Naturvernforbundet og Natur og Ungdom mener at en feil i oversettelsen av EUs vanndirektiv har vært med på å tillate dumping av gruveavfall i Førdefjorden.
– Det er gjort en grov feil som har gitt alvorlige konsekvenser. Hvis EU-direktivet hadde blitt implementert riktig, ville myndighetene måtte avvise søknaden om gruvedumping i Førdefjorden. Nå er det på tide å rette opp denne feilen, sier leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet.
Da direktivet ble implementert i den norske vannforskriften, ble begrepet «overriding public interest» oversatt til «samfunnsnytte» i paragraf 12. Bestemmelsen regulerer hva som kreves for å kunne gi tillatelse til forurensing av en vannressurs.
Staten begrunnet dumpingen i Førdefjorden med hensynet til inntekter til eiere, ansatte og det offentlige, men Efta-domstolen konkluderte i mars med at økonomiske hensyn ikke er nok til å tillate forurensing av en fjord.
Domstolen har også konsekvent oversatt begrepet «overriding public interest» til «tvingende allmenne hensyn», noe miljøorganisasjonene mener viser at statens tolkning av direktivet er feil.
– Det holder ikke med økonomiske hensyn, fortjeneste eller samfunnsnytte. Hvis man skal kunne tillate en så voldsom forurensning, kreves tvingende allmenne hensyn, ifølge Efta-domstolen.
Det er en tolkning norske myndigheter heretter må legge til grunn, sier Gulowsen.
– Naturvernforbundet og Natur og Ungdom forventer at alle deler av norsk forvaltning heretter fatter vedtak som er i samsvar med EFTA-domstolens tolkning. For å sikre at dette skjer, er det helt nødvendig at både vannforskriften og departementets paragraf 12-veileder blir korrigert, sier leder Sigrid Hoddevik Losnegård i Natur og Ungdom.
Efta-domstolens dom er ikke juridisk bindende, men er en rådgivende uttalelse. Den kan imidlertid bli tillagt stor vekt når ankesaken tas opp til behandling i Borgarting lagmannsrett senere i år.
Siden 2008 har miljøbevegelsen kjempet for å hindre at selskapet Nordic Mining skal kunne deponere gruveavfall fra sin virksomhet i Førdefjorden. Totalt er det snakk om 170 millioner tonn.
I januar i fjor tapte Naturvernforbundet og Natur og Ungdom i Oslo tingrett. Retten slo fast at tillatelsen til å drive gruvedrift med sjødeponi i Førdefjorden er gyldig, men organisasjonene anket dommen til lagmannsretten.
(©NTB)