Investornytt
  • Logg Inn
  • Registrere
  • Forsiden
  • Aksjer
    • Aksjer
    • Analyse
    • Langsiktig portefølje
    • Utbytteportefølje
  • Investor
  • Olje & energi
    • Trading
      • Opplæring
      • Trading
      • IN Discord
    • Råvareskolen
    • Oljerapporter
  • IN Live
  • Annonsørinnhold
  • Krypto
    • Krypto
    • Kryptokurser live
  • Om oss
  • Bli medlem
    • Medlemsfordeler
Inget resultat
Vis alt resultat
Investornytt
Hjem IN live

Nå kommer ny rapport om helserisiko ved grillet mat

NTB av NTB
19.03.2024
i IN live
Lesetid:3 mins read

Uka før påske, da mange i Norge starter grillsesongen, serverer Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) en ny vurdering av helserisiko ved å spise grillmat.

Vi har hørt det før: Grilling innebærer risiko for dannelse av helseskadelige stoffer i maten. Flere av stoffene øker risikoen for utvikling av kreft. Ulike faktorer øker risikoen, og rådene har vært å «grille skånsomt» og unngå å grille over åpne flammer.

Men til nå har det vært en vurdering fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) i 2007
som har ligget til grunn. Der ble det understreket at kunnskapen om hvor mye skadelige stoffer som finnes i ulike typer grillmat, var mangelfull. VKMs vurderinger var den gang ikke tilstrekkelige til å anbefale en grense for hvor ofte man bør grille.

Mye har skjedd

– Mange forhold kan være endret siden VKMs forrige vurdering. Grillsesongen har blitt lengre og utvalget av matvarer og grilltyper har blitt bredere. I tillegg har det kommet ny kunnskap om uønskede helseskadelige forbindelser, såkalte prosessfremkalte stoffer, som oppstår ved grilling, skriver VKM om bakgrunnen for den nye vurderingen
, som presenteres på et åpent møte 21. mars.

Prosjektleder Helen Engelstad Kvalem i VKM vil ikke avsløre noe på forhånd, men sier til NTB at det har vært fint å kunne jobbe faglig uavhengig og med sterk metodikk, med et tema som engasjerer og påvirker mange.

– Grilling er «folkeeie», sier Kvalem, som er klinisk ernæringsfysiolog, med doktorgrad i ernæringstoksikologi.

Grillfrelste voksne og ukontrollerte barn

I 2007 forelå det ingen oversikt over norske grillvaner: hvilke grillmetoder som benyttes i Norge, hvem som griller, hva vi griller og hvor mye.

Spesielt etterlyste VKM kunnskap om grillmatkonsum blant de som griller hyppig, for å kunne si mer om helserisikoen for dem, og om barns konsum av grillet mat, som er vanskelig å kartlegge. Barn kan spise grillet mat også i skole- eller barnehagetiden, der grilling over bål/åpen flamme er vanlig for eksempel på tur. I 2007 fant VKM de høyeste konsentrasjonene av såkalte PAH-forbindelser nettopp i pølse grillet på bål.

Ikke minst manglet det bedre kunnskap og data omkring innholdet av kreftfremkallende stoffer i ulike typer matvarer, analysert med nyere analysemetoder.

Dette vil vi vite

I bestillingen ber Mattilsynet VKM om å identifisere helseskadelige prosessfremkalte stoffer som dannes i større grad ved grilling enn ved steking. Om mulig skulle VKM vurdere helserisiko knyttet til konsum av grillmat sammenlignet med stekt mat. De har også hatt oppgaven med å lage en oversikt over rapporterte mengder av disse stoffene i ulike typer grillmat.

Mattilsynet har også bedt om oversikt over faktorer, for eksempel grilltype, grillmetode og matvare, som har betydning for dannelse av de identifiserte prosessfremkalte stoffene i grillmat.

Det kan nemlig være at det blir forskjeller når mat grilles på gass, kull eller briketter, eller om man griller med eller uten lokk.

Vurdering nå, anbefaling senere

VKM påpeker til NTB at deres oppgave er å samle inn og vurdere tilgjengelig og relevant kunnskap for å gjøre en vurdering av faktisk helserisiko. Med oppdatert kunnskap vil Mattilsynet i neste omgang kunne gi aktuelle og relevante råd til forbrukerne om ulike matvarer ved ulike grillmetoder.

Kvalem er fullt klar over at det sitter mange grillentusiaster og er spent på svarene.

–
Vi har strenge rutiner rundt disse rapportene, så detaljene må vi vente med til vi legger fram rapporten på torsdag.

(©NTB)

Relatert Innlegg

IN live

Fritt Ukraina har levert 500 biler til fronten

16.05.2025
IN live

Mann pågrepet etter drap på 13 gruvearbeidere i Peru

16.05.2025
IN live

Japans økonomi krympet med 0,2 prosent

16.05.2025
Neste innlegg
Blandet reaksjon på Asia-børser etter USAs rentehopp

Japans sentralbank hever renten for første på 17 år

Investornytt AS
Org. nr: 927 214 296
© 2022 - Drift og vedlikehold av Seal Media AS

  • Alle henvendelser: kontakt@investornytt.no
  • Om oss
  • Abonnement
  • Personvern
  • Vilkår
  • Presse
  • Bidra

Innholdet på Investornytt representerer ikke Investornytt AS´ meninger, men er forfatterenes egne subjektive ytringer. Innholdet på Investornytt skal ikke sees som finansielle råd. Aksjehandel, kryptovaluta, kryptokunst og all form for trading er svært risikabelt og du kan i verste fall tape mer enn du har investert. Alle må gjøre sine egne vurderinger og ikke handle basert på informasjon på Investornytt.

Velkommen tilbake!

Logg inn på kontoen din nedenfor

Glemt passord? Melde deg på

Opprette ny konto!

Fyll ut skjemaene nedenfor for å registrere deg

Alle felt må fylles ut. Logg Inn

Hent passordet ditt

Vennligst skriv inn brukernavnet eller e-postadressen din for å tilbakestille passordet ditt.

Logg Inn
Investornytt
Administrer samtykke
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler for å lagre og/eller få tilgang til enhetsinformasjon. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd eller unike ID-er på dette nettstedet. Å ikke samtykke eller trekke tilbake samtykke kan ha negativ innvirkning på visse egenskaper og funksjoner.
Funksjonell Alltid aktiv
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å kunne bruke en spesifikk tjeneste som er eksplisitt etterspurt av abonnenten eller brukeren, eller kun for elektronisk kommunikasjon.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk
Lagring av data eller tilgang benyttes kun til statistikk. Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å opprette brukerprofiler for å sende reklame eller for å spore brukeren på en nettside (eller over flere nettsider) for lignende markedsføringsformål.
Administrer alternativer Administrer tjenester Administrer {vendor_count} leverandører Les mer om disse formålene
Se preferanser
{title} {title} {title}
  • Logg Inn
  • Melde deg på
  • Handlevogn
Inget resultat
Vis alt resultat
  • Forsiden
  • Aksjer
    • Aksjer
    • Analyse
    • Langsiktig portefølje
    • Utbytteportefølje
  • Investor
  • Olje & energi
    • Trading
      • Opplæring
      • Trading
      • IN Discord
    • Råvareskolen
    • Oljerapporter
  • IN Live
  • Annonsørinnhold
  • Krypto
    • Krypto
    • Kryptokurser live
  • Om oss
  • Bli medlem
    • Medlemsfordeler
Er du sikker på at du vil låse opp dette innlegget?
Lås opp venstre : 0
Er du sikker på at du vil si opp abonnementet?