EU strammer inn grenseverdiene for tungmetaller i matvarer. De nye EU-kravene gjør at løkprodusenter rundt Mjøsa frykter for framtiden.
I 2021 strammet EU inn grenseverdiene for tungmetaller i matvarer. Landbruksdepartementet har varslet at lavere grenseverdi for kadmium i løk vil bli innført i Norge senest 1. juli 2026, skriver Nationen.
Mens det i dag er tillatt 0,05 milligram kadmium per kilo løk, er det i det nye regelverket bare lov med 0,03 milligram kadmium per kilo. Kadmium finnes naturlig i jord, spesielt på jord som inneholder mye alunskifer. For mye kadmium kan gi nyreskader, beinskjørhet og økt risiko for kreft.
45 prosent av løken i Norge dyrkes i Innlandet, hvor det er mye alunskiferjord, sier organisasjonssjef i Gartnerhallen, Gunn Jorunn Sørum.
– I disse områdene er det høyere risiko for at kadmium-innholdet skal komme opp mot 0,03 milligram per kilo. Det nye forbudet setter i praksis 45 prosent av norsk løkproduksjon i fare. Ingen kan dyrke løk hvis de risikerer å sitte igjen med en avling som ikke kan selges, sier Sørum.
Det finnes ingen oversikt over akkurat hvor mye kadmium det finnes i jorda på ulike steder.
– Vi trenger mer kunnskap om kadmium-innholdet på de ulike skiftene, slik at bøndene kan unngå å dyrke løk eller iverksette agronomiske tiltak på de mest utsatte stedene, sier Sørum.
EØS-komiteen skal 5. desember møtes i Brussel, hvor det skal vedtas når Norge skal ta inn denne EU-forordningen.
(©NTB)