Nato-landene vil minske avhengigheten av Kina, men landet skal ikke regnes som en motstander.
Ifølge Natos generalsekretær Jens Stoltenberg kommer oppmerksomheten om Kina til å bli skjerpet framover.
– Vi vil selvfølgelig fortsette å handle med og engasjere oss i Kina. Men vi skal være oppmerksomme på vår avhengighet av Kina, minske vår sårbarhet og håndtere risikoer i forholdet til Kina, sa Stoltenberg på en pressekonferanse etter Natos utenriksministermøte i Bucuresti onsdag.
Dermed fortsetter Nato arbeidet med å finne et nytt ståsted i forhold til verdens mest folkerike og etter hvert svært mektige land.
USAs utenriksminister Antony Blinken sier at Nato-landene er mer samstemte nå enn tidligere når det gjelder forholdet til Kina.
– Vi søker ikke konflikt med Kina. Tvert imot, vi ønsker å unngå det. Vi ønsker ikke en ny kald krig. Og vi ønsker ikke å koble våre økonomier fra hverandre, sier Blinken.
Han peker på at det finnes flere områder, deriblant klima, der samarbeid mellom Nato-land og Kina er avgjørende for hele verdens befolkning.
Blinkens budskap ligner på uttalelsene som USAs president Joe Biden kom med etter at han for to uker siden møtte Kinas president Xi Jinping på Bali. To dager etter møtet ble det kjent at USA og Kina gjenopptar klimasamtalene.
Når det gjelder kritisk infrastruktur og teknologi, vil imidlertid Nato minske avhengigheten til Kina, ifølge Stoltenberg. Han la til at Nato samtidig vil styrke samarbeidet med EU og land i Stillehavsregionen, som Australia, Japan, New Zealand og Sør-Korea.
Spanias utenriksminister José Manuel Albares understreker at Kina kan være nyttig når det gjelder å få slutt på krigen i Ukraina.
– Vi må avklare med Kina når vi konkurrerer, og når Kina kan være en partner, som når det gjelder klimaendringene eller få fred i Ukraina og snakke med Vladimir Putin, sa han.
I Natos strategidokument
, som ble vedtatt i sommer, blir Kina omtalt som «en sikkerhetsutfordring». Konkret står det at «Kinas erklærte ambisjoner og politikk utfordrer våre interesser, sikkerhet og verdier».
Dokumentet skal gjelde i ti år. Tidligere har Nato aldri nevnt Kina i sitt såkalte strategikonsept.
(©NTB)