Oljen
Brent stiger mot $83 per fat, og økte etter at OPEC sa at markedsfundamentene forble sterke og tilskrev det nylige prisfallet til finansmarkedsspekulanter.
I sin månedsrapport økte OPEC sine prognoser for global etterspørselsvekst i olje i 2023 til 2,46 millioner fat per dag, og siterte robuste globale veksttrender og et sunt oljemarked.
Rapporten bemerket også at Kinas råoljeimport forble sunn og at raffineringsmarginene i Asia forble sterke.
Videre ble oljeprisene støttet av en amerikansk nedslåing på russiske oljeeksporter på grunn av mistenkte brudd på vestlige sanksjoner av rederier.
I mellomtiden forblir handlere forsiktige etter rapporter om at Irak planlegger å gjenoppta oljeproduksjonen fra oljefeltene i den kurdiske regionen og gjenstarte nordlige oljeeksporter gjennom Irak-Tyrkia-rørledningen, noe som er spesielt godt for DNO og de som spekulerer i den aksjen. Dog ingenting er sikkert før oljen igjen flyter igjennom rørledningen. DNO steg 8,63% Mandag og vi forventer at stigningen vil fortsette opp mot kursmål om ledningen åpnes.
I det større bildet det vært en økning i global tilførsel, spesielt fra Irak og Iran, noe som ytterligere legger press på prisene. Dette sammenfaller med indikasjoner på sviktende etterspørsel, spesielt fra Kina, som har redusert sine bestillinger for desember.
Interessant nok ser fremtiden ut til å bringe en endring i hvilke land som driver global oljeetterspørsel. Mens Kina har vært en nøkkelfaktor i global oljeetterspørselsvekst i flere tiår, forventes India nå å ta over som hoveddriveren for denne veksten. Dette skyldes en kombinasjon av Kinas avtagende økonomiske vekst og Indias raskt voksende befolkning og økonomi.
På den annen side har det nylig vært en oppgang i oljeprisene, stimulert av OPEC-rapporten som antyder at etterspørselen i USA og Kina ikke synker til bekymringsfulle nivåer. Dette har gir en viss optimisme, til tross for den nylige nedgangen.
Samlet sett viser disse utviklingene i oljemarkedet en kompleks og dynamisk situasjon, hvor etterspørsel, spekulasjon og geopolitiske faktorer alle spiller en rolle. Mens det er usikkerhet knyttet til fremtidig etterspørsel og prisutvikling, understreker den nylige oppgangen i oljeprisene og OPECs optimistiske utsikter potensialet for fortsatt styrke i oljemarkedet.
Vi bruker fortsatt samme chart og ser fortsatt mot $72 for BRENT, men med en mulig tur opp mot $85-$86 før det snur ned igjen. Så fremt ikke noe skjer geopolitisk som setter fart i oljeprisen

GASS stiger videre på varsel om kaldere vær, slik vi var inne på i går, hvor naturgassen nå står i 2,67 og er oppe 2,81%. Lagrene er dog fulle og både Amerika og Europa har stadig kontroll. Noe som for Europas del, gjenspeiles i strømprisen her i til lands.

USA / MAKRO
Det kommer noen spennende tall i dag:
KPI forventet til 4,1% og detaljhandelssalg
Fed-sjef Jerome Powell og hans kor av politikere har i de siste dagene motsagt markedets forventninger om at den amerikanske sentralbanken var ferdig med sin aggressive syklus med renteøkninger etter at den holdt rentene stabile på sitt siste politikkmøte.
Dollaren steg marginalt til 105.68 mot en kurv av valutaer (DXY). En sterkere amerikansk valuta gjør dollarprisede råvarer dyrere for innehavere av andre valutaer.
For indeksenes del var det en flat mot negativ dag, hvor SP gikk 0,08% i minus, Nasdaq -0,3% og Dow Jones + 0,16%
Markedet forventer at Fed er ferdig med renteøkninger, og for at det skal være sant, trenger man fortsatt fremgang på inflasjonsfronten, hvor det nå er priset inn nesten 86% sjanse for at Fed holder rentene stabile i Desember, ifølge CME Groups FedWatch-verktøy. En nedgang fra 90% sist vi sjekket den.
Noen vinnere fra over dammen i går var Boeing (BA) som bidro til å holde Dow flytende med en oppgang på 4% på Mandag sammen med Tesla (TSLA), som også avsluttet opp mer enn 4%.
Kommer kpi inn over forventet så blir det dessverre fort surt i markedet for dagen og potensielt uken.

Metaller
Kobberprisene faller litt på morgenen på grunn av en sterkere amerikansk dollar, med markedet fokusert på viktige inflasjonsdata fra USA som kan gi klarhet i om Federal Reserve sannsynligvis vil heve rentene ytterligere for å temme inflasjonen.
Tre-måneders kobber falt 0,1% til $8,159.50 per metrisk tonn.
LME aluminium (ALI1!) steg 0,2% til $2,228.50 per tonn, nikkel (NICKEL1!) falt 0,3% til $17,340, sink (ZNC1!) steg 0,2% til $2,557.50, bly (LEAD1!) var ned 0,2% til $2,165 og tinn (FTIN1!) falt 0,3% til $24,860.
OSE:
OSE er sterkt styrt av energi og makro, slår KPI tallene feil ut for USA kan det bli surt for OSE, det samme gjelder om oljen/gassen snur. Vi tror stadig på en liten tur opp i energi og spår derfor OSE opp fra start. Historisk sett har det gått fint på KPI tall i USA og med stigende kredittrenter burde forbruket gå ned, vi ser derfor også mot en grønn dag totalt sett for OSE.
I dag er det en rekke selskaper som rapporterer, og her er en oversikt over disse:
1.BergenBio ASA Et bioteknologiselskap kjent for sin forskning og utvikling innen kreftbehandling og andre alvorlige sykdommer.
2.Edda Wind ASA Fokuserer på drift og utvikling innen offshore vindindustrien.
3.BW LPG Limited Et ledende globalt selskap innen flytende petroleumsgass (LPG) transport.
4.EAM Solar ASA En aktør innen solenergi, spesialisert på å eie og drive solkraftverk.
5.Frigaard Property Group AS Engasjert i eiendomsutvikling og -investeringer.
6.Grieg Seafood ASA Et av verdens ledende lakseoppdrettsselskaper.
7. M Vest Water AS Fokuserer på vannbehandling og miljøteknologi.
8.Sparebank 68 Grader Nord En regional sparebank som tilbyr en rekke finansielle tjenester.
9.Lifecare AS Et selskap som arbeider med bioteknologi, spesielt innen medisinsk diagnostikk og overvåking.
10.Nordhealth AS Spesialisert innen helse- og omsorgssektoren, med fokus på teknologiske løsninger.
