Morgenkommentaren består av informasjon innhentet fra flere kilder for å kunne danne et bredere bilde av det økonomiske økosystemet dag til dag.Den skrives mellom 05 og 07 og representerer et øyeblikksbilde fra dagen før, til angitt tidsrom.
Til tross for lavere internasjonale oljepriser rapporterte det kinesiske oljeselskapet CNOOC via Bloomberg, sin høyeste fortjeneste noensinne for tredje kvartal. CNOOC, som fokuserer på offshore olje- og gassutvinning både i Kina og internasjonalt, oppnådde en økning på 9 % sammenlignet med samme periode i fjor. Selskapet har mindre eksponering mot raffineringssektoren enn andre kinesiske oljeprodusenter, noe som har skjermet det fra utfordringer knyttet til svake raffineringsmarginer og lav drivstoffetterspørsel.
De første ni månedene av året har CNOOC økt nettoinntekten med 19,5 % og inntektene med 6,3 %, til tross for at Brent-prisen i gjennomsnitt var 8 % lavere i tredje kvartal enn året før.
På den internasjonale siden, har USA lagt planer om å kjøpe olje til Strategic Petroleum Reserve (SPR) etter kraftig oljeprisfall, men etterspørselen forblir svak, spesielt fra Kina. Amerikanske myndigheter har varslet kjøp av opptil 3 millioner fat olje for levering frem til mai neste år. Samtidig er det høy beredskap i markedet etter helgens israelske angrep på iranske mål, selv om Israels målrettede respons har gitt håp om en mulig de-eskalering. Noe som ikke er bra for meg som tok en liten oljebet i går. Den blør, men får stå en stund, da vi er nær bunnen av min range i olja for året. Chartet ser dog ikke pent ut, å jeg ser egentlig mot 68/69 herfra.

Futtene over dammen er stort sett uendret i dag, ettersom investorer ventet på viktig arbeidsmarkedsdata og flere selskapsresultater. Vix er ned, begge de Asiatiske jeg følger ( Nikkei og Hang Seng) er grønne, mens samtlige renter, ex NO10Y, er røde. I utvidet over handel over dammen forøvrig, falt Ford Motor med 6 % etter en svak prognose for hele året, mens VF Corp steg 23 % på bedre enn forventede kvartalsresultater.
I vanlig handel derimot: steg Dow Jones med 0,65 %, S&P 500 med 0,27 % og Nasdaq Composite med 0,26 %. Ni av de 11 sektorene i S&P avsluttet dagen opp, ledet av finans, materialer og verktøy, mens energisektoren falt som følge av lavere oljepriser. Disse bevegelsene kom etter lettelse i markedet da Israels luftangrep på Iran unngikk oljeraffinerier og kjernekraftmål, noe som dempet frykten for forstyrrelser i energiforsyningen.
Denne uken er det ventet nøkkeltall om jobber og arbeidsomsetning som kan gi ytterligere innsikt i arbeidsmarkedet og som kan være med å sette føringen for renteprognosen fra FED. På bedriftsfronten vil fem av de “Magnificent Seven” megacap-teknologiselskapene rapportere denne uken, inkludert Apple, Amazon, Meta, Microsoft og Alphabet.

Dagens Makro Rapporter
Sør-Afrika (ZAR)
•M3 Money Supply (Årsvekst, September): Måler endringen i den totale mengden penger i omløp.
•Private Sector Credit (September): Indikator for kredittilldelingen til den private sektoren.
Euroområdet (EUR)
•GfK German Consumer Climate (November): Måler forbrukertillit i Tyskland.
•Spanish PPI (Årsvekst, September): Produsentprisindeks for Spania.
•Italian Trade Balance Non-EU (September): Handelsbalansen mellom Italia og ikke-EU-land.
•Ifo Business Climate Index (Oktober): Indikator for forretningsklimaet i Tyskland.
•M3 Money Supply (Årsvekst, September): Totalt pengemengde i euroområdet.
•Loans to Non-Financial Corporations (September): Lån til ikke-finansielle selskaper.
Storbritannia (GBP)
•BoE Consumer Credit (September): Måler endringen i forbrukslån.
•M3 Money Supply (September): Totalt pengemengde i Storbritannia.
•M4 Money Supply (Månedlig, September): Måler endringen i pengemengden.
•Mortgage Approvals (September): Antall godkjente boliglån.
•Mortgage Lending (September): Måler låneaktiviteten i boliglånsmarkedet.
Canada (CAD)
•Wholesale Sales (Månedlig, September): Måler endringen i engrosomsetning.
USA (USD)
•Dallas Fed Manufacturing Business Index (Oktober): Indikator for aktivitet i produksjonssektoren i Dallas.
•House Price Index (Månedlig, August): Måler endringer i boligpriser.
•CB Consumer Confidence (Oktober): Forbrukertillit i USA.
•JOLTS Job Openings (September): Antall ledige stillinger i USA.
•API Weekly Crude Oil Stock: Rapport om ukentlige lagre av råolje.
Japan (JPY)
•Coincident Indicator (Månedlig, August): Måler den økonomiske aktiviteten i Japan.
•Leading Index (Månedlig, August): Forutsigelsesindikator for økonomisk aktivitet.
Australia (AUD)
•CPI (Kvartalsvis, Q3): Konsumprisindeksen som måler inflasjonen.
•Trimmed Mean CPI (Årsvekst, Q3): Kjernesats for inflasjon uten ekstreme prisbevegelser.
Newsweb fra close
1. Pareto Bank ASA: Har utstedt et nytt senior preferred obligasjonslån på 750 millioner NOK med flytende rente. Banken har også kjøpt tilbake to tidligere obligasjonslån og oppgjørsdatoen for transaksjonene er satt til 4. november 2024. DNB Markets og Nordea har fungert som tilretteleggere for disse transaksjonene.
2.HÖRMANN Industries GmbH: Kunngjorde at Dr. Christian Baur vil fratre sin stilling i ledelsen fra 31. desember 2024 for å søke nye profesjonelle utfordringer. CFO Johann Schmid-Davis vil overta ansvaret for Intralogistics divisjonen fra 1. januar 2025.
3.Måsøval: Rapporterer en operasjonell EBIT på -62 MNOK for tredje kvartal og har nedjustert sin høsteguiding for 2024 fra 26.500-27.500 tonn GWE til 24.700-25.700 tonn GWE. Dette skyldes blant annet utfordringer med ISA på to lokaliteter og økt lusetrykk. Endelig rapport for Q3 2024 vil bli publisert 19. november 2024.
4.Carasent ASA: Henric Carlsson, styremedlem i Carasent ASA, har gjennom sitt holdingselskap NRG Nordiska Resultatgruppen AB kjøpt 10 000 aksjer i Carasent ASA til en gjennomsnittspris på 20,20 NOK per aksje. Totalt eier han nå 10 000 aksjer i selskapet.