Oljen handler på $76,14/fat +2,66% siden fredag
I grafen under ser dere at snittet på spreaden har vært rundt en halv dollar, men ser vi i H2’21 har snittet vært på 73,07 cent. Vi ser videree at i stigende perioder, har man ofte et spreadøkning, og når markedet faller får man ofte en spreadkompresjon. Dette er naturlig da spot (førstefuturen) har mer sensitiv til støy.
Februarkontrakten går til forfall ved månedsskifte og da blir mars førstefuturen, så man må være klar over at en posisjonsendring må skje ila måneden.

KSJEMARKEDET: En mindre studie hos Africa Health Research Institute gir sammenfallende resultater som man har tidligere sett i forhold til antall doser og omikron. Studien der viser at de som har fått to doser af Pfizer har en 22,5% effektivitet mot omikron, men har fortsatt en god beskyttelse mot alvorlig sykdom. Vi anser dette som en positivt datapunkt, da det er i tråd med tidligere antakelser. Markedet hater usikkerhet, og hadde vi sett et studieresultat som vist andre tegn enn det som tidligere har blitt vist, kunne vi fått en tøff start på uken.
Vi fikk inflasjonsdata fra USA på fredag som var i tråd med hva som var ventet. 0,1pp over på MoM, ellers alt i tråde med ventet. I tillegg til dette fikk vi Michigan sentimentsundersøkelse som kom inn bedre enn ventet. Markedet over dammen var risk on og vi fikk en dag med opp omtrent rundt prosenten på SP500. Fokuset i USA er mot solide selskaper, fortsatt. Size er faktoren som leverte klart best i forrige uke.
Futurene i Europa peker opp rundt 0,3-0,4%
LAKS: Vi fortsetter der vi slapp fra vår morgenkommentar fredag. Logikken mellom gode laksepriser og motargumenter rundt covidnedstengte restauranter stemmer ikke overens. I løpet av fredagen fikk vi ytterligere bekreftet vår påstand da lakseprisene skjøt fart ytterligere til NOK 70+ kg. Dette er også da langt høyere priser enn da MOWI feks handlet greit over 230. Mowi fikk forøvrig et løft fredag fra lav 207,40 til close 212,80. Det blir noen prosent det naturligvis, men det er helt åpenbart at aktørene av en eller annen merkelig grunn har sperrefinger her. Vi skjønner ikke hva det kan komme av så maner i den sammenheng til å holde seg long denne traden. Vi har nevnt BAKKA også som sliter betydelig mer med å løsrive seg. Virker foreløpig ordentlig seig, men bør uansett følges med på.
MAKRO/FX: Det er ladet for den store sentralbankuken. Alle de store, Fed, ECB,BOE og BOJ har alle møter denne uken og vår egen NB slipper resultatet av sitt møte 16. KL 1000 med påfølgende pressebrief 30 min sentere. NB slipper også pengepolitiskrapport.
Størst spenning til USA Fed, økt nedtrapping, rentebanen og inflasjon. I ECB er nok fokus mer mot hvordan effekter av siste tids smitte og derav nedstigninger og andre inngripende tiltak.
Alle børsindekser høyere i USA fredag. Inflasjon på nivåer ikke sett siden tidlig 80 tallet. 10 års renter noe høyere i natt før den reverserte på morgenkvisten. USD mot sterke siden, indeks på 96,25 og EURUSD omsettes 1,1285. Det er lite med makrotall på agendaen i dag, auksjon i 3 og 6 måneders papirer.
I Østen ender alle store børsindekser høyere, Nikkei best i klassen med oppgang på 0,71 prosent. I Japan ble det sluppet en rekke Tankan indekser og de fleste noe under konsensus. YEN holder seg stabil mot USD, Yuan sterkere mot USD, 6,3620.
I Unionen går vi en rolig dag i møte om vi ser på makrokalenderen. BOE slipper rapport fra siste møte og rapport rundt finansiell stabilitet. Johnson uttalte i går en frykt for økt smilte og derav skapte litt usikkerhet. GBP holder seg stabil mot USD , noe sterkere mot EUR.
Euroindeks faller under 110 og CHF tilbake mot sterke siden og omsettes 1,0410 mot EUR.
Gull omsettes 1 785USDo. Sølv på 22,622USDo. Kobber stabil, 4,3230USDp. Aluminium stiger noe, 2,647USDt.
Spenningen stiger mot NB og om de holder renter uendret på møte senere i uken. De økonomiske tallene viser at norsk økonomi er i sterk vekst og det er flaskehalser som presser på så NB lenge signaliserte heving av renter synes fornuftig. Siste tids eskalerende smitte og energipriser gjør bildet noe mer komplisert for husholdningene. Krona holder seg mot sterke siden i siste dagers rangebilde, høyere oljepris og klart risk on ute er positive signaler for verdisettingen av NOK.
