Morgenkommentaren består av informasjon innhentet fra flere kilder for å kunne danne et bredere bilde av det økonomiske økosystemet dag til dag.Den skrives mellom 05 og 07 og representerer et øyeblikksbilde fra dagen før, til angitt tidsrom.
Der satt den, reaksjonen man ventet på. Å Den gikk over $74 målet jeg hadde, spørsmålet nå er veien videre, om bruken av hypersoniske missiler gjør at ting roer seg eller eskalerer.. For den pågående konflikten mellom Russland og Ukraina fortsatte å eskalere onsdag, da Ukraina for første gang brukte utenlandske missiler til å angripe russisk territorium etter godkjenning fra Biden-administrasjonen tidligere denne uken. Som svar skal Russland ha avfyrt en interkontinental ballistisk rakett mot byen Dnipro i følge Reuters.
Samtidig har oljemarkedene reagert med en blanding av usikkerhet og volatilitet. Brent-olje økte med 2,03 % til $74,29.pga blant annet frykt for potensielle forstyrrelser i Russlands oljeproduksjon eller eksport som følge av konflikten. Russland, som er verdens nest største oljeeksportør, spiller en avgjørende rolle i det globale oljemarkedet, og enhver trussel mot produksjon skaper umiddelbare reaksjoner blant investorer.
OPEC+, som inkluderer Russland, har meldt at de vurderer nå å utsette planlagte produksjonsøkninger for desember. Gruppen hadde opprinnelig planlagt å øke produksjonen med 180 000 fat per dag fra januar, men usikkerheten i markedet kan føre til ytterligere forsinkelser. Dette vil kunne støtte oljeprisene ytterligere.
Samtidig har Kina introdusert nye tiltak for å styrke handel og energiinvesteringer, men landets økonomiske utfordringer fortsetter å dempe den globale etterspørselen etter olje. I tillegg har stigende amerikanske oljelagre, med en uventet økning på 545 000 fat forrige uke, og økte bensinlagre dempet markedets optimisme.
På den positive siden bidro nyheten om at Iran har gått med på å stoppe sin anrikning av uran på våpennivå til å redusere spenningene i Midtøsten.

Vix sank med en 1,7%, Hang Seng faller videre med 1,87% rt og Nikkei er oppe nesten 0,7%. Rentene både korte og lange er røde. USAs futter holder seg nær null, med de tre hovedindeksene klare til å avslutte uken med oppgang. Den teknologitunge Nasdaq Composite leder an med en ukentlig oppgang på 1,56 %, mens Dow Jones og S&P 500 har steget henholdsvis 0,98 % og 1,33 % denne uken.
I gårdagens ordinære handel steg Dow med 1,06 %, S&P 500 økte med 0,53 %, og Nasdaq Composite steg marginalt med 0,03 %.
Nvidia er i fokus etter å ha levert kvartalsresultater som overgikk forventningene og presentert et positivt inntektsutsikter for fjerde kvartal, selv om dette var den laveste veksttakten på syv kvartaler. Aksjen steg 0,5 % etter å ha svingt mellom gevinst og tap tidligere på dagen.
På makrosiden viste ukentlige rapporter at antall nye arbeidsledighetskrav falt uventet forrige uke, noe som indikerer en bedring i jobbveksten i november. Dette økte investorens optimisme, og penger-markedene viser nå en økende tro på at Federal Reserve vil kutte renten med 25 basispunkter i sitt møte i midten av desember, ifølge FEDwatch
I tall: Dow Jones Industrial Average på 43 870,35 opp 461,88. S&P 500 steg til 5 948,71, opp 31,60, mens Nasdaq Composite nådde 18 972,42 eller 6,28 points opp om man vil.

Dagens Makro Rapporter
India (INR)
•HSBC India Manufacturing PMI (Nov): Indikerer sterk vekst i produksjonssektoren, som viser ekspansjon.
•HSBC India Services PMI (Nov): Vist sterk vekst i tjenestesektoren, noe som tyder på positiv utvikling.
Storbritannia (GBP)
•Core Retail Sales (MoM/YoY): Det har vært en svak nedgang i detaljhandelen på månedlig basis, mens den årlige veksten viser stabilt forbruk.
•Retail Sales (MoM/YoY): På månedsbasis er detaljhandelen uendret med en liten nedgang, mens den årlige veksten viser stabil aktivitet.
•Public Sector Net Borrowing (Oct): Økning i Storbritannias lånebehov, noe som tyder på høyere offentlig gjeld.
Tyskland (EUR)
•German GDP (QoQ/YoY): Den tyske økonomien har hatt svak vekst på kvartalsbasis, men en negativ vekst på årsbasis.
•German Manufacturing PMI (Nov): Produksjonssektoren har hatt svakere vekst og er nær kontraksjon.
•German Services PMI (Nov): Tjenestesektoren har hatt stabil vekst, med moderat aktivitet.
Eurosonen (EUR)
•HCOB Eurozone Manufacturing PMI (Nov): Produksjonsveksten er svak i Eurosonen, og sektoren er nær kontraksjon.
•HCOB Eurozone Services PMI (Nov): Tjenestesektoren er stabil med langsom vekst.
•HCOB Eurozone Composite PMI (Nov): Den samlede veksten i både tjenester og produksjon er stabil.
Sveits (CHF)
•M3 Money Supply (Oct): Økt pengemengde, noe som tyder på økt økonomisk aktivitet og tilgjengelig kapital i markedet.
USA (USD)
•Jobless Claims: Antall arbeidsledighetskrav har økt litt, noe som tyder på svakere arbeidsmarked.
•Philly Fed Manufacturing Index (Nov): Produksjonsaktiviteten har falt, og produksjonssektoren er svak.
•Existing Home Sales (Oct): Økning i eiendomssalget, noe som tyder på positiv utvikling i boligmarkedet.
•CFTC Speculative Net Positions: Økte spekulative investeringer i mange commodities og aksjeindekser, som kan indikere markedssentimentet.
Canada (CAD)
•Retail Sales (MoM/YoY): Retail sales har hatt svak vekst på månedsbasis, mens år-til-år veksten viser stabil aktivitet.
•Wholesale Sales (MoM): Økning i grossistsalget, et positivt tegn på bedre markedsforhold.
•Manufacturing Sales (MoM): Svak nedgang i produksjonen, som tyder på svakere utvikling i produksjonssektoren.
Japan (JPY)
•CPI (YoY): Inflasjonen er fortsatt høy, med en årlig økning i både kjerneforbrukerprisindeksen og den totale inflasjonen.