Investornytt møter gründeren av Cameralla Jørn Allan Pedersen ivrig i et videomøte. Mannen som tidligere startet flere selskaper med suksess er i gang med sin lidenskap. Å kombinere hobby og business var det jeg skulle gjøre før jeg ble pensjonist. Dette skal definere mitt ettermæle sier Pedersen.
Faktaboks Cameralla
Cameralla har som mål å skape verdens største og mest engasjerende online samfunn for folk flest som er glad i å ta bilder og som ønsker opplevelser og inspirasjon knyttet til foto.
Selskapet har bygget verdens første end-to-end digitale plattform for fotointeresserte og har allerede etablert norges største samfunn for fotointeresserte. Selskapet er nå klar til å skalere konseptet internasjonalt i et marked som er 100-200 ganger større.
Kan du fortelle litt om hva dere ser i denne businessmuligheten?
Foto er en av verdens største hobbyer. Hele 889 millioner mennesker er interessert i foto og det deles i dag ca 4,2 mrd bilder på sosiale medier daglig.
Spesielt Instagram fokuserte i starten utelukkende på bildedeling, og var opprinnelig et sted hvor folk som var glad i å ta bilder delte sine bilder for å treffe likesinnede. Men dette har endret seg. Instagram har i de senere årene blitt et sted hvor alle møtes og er blitt fylt opp med videosnutter «hvor folk danser baklengs, hopper utfor stup og kjører raske biler».
Etter hvert er det også i større grad blitt mer og mer fokus på reklame. Fotointeressen har blitt skjøvet mer og mer til side – noe som har skapt stor misnøye blant brukerne. Folk savner et sted å dele bildeinteressen sin, føler at de ikke blir sett i jungelen av bilder og reklame – og selv «profesjonelle» fotografer sliter med å tjene penger på sine bilder og følgere på sosiale medier. Og når det gjelder bedrifter, så sliter de med å skaffe bruker-generert innhold som engasjerer eksisterende kunder og bidrar med å tiltrekke nye kunder.
Dette er et tomrom i et milliardmarked som Cameralla skal gjøre noe med forklarer Pedersen.

Hvordan skal dere ta en bit av dette markedet Pedersen?
Vi har skapt verdens første end-to-end digitale plattform skreddersydd for folk som er interessert i foto. Forestill deg kombinasjonen av Youtube, Instagram, Facebook, Udemy og Shutterstock skreddersydd kun for foto – og med alt samlet et sted!
Hele 87% av folk som er glad i å ta bilder ønsker å dele sine bilder med likesinnede og gjør det på flere plattformer. Derfor har vi utviklet vår egen unike bildedelingsplattform med fokus på læring og konstruktiv feed-back fremfor kun «Likes».
68% av målgruppen ønsker å lære mer – derfor har vi etablert våre eget unike ACADEMY med læring på en folkelig måte og tilpasset alle nivåer. Læring innen fotografering er et stort, og veldig fragmentert marked.
Alt i fra YouTube med videosnutter fra mange ulike personer og med mange ulike tema til lokale fotografer som holder fysiske kurs. Vårt ACADEMY dekker alt fra enkel mobilfotografering til mer avansert fotografering med systemkamera. Hele dette tilbudet er tilgjengelig på video med tilhørende quiz, oppgaver og underlagsmateriale. Alt samlet ett sted. Og ikke minst, så har vi lagt til rette for at innholdet enkelt kan introduseres på flere språk slik at folk kan lære på deres morsmål. Læremetodene er helt unike. Medlemmene lærer nemlig også av hverandre når de deler bilder. Da får de inspirasjon og konkrete tilbakemeldinger på bildene sine. På den måten kan de lære og eksperimentere i et eget miljø før de poster bilder på andre sosiale medier.
Målgruppen vår har også en interesse for andre kulturer, opplevelser og reise som er 25% høyere enn gjennomsnittsbrukeren på sosiale medier. EXPLORE er derfor en annen sentral del av plattformen vår. Her kan brukerne utforske og foreslå skjulte perler – vakre steder å ta bilder – eller Golden Locations som vi kaller det. Steder man lett finner i kartet vårt. Vi har allerede mer enn 2500 slike Golden Locations, og er representert i mer enn 30 land. Det å konkurrere om hvem som tar det beste bilde på disse lokasjonene og ikke minst foreslå nye Golden Locations, har skapt stor begeistring. En spennende fotojakt som alle kan delta i!
Og vi har gjort det lett å bli en del av Cameralla. Vi tilbyr fire forskjellige medlemskapsnivåer, inkludert Gratis medlemskap, Fotoglede (som fokuserer på komposisjon), Mobilskolen (for mobilfotografering) og Fotoskolen (for dem som ønsker å utvikle seg som fotografer med systemkamera). Alt er tilgjengelig online via både web og app.
Grunnleggende, så baserer vår forretningsmodell seg på å skape et engasjerende online samfunn (Community) med mange muligheter for å tjene penger underveis. Den primære inntektsdriver er fornybare inntekter gjennom salg av våre ulike medlemskap. Med fornybare inntekter skaper vi betydelige portefølje (fremtidige) inntekter i takt med at vi vokser. Vi kjenner til verdien av og hvordan man bygger portefølje gjennom våre mange startups innen forsikring. I tillegg har vi i fremtiden mulighet for også å generere inntekter fra «kick-back/commission», reklame, pay-as-you-go produkter med mer.
Statistikk og våre egne erfaringstall viser at markedet i Europa er på mer enn 150 milliarder bare innenfor kurs-delen forklarer Pedersen.
Gründere med trackrecord
Pedersen begynte sin gründerreise innenfor Skandia Forsikring som var det største forsikringsselskapet i Norden på 90-tallet. Her deltok han i, og hadde ansvar for både snuoperasjoner, etablering av nye distribusjonskanaler og etablering av nye selskaper.
Dette ga en bratt lærekurve både med tanke på organisasjon, distribusjon og kundeadferd. Og ikke minst det å kunne skape nye muligheter og ha stor fleksibilitet med tanke på ulike scenarios som alltid eksisterer når man jobber med forretningsutvikling.
I 1997 hoppet Pedersen av for å skape sin egen forretning, noe som endte ut med det nordiske konsulentselskapet Custor Consulting som han solgte allerede i 1999.
50.000 kr hadde blitt til 30 mill. på litt over 2 år. Pedersen så da nye muligheter innen forsikringsbransjen. Business med fornybar portefølje har større potensial i seg enn konsulentbransjen, forklarer Pedersen. Det tar lenger tid å bygge, men er langt hyggeligere. I 2000 startet vi et forsikringsmeglerselskap, som igjen startet forsikringsagenturet White Label Insurance i samarbeide med Hannover Re i 2001. I 2002 gjorde vi et management-buy-out vha egne midler og midler fra friends&family. Tilsammen skaffet vi 14 millioner og solgte selskapet 3,5 år senere for 360 millioner.
I tillegg har Pedersen vært co-founder av Contemi Solutions – et software og management consulting-selskap som ble startet i 2001 og solgt i 2018 med mer enn 100 ansatte fordelt på kontorer i Oslo, London og Vietnam.
I 2010 ble jeg spurt om å være med på etableringen av et nytt forsikringsagentur, som i dag er utviklet til Forsikringsselskapet WaterCircles med en omsetning på ca. 750 millioner.
Med etableringen av Cameralla kombinerer jeg min passion for å bygge og skalere selskaper med min store lidenskap; Foto. Og jeg gjør det med et utrolig sterkt team
Jesper Kreiborg er daglig leder i selskapet og seriegründer som jeg selv – med lang erfaring innen bl.a. forretningsutvikling, tech og skalering av selskaper. Helt siden 2000 har Pedersen og Kreiborg samarbeidet i de samme oppstartene.

Jørgen er vår CMO med lang erfaring innen markedsføring. Han er i tillegg ansvarlig for oppfølgingen mot våre medlemmer. Nikki er vår Chief Growth Officer. Hun er bosatt i Norge, men kommer opprinnelig fra Sør-Afrika og hennes primære fokus er skalering av Cameralla utenfor Norge fra 2024 og fremover. Martin og Joe er våre lead-developers på den tekniske plattformen. Bjørn Christer er vår videograf og jobber tett sammen med meg med den løpende utviklingen av kursinnholdet, innhold til våre webinarer og sist men ikke minst som støtte for våre medlemmer forklarer Pedersen.
Contemi er i dag vår samarbeidspartner innen tech hvor selskapet nyter godt av kostnader som er under halvparten av norske utviklere, og hvor vi er sikre på høy kvalitet, stabilitet og skalerbarhet i teamet.
I tillegg til et sterkt kjerneteam, så har vi også støtten fra et sterkt advisory board. Daniel Lincoln Blom var tidligere markedssjef for Tesla i EMEA og Sebastian Hedencrona har vært med på skaleringen av GWI (Global Web Index) fra 4 ansatte til multi-milliard forretning. Begge bidrar aktivt i utviklingen av Cameralla.
Som et ledd i vår lansering internasjonalt – og ikke minst som følge av viktigheten av vår tekniske plattform, så er vi nå på jakt etter en potensiell CTO med base i Norge. En person med stor lidenskap, høy arbeidskapasitet og som ønsker å være med på en spennende reise.
Teamet vil ytterligere bli utvidet med 2-3 utviklere, 1-2 fotografer og 1-2 innen marketing. Med denne utvidelsen, så vil Cameralla være klar til å skalere internasjonalt på engelsk i 2024.
Foto som hobby
Etter salget av White Label Insurance og innen etableringen av WaterCircles forsikring, tok Pedersen en pause på 4-5 år fra business for å dyrke sin store lidenskap; foto. Noe som resulterte i han ble forespurt om å holde kurs og foredrag, og til å delta i en rekke ulike prosjekter. Underveis i denne prosessen utviklet han nye læremåter innen det å skape gode bilder, dagens 5-stegsmetodikk og vårt unike konsept for komposisjon ledet til at etterhvert også Canon ønsket et samarbeide sier Pedersen.
Ny satsning nye muligheter
Bildene mine fikk stor oppmerksomhet på SoMe og jeg fikk raskt over 100.000 følgere (har i dag ca 140.000 følgere på SOME). Jeg ble etter hvert mer fasinert over fenomenet SOME enn det å tiltrekke fler følgere – og begynte derfor å kartlegge driverne bak SOME. Hva gjør at folk blir tiltrukket av det? Hvordan skjer veksten? Allerede da så jeg at fotointeresserte ville bli lidende ut av «Tiktokifiseringen» med video som var i sin spede start. Det var da ideen om å starte «et Instagram på steroider for folk som er glad i å ta bilder» begynte å ta form. Det ledet fram til at vi begynte å utvikle konsept og strategi i 2018 og at selskapet ble kapitalisert i 2019.

Spurt av Canon i fotoprosjekt
Parallelt med dette ble Pedersen spurt om å holde kurs sammen med Canon i et fotoprosjekt med Hurtigruten; Deres guider skulle lære foto for igjen å kunne hjelpe de reisende til å ta bedre bilder noe som igjen leder til fornøyde gjester og ikke minst til større synlighet på sosiale medier.
Begrepet innholdsmarkedsføring var begynt å bli etablert som en effektiv og rimelig markedsføringsform hvis man først behersket det. Fotoprosjektet i samarbeide med Hurtigruten og Canon ble en suksess.
Og sammen med Hurtigruten lagde teamet et program med kurs og opplæring som skulle rulles ut til 1 million reisende med oppstart 23. mars 2021. Distribusjonsmessig så vi helt klare paralleller med å kunne selge et brandet konsept for innholdsbasert markedsføring til større samarbeidspartnere innenfor reiseliv og hadde lagt all vår innsats og utvikling inn mot dette forklarer Pedersen. Alt var testet og klart. Vi var klar for vekst. 13. mars 2021, 10 dager før lansering, ble Norge og resten av verden stengt ned av Covid sier Pedersen oppgitt.
Vi la derfor om strategien for i større grad å selge direkte i markedet og gikk nye runder til friends & family og fikk kapital til å videreutvikle selskapet.
Klare vekstplaner
Vi har siden delvis dokumentert våre markedsmuligheter med sterke nøkkeltall. Parallelt med at vi har utviklet konseptet, innholdet og den digitale plattformen, så har vi også solgt medlemskap til en verdi av mer enn 8 millioner, og opparbeidet en leadsbase på ca. 30.000 fotointeresserte. I vårt delingsmiljø deles det nå mer enn 2000 bilder pr måned.
Direktesalg er i dag vår primære distribusjonsform, men plattformen vår støtter mange ulike internasjonale distribusjonskanaler som SoMe, influencers, partnere og organisk vekst.
Vi har tilgang til et nettverk av influencers innen foto (profesjonelle fotografer) med en følgerskare på mer enn 100 millioner fotointeresserte og vi har holdt døren åpen for utvalgte samarbeidspartnere.
Med vår digitale plattform, så kan alle nemlig enkelt etablere sin egen digitale fotoklubb og på den måten skape engasjement rundt fotointeressen mot sin målgruppe. Vi har allerede fått mange henvendelser fra potensielle partnere innen reiseliv, opplevelser og foto som ønsker dette tilbudet, da de ser det som en spennende måte å skape bruker-generert innhold, lojalitet og mer-inntekter fra kundene sine. sier Pedersen.
Skal gjøre Cameralla til milliardbutikk
I min reise som gründer, så har jeg ikke tidligere sett en så unik mulighet som Cameralla. Målgruppen er enorm og internasjonal. Alle har et kamera i lommen. Konseptet er 100% digitalt og skalerbart. Vi har et produkt som er internasjonal relevant og enkelt kan overføres på tvers av land/språk. Vi har intet varelager eller regulatoriske barrierer. Vi har et konsept som er dokumentert og får nye brukere hver dag. Vi har en unik og skalerbar digital plattform og innhold som allerede er klar på norsk og engelsk – og som kan enkelt oversettes til flere språk.
Fokuset vårt nå er å lansere og skalere Cameralla internasjonalt i et marked som er mer enn 100 ganger større enn det norske. Og på den måten skape verdens største og mest engasjerende samfunn for folk som er interessert i foto, sier Pedersen begeistret.
Markedet er i bedring og rentetoppen er snart nådd, Pedersen forteller at når de lykkes med skaleringen vil en børsnotering være innenfor rekkevidde 18-24 mnd frem i tid.