft. Ikke minst fordi det eliminerer behovet for tre separate områder til forankring, elkabler og tilhørende søknadsprosesser.
Se også NoviOcean på Fox News.
Systemet kan også kunne legges sammen med eksisterende eller nye vindkraftsparker, og doble effekten fra disse.
— Vi mener vår løsning kan halvere kostnadene sammenlignet med flytende offshore vind. Samtidig levere mer stabil kraft gjennom kombinasjonen av tre fornybare energikilder, sier Jan G. Skjoldhammer, CEO i NoviOcean.
Skjoldhammer har bakgrunn som flykaptein i SAS og offiser i det norske flyvåpenet. Han startet selskapet i 2016 etter å ha utviklet konseptet «Hydro Power Plant at Sea». Han har sikret tre patentfamilier i over 20 land og vunnet samtlige av de fem innovasjonskonkurranser de har deltatt i. Som Innovator of the Year, Mission Innovation og Propeller Proze. Selskapet planlegger å bruke kapitalen til å bygge og sjøsette sin første fullskala prototype på Kanariøyene. Plattformen skal være 60 meter lang og 30 meter bred, med en vekt på rundt 150 tonn.
Ifølge Skjoldhammer vil pilotprosjektet bli brukt som en demonstrasjonsplattform for potensielle kunder og investorer.
– Flytende hybridplattform: bølger, vind og sol
– Dimensjon: 60 x 30 meter
– Planlagt effekt (fullskala): >800 kW
– Avsalting: Opptil 70 000 liter/time
– Estimert netto energikostnad: 45–25 EUR/MWh
– Pilotkostnad: <5 millioner euro
– Kapitalbehov nå: 5 millioner euro
Retter seg mot et raskt voksende marked
Ifølge NoviOcean kan markedet for havenergi nå 53 milliarder euro årlig innen 2050. EU har satt seg mål om 90 prosent utslippskutt innen 2040, noe som ifølge selskapet øker etterspørselen etter stabile, fornybare energikilder.
— Vi ser et enormt potensial på alle kontinenter. Spesielt i områder som Kanariøyene, Sør-Afrika, Oman og deler av Asia, forteller Skjoldhammer.
Plattformen skal også kunne levere avsaltet ferskvann, alternativt velge mellom å produsere vann eller elektrisitet, avhengig av behovet ulike timer på døgnet. Ifølge selskapet kan én enhet produsere opptil 70 000 liter ferskvann i timen, noe som kan være verdifullt i et raskt økende antall regioner med vannmangel.
Tar steget til å bygge fullverdig prototype
NoviOcean har tidligere gjennomført testing i bølgetanker og i mindre skala utenfor Stockholm. Systemet baserer seg på en kombinasjon av velkjent hydroteknologi og standardkomponenter som solpaneler og vindturbiner.
Selskapet understreker likevel at hele systemet slik det er planlagt, ennå ikke er testet offshore i full skala.
— Vi har testet sentrale deler av teknologien i flere omganger, både i laboratorier og i sjøen i mindre skala. Nå tar vi steget til å bygge en fullverdig prototype, sier Skjoldhammer.

Lavere kostnad enn offshore vind?
Ifølge selskapets egne beregninger vil energikostnaden (LCOE) for pilotprosjektet ligge på rundt 45–50 EUR/MWh fra start. Ved oppskalering til 200 enheter er målet å redusere dette til 25 EUR/MWh. Begge tallene er oppgitt som grunnkostnad, altså før fortjeneste/marginer er lagt til.
— Lavere vekt betyr lavere materialbruk, mindre infrastruktur, enklere installasjon og bedre økonomi, påpeker Skjoldhammer.
Selskapet fremhever også at den hybride løsningen reduserer behovet for kostbar batterilagring. Bølger, sol og vind utfyller hverandre over døgnet.
Flere inntektsmodeller
NoviOcean planlegger ulike forretningsmodeller for utrullingen, blant annet:
- Turnkey-salg av plattformer til kraftprodusenter.
- Build-Own-Operate (BOO)-modeller hvor selskapet eier og driver plattformer selv.
- Partnerskap med verft og kraftselskaper.
— Vi tror den største verdien på sikt vil ligge i å eie og operere plattformene selv, men vi er åpne for flere modeller, avhengig av markedet, sier Skjoldhammer.

Kapitalinnhenting og veien videre
Totalkostnaden for pilotfasen er anslått til under 5 millioner euro. Av dette er 1 million euro allerede innvilget som offentlig støtte, som vil utløses når selskapet sikrer mer enn 2,5 millioner euro i privat finansiering.
Når kapitalen kommer på plass, planlegger selskapet å bygge og teste pilotplattformen på Kanariøyene i løpet av 2025/2026. Plattformen skal kunne flyttes mellom ulike steder for å dokumentere ytelse i varierende bølge- og vindforhold.
2025–2026: Konstruksjon, sjøsetting, utverdering og fysisk markedsføring av Medi Wave 800H i tre steg
Steg 1:
- Engineering og prosjektledelse
- Bygging av fullskala struktur
- Delvis installasjon av energikomponenter
- Ekstern ytelsesverifikasjon og testing
Steg 2: Full installasjon av alle komponenter, tredjepartsverifisering, og sertifisering.
Steg 3: Plattformen demonstreres på flere lokasjoner for å dokumentere ytelse under ulike forhold. I denne perioden vil NoviOcean invitere beslutningstakere, investorer, kunder, medieaktører og fagmiljøer om bord. Målet er å skape synlighet, tillit og markedsinteresse. Selskapet utelukker ikke at også representanter fra kongehus eller internasjonale organisasjoner kan besøke plattformen.
2028 og fremover: Kommersiell utrulling i samarbeid med verft og kraftselskaper.
Ifølge selskapet er markedet for havenergi forventet å vokse til 53 milliarder euro årlig innen 2050. De peker på at plattformen kan tilpasses alt fra øysamfunn til storskala eksportprosjekter.
— Vi har sett hvordan både vind og sol eksploderte da kostnadene kom ned. Vi starter under deres nivå allerede. Vi har i tillegg høyere stabilitet og fleksibilitet. Dette mener vi er en unik investeringsmulighet, avslutter Skjoldhammer.
Interessert i å vite mer?
Dersom du ønsker mer informasjon om prosjektet, teknologien eller investeringsmulighetene, kan du kontakte CEO Jan G. Skjoldhammer direkte:
jan.skjoldhammer@noviocean.energy
+46 (0)733 948 417
www.noviocean.energy