Morgenkommentaren består av informasjon innhentet fra flere kilder for å kunne danne et bredere bilde av det økonomiske økosystemet dag til dag.Den skrives mellom 05 og 07 og representerer et øyeblikksbilde fra dagen før, til angitt tidsrom.
Oljeprisene steg med over 1 % i går, rett ned etter shorten jeg callet forøvrig, perfekt bevegelse hvor jeg selv også fikk noen kronasjer ekstra på bok. Så snudde den og kom nesten tilbake til nivåene dagen før, altså en retest der. Økte spenninger i Midtøsten, kombinert med usikkerhet foran det amerikanske presidentvalget, har igjen påvirket markedet til tross for blandede tall på drivstofflagre fra USA. Oljeprisene har så langt denne uken økt med nesten 4 %, noe som bidrar til å redusere forrige ukes tap på over 7 %, som følge av bekymringer om svak etterspørsel fra Kina og avtagende frykt for at konflikter i Midtøsten skulle føre til forstyrrelser i forsyningene.
Når det gjelder gassmarkedet, fortsetter Equinor å møte sine gassleveranseforpliktelser til tross for stansen i produksjonen på Sleipner B-plattformen i Nordsjøen som ble stengt etter røykutvikling i et teknisk rom tidligere denne uken. Til tross for produksjonsstansen, opprettholder Equinor sine gassleveranser til kundene.
Tirsdag morgen ble beredskapsenheten varslet om røykutvikling, noe som førte til at plattformen ble stengt og trykkavlastet. Nødskip ble sendt for å kjøle ned plattformen, og overvåking fortsetter. Equinor planlegger også å sende et helikopter med varmesøkende kamera for videre inspeksjon.
Gassco anslår at nedstengningen kan vare til 28. oktober, men det er usikkert. Til tross for stansen er gassforsyningen til Europa fra Norge stabil. Gassprisene i Europa har imidlertid steget som følge av bekymringer rundt forsyninger, særlig med konflikten i Midtøsten og nedstengningen på Sleipner B. EUs gasslagre er nå 95 % fulle, godt før fristen 1. november

Nasdaq 100 futures er gode og grønne etter at Tesla økte med 12% i etterhandel, drevet av bedre enn forventet kvartalsresultat og $739 millioner i inntekter fra bilregulatoriske kreditter. S&P 500 futures øker også, mens Dow futures faller noe. Ellers falt IBM nesten 3% i etterhandel etter skuffende inntekter fra sine konsulent- og infrastrukturdivisjoner.
I går snakket vi om Tesla og personlig så tok jeg en haug med opsjoner og bull derivator mot close. Det så mørkt ut, men jaggu gikk det veien.
Teslas tredje kvartalsrapport viste en omsetning på $25,18 milliarder, en økning på 8% fra året før, selv om dette var litt under analytikernes forventninger på $25,37 milliarder. Automotivinntektene vokste med 2% til $20 milliarder. Den justerte EPS var på $0,72, som slo forventningene med $0,12 per aksje, og driftsmarginen nådde 10,8% av salget, opp fra 7,6% året før. Tesla opplevde også en betydelig bedring i bruttomarginene, noe Wall Street-analytiker Dan Ives fra Wedbush Securities beskrev som et tegn på at det verste kan være bak Tesla. Dette ble støttet av en økning i fri kontantstrøm til $2,7 milliarder, og en solid kontantbeholdning på $33,6 milliarder ved kvartalets slutt.
På tross av en mindre inntektsnedgang, reagerte markedet positivt på Teslas tredje kvartalsrapport, med en 12% økning i aksjekursen i etterhandelen. Tesla har imidlertid hatt en nedgang på 14% i aksjekursen hittil i år, noe som reflekterer investorbekymringer om selskapets høye verdsettelse til tross for dets vekstpotensial og innovative kapasitet.
I tillegg til økonomiske indikatorer, satser Tesla på fremtidige vekstfaser med sin fokus på Full Self-Driving (FSD) teknologi og planer om produksjon av mer rimelige EV-modeller innen 2025. Mens selskapet fortsatt ser ut til å ha en vei å gå med hensyn til regulatorisk godkjenning og markedstillit, viser Teslas strategiske initiativer og nyeste finansielle resultater tegn på en lovende fremtid.

I vanlig handel på onsdag falt Dow med 0,96%, S&P 500 med 0,92% og Nasdaq Composite med 1,6%. Disse nedgangene skyldtes stigende amerikanske statsrenter, der 10-årsrenten nådde 4,25% på grunn av sterke økonomiske data og Fed-representanters forsiktige signaler om fremtidige rentekutt
Samtidig steg 10-årsrenten med tre basispunkter til 4,24%, mens 2-årsrenten økte med 4,1 basispunkter til 4,08%.

Dagens Makro Rapporter
Japan (JPY)
•BoJ Core CPI (Årsvekst): Indikator på kjerneinflasjonen i Japan.
•Tertiary Industry Activity Index (August): Måler aktiviteten i tjenestesektoren.
Euroområdet (EUR)
•French Business Survey (Oktober): En undersøkelse av forretningsforhold i Frankrike.
•HCOB France Manufacturing PMI (Oktober): Indikator for produksjonsaktivitet i Frankrike.
•HCOB France Composite PMI (Oktober): Kombinert indikator for både produksjons- og tjenestesektoren i Frankrike.
•HCOB France Services PMI (Oktober): Indikator for tjenestesektoren i Frankrike.
•HCOB Germany Composite PMI (Oktober): Kombinert indikator for Tyskland.
•HCOB Germany Manufacturing PMI (Oktober): Indikator for produksjonsaktivitet i Tyskland.
•HCOB Germany Services PMI (Oktober): Indikator for tjenestesektoren i Tyskland.
•HCOB Eurozone Manufacturing PMI (Oktober): Indikator for produksjonsaktivitet i euroområdet.
•HCOB Eurozone Composite PMI (Oktober): Kombinert indikator for euroområdet.
•HCOB Eurozone Services PMI (Oktober): Indikator for tjenestesektoren i euroområdet.
Storbritannia (GBP)
•Public Sector Net Borrowing (September): Indikator for statens låneopptak.
•Public Sector Net Cash Requirement (September): Viser statens kontantbehov.
•Car Registration (Årsvekst, September): Registrering av biler, som indikator for bilsalget.
•Car Registration (Månedlig, September): Viser endringer i bilregistreringer.
•BoE Deputy Governor Woods taler: Uttalelse fra BoE’s visesjef.
•BoE MPC Member Mann taler: Uttalelse fra medlem av BoE’s pengepolitiske komité.
Sør-Afrika (ZAR)
•Leading Indicators (August): Indikatorer som forutsier økonomisk aktivitet.
Hongkong (HKD)
•CPI (Månedlig, September): Viser endringer i forbrukerprisene.
•CPI (Årsvekst, September): Årlig endring i forbrukerprisene.
USA (USD)
•IMF Meetings: Møter om internasjonale økonomiske forhold.
•Existing Home Sales (September): Salg av eksisterende boliger, en viktig indikator på boligmarkedet.
•FOMC Medlemmer taler: Taler fra medlemmer av Federal Open Market Committee.
•Richmond Manufacturing Index (Oktober): Indikator for produksjonsaktivitet i Richmond-distriktet.
•Natural Gas Storage: Lagerstatus for naturgass.
•Crude Oil Inventories: Lagerstatus for råolje.
Canada (CAD)
•Building Permits (September): Antall byggetillatelser som gir indikasjon på byggeaktiviteten.
•New Housing Price Index (Månedlig, September): Indikator for boligpriser.
New-Zealand (NZD)
•RBNZ Gov Orr taler: Uttalelse fra RBNZ’s guvernør.
Sør-Korea (KRW)
•Consumer Confidence (Oktober): Viser forbrukernes tillit til økonomien.
•PPI (Årsvekst, September): Viser endringer i produsentprisene
Newsweb fra close
1. Subsea 7 S.A.: Melding om transaksjoner i aksjer fra en større aksjonær. Ytterligere detaljer er ikke spesifisert i meldingen.
2.Airthings ASA: Holmen Spesialfond har kjøpt 2,412,966 aksjer i Airthings ASA, noe som bringer deres totale eierskap til 11,711,025 aksjer, tilsvarende 5,92% av utestående aksjer i selskapet.
3.Atlantic Sapphire ASA: Infinite Invest AS, nærstående til Svein Inge Taklo, en ledende ansatt, har tegnet seg for 1,249,677 aksjer i en rettet emisjon til en pris av NOK 0.10 per aksje, for en total kjøpesum på NOK 124,967.70.
4.Protector Forsikring ASA: Selskapet rapporterer en betydelig forbedring i sitt kombinasjonsforhold fra 91.6% til 83.2% og en økning i brutto premieskrevet vekst, selv om veksten har avtatt fra 35% til 15%. Totalt investeringsavkastning inkludert forsikringsfinans var NOK 299 millioner, og selskapet oppnådde et overskudd på NOK 581 millioner for kvartalet.
6.Equinor: Rapporterer et justert driftsresultat på USD 6.89 milliarder for tredje kvartal 2024. Selskapet markerer strategisk fremgang ved å oppnå rekordhøy produksjon fra Troll-feltet og fullføringen av Northern Lights-anlegget for CO2-lagring. Selskapet annonserer et ordinært kontantutbytte på USD 0.35 per aksje samt et ekstraordinært kontantutbytte på samme beløp.
7.KONGSBERG: Leverte en omsetningsvekst på 19% sammenlignet med Q3 2023 og har et ordrebacklog på NOK 96.9 milliarder. Selskapet er godt posisjonert for fremtidig vekst med en rekordhøy ordrebok og sterk etterspørsel etter sine produkter og tjenester.
8.TGS: Etter fusjonen med PGS rapporterer TGS robuste finansielle resultater for tredje kvartal 2024, inkludert rekordhøy aktivitet i OBN-kontrakter og sterk vekst i New Energy Solutions. Selskapet planlegger en utbytteutbetaling på USD 0.14 per aksje for fjerde kvartal 2024.
9.Norsk Hydro: Rapporterer justert EBITDA på 7 367 millioner kroner for tredje kvartal 2024, en betydelig økning fra foregående år, drevet av høyere priser på aluminium og alumina samt lavere råvarekostnader. Selskapet styrker sin nedstrømsvirksomhet og utvider sitt samarbeid med Mercedes-Benz for bærekraftig utvikling i Amazonas.