Brent råoljepriser stiger mot $86 streken vår per fat, og bygger videre på momentumet fra forrige uke ettersom økte geopolitiske risikoer fortsatte å vekke bekymringer for tilbudet. Ukraina intensiverte droneangrep på russiske oljeraffinerier den siste uken, og satte ut av spill omtrent 7% av Russlands raffineringskapasitet i første kvartal, ifølge en analyse fra Reuters.
Forrige uke steg oljeprisene nesten 4% da Det internasjonale energibyrået ga ut en bullish etterspørselsutsikt og spådde et lite underskudd for i år.
Samtidig vil markedet følge med på pengepolitikkbeslutninger fra de største sentralbankene denne uken med argusøyne for ledetråder om tidspunktet for rentekutt.
En ny undersøkelse fra Bloomberg Intelligence om oljeprisen antyder at Brent råolje vil overstige $80 per fat innen utgangen av dette året. Undersøkelsen viste at flertallet av respondentene(53%)ser Brent råoljepriser over $80 per fat ved utgangen av 2024. Et mye mindre antall(5%)ser råoljepriser overstige $100 per fat.
Undersøkelsen viste også at nesten en fjerdedel av respondentene ser toppen for oljeetterspørsel før 2030, ned fra 50% av de spurte i 2022 som så topp etterspørsel innen den tiden.
Når det gjelder geopolitisk risiko, sier det overveldende flertallet av respondentene(92%)at den geopolitiske risikopremien som allerede er inkludert i råoljepriser, er mindre enn $5 per fat. Så selv med Russlands invasjon av Ukraina, Houthi-opprørernes angrep på fartøy i Rødehavet som får oljetankere til å ta den lange veien rundt, og spenninger mellom USA og Iran fortsetter å ulme, er oljeprisene ikke så langt unna det antatte nivået fra hvor de ville vært uten all den spenningen.

USA
Alle de tre store amerikanske aksjeindeksene avsluttet fredagen lavere, med en tydelig nedgang i S&P 500, påvirket av et fall i teknologisektoren. Dow Jones Industrial Average falt med 0,5% til 38,714.77, S&P 500 med 0,6% til 5,117.09, og Nasdaq Composite med 1% til 15,973.17. på ukesbasis gjennomgikk Dow et lite fall på mindre enn 0,1%, mens S&P 500 og Nasdaq, preget av teknologiaksjer, så henholdsvis 0,1% og 0,7% nedgang.
Markedsdynamikken ble særlig påvirket av en betydelig nedgang i informasjonsteknologisektoren innen S&P 500, som ledet til at indeksen bokførte tap for andre påfølgende uke. Dette har ført til at tidligere måneders fremgang, drevet av store teknologiselskaper, har begynt å avta, ifølge Anthony Saglimbene fra Ameriprise. Teknologisektoren alene registrerte et ukentlig fall på 0,4%.

Dagens makro-tall
Kina:
- Utenlandsk Direkte Investering (FDI)
Hong Kong:
- Arbeidsledighetsrate (feb)
Eurosonen:
- Spansk Handelsbalanse
- Kjerne CPI (Årlig) (feb)
- Kjerne CPI (M/M) (feb)
- KPI (M/M) (feb)
- KPI (Årlig) (feb)
- KPI eks. Tobakk (Årlig) (feb)
- KPI eks. Tobakk (M/M) (feb)
- KPI, ikke sesongjustert
- HICP eks. Energi og Mat (Årlig) (feb)
- HICP eks. Energi og Mat (M/M) (feb)
- Handelsbalanse (jan)
- Tysk 12-Måneders Bubill Auksjon
Brasil:
- IGP-10 Inflasjonsindeks (M/M) (mar)
- IBC-Br Økonomisk Aktivitet (jan)
- BCB Focus Market Lesing
Canada:
- IPPI (Årlig) (feb)
- IPPI (M/M) (feb)
- RMPI (M/M) (feb)
- RMPI (Årlig) (feb)
USA:
- NAHB Boligmarkedsindeks (mar)
- 3-Måneders Bill Auksjon
- 6-Måneders Bill Auksjon
Storbritannia:
- Rightmove Husprisindeks (Årlig) (mar)
New Zealand:
- Westpac Forbrukersentiment
Sør-Korea:
- Eksport (Årlig) (feb)
- Import (Årlig) (feb)
- Handelsbalanse (feb)
Australia:
- MI Inflasjonsforventninger
- RBA Rentesatsbeslutning (mar)
- RBA Rentemelding
Japan:
- BoJ Monetær Politikkuttalelse
VALUTA/METALLER
Fra start av er kobberprisene ikke helt fine, kontrakten i London falt mens prisene i Shanghai nådde rekordhøye nivåer, ettersom knapphet på tilbud veide opp for usikkerheten i etterspørselsutsiktene. London Metals Exchange (LME) kobber sank med 0.3% til $9,043.50 per metrisk tonn.
På samme tid har Kinas yuan svekket seg mot dollaren i forkant av en travel uke med pengepolitikkmøter i utenlandske sentralbanker som kunne føre til volatilitet i valutamarkedene. Med Bank of Japan og risiko for å avslutte negative renter på Tirsdag og med fokus på Federal Reserves renteutspill på Onsdag, forventes de fleste sentralbanker, inkludert de i Storbritannia, Australia, Norge, Sveits, Mexico, Brasil og Indonesia, å holde rentene uendret.