For å lykkes som trader og investor må en ha kontroll på følelsene sine når andre ikke har det. En må være kald og fatte beslutninger når kaoset er altoppslukende. Skillet mellom positiv og negativ avkastning kan ofte ses i lys av hvor stor kontroll en har over sine egne følelser og om en klarer å handle når kollektivets meninger står en imot.
Det er ikke uten grunn mental trening og fokus på sinnsbeherskelse innkorpereres i flere suksessfulle investerings og tradingmiljøer. Å trene hjernen til å løsrives fra den naturlige søken mot sikkerhet kan være nøkkelen til å lykkes i børsmarkedene. Her er en visualisering av følelsene en ofte ser i markedssammenheng og forskjellige punkter i en prissyklus.
Hovedtrekkene er grådighet og eufori på toppen av en markedssyklus, mens frykt og angst griper til i bunnen av syklusen. Det oppsynsvekkende med grafen ovenfor er polariten mellom følelser og best tidspunkt for å kjøpe/selge.
Selv observerer jeg dette mest tydelig i kryptomarkedene. Mot slutten av hver syklus strømmer det inn uvitende investorer som skal tjene raske penger på en «sikker» handel. Når nyheter, medier og til og med bestemor begynner å komme med investeringsråd, da er det ikke tidspunktet for å ta opp forbrukslån og sette alle pengene i «Doge»-coin. Risikovilligheten stiger proporsjonalt med prisøkningen i et aktiva, men det viser seg at det burde være motsatt hvis en ønsker å tjene penger.
Hvordan er sentimentet i markedene nå?
Det finnes en rekke sentimentindikatorer en kan benytte seg av for å måle usikkerheten i markedet. Nedenfor er det hentet et utklipp fra Goldman Sachs Global Investment Research som viser aksjeposisjoneringen til retail, instutisjoner og utenlandske investorer. Parameteret som brukes er ZScore og kan enkelt forklares som standardavviket fra gjennomsnittsmålingene. Her skisseres en rekordlav posisjonering i askjemarkedene, som reflekterer frykt. Indikatoren gir nå et kjøpssignal, noe som illustreres ved et standardavvik på (1,8) og dermed ekstrem lav samlet posisjonering.
Samtidig ser vi at det lenge har vært lignende tendenser i «Fear and Greed»-indeksen nedenfor (hentet fra alternative.me/crypto/fear-and-greed-index/). Denne indeksen forsøker å måle sentimentet i kryptomarkedene. Verdiene er en sammensetning av volatilitet, momentum, sosiale medier statistikk, trender og undersøkelser. Åpner man et eget chart for Bitcoin-prisen kan en tydelig se at pristoppene og bunnene har korrelasjon med tilsvarende høye og lave verdier i indeksen nedenfor.
Samlet sett er dette nyttige virkemidler for å manøvrere seg i det økonomiske kaoset som nå utspiller seg. Det lønner seg ofte å være kontrær når en investerer og det er ikke bare jeg som mener det.
Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful.
Warren Buffet Tweet