Det vises til pressemeldingen fra 18. juni 2024 da selskapet startet forsøkene med trådløs avlesning. Sencell-sensoren som har blitt implantert under huden til hunden Elli, har nå passert en operativ levetid på to måneder og fortsetter å fungere. Men hva betyr dette egentlig for kommersialiseringen av produktet?
I løpet av disse månedene har Lifecare Veterinary-teamet, som holder til ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), mottatt store mengder data. Dette bekrefter funksjonaliteten til Sencell-sensoren og selve sensorteknologien.
Så hvorfor er dette viktig?
Dette er viktig fordi det viser at Sencell-sensoren fungerer pålitelig over tid i virkelige forhold. Den store mengden data som Lifecare Veterinary-teamet har mottatt bekrefter ikke bare at sensoren fungerer, men også at den gjør det på en måte som kan brukes til videre forskning og utvikling. Dette er avgjørende for å validere sensorens teknologi og funksjonalitet, og det gir grunnlag for å utvikle fremtidige medisinske løsninger som potensielt kan brukes på både dyr og mennesker. Dette vil også kunne øke tilliten til sensorens biokompatibilitet og dens evne til å overvåke helse over lengre tid uten negative effekter.
Hovedformålet med den første sensoren i levetidsstudien er å undersøke og bekrefte operativ levetid i et langsiktig perspektiv. I denne sammenhengen er de primære forventningene til studien å bekrefte sensorens fysiske levetid, og at sensorens biokompatibilitet sikrer at ingen negative kroppsreaksjoner oppstår over tid. Lifecare Veterinary-teamet overvåker den første dyrepasienten Elli daglig, inkludert rapporter fra eieren hennes. Elli er ved god helse og viser ingen tegn på ubehag knyttet til implantatet.

Dette er viktig fordi det første målet med levetidsstudien er å bekrefte at Sencell-sensoren kan fungere pålitelig over lang tid uten å forårsake negative reaksjoner i kroppen. Å sikre at sensoren har tilstrekkelig levetid og biokompatibilitet er avgjørende for at den skal kunne brukes trygt i medisinske sammenhenger. Ved å overvåke hunden Elli daglig og dokumentere hennes helse, kan forskerne bekrefte at sensoren ikke bare opprettholder sin funksjonalitet, men også at den ikke utløser ubehag eller skadelige kroppsreaksjoner. Dette er et avgjørende skritt mot å utvikle en trygg og effektiv sensor for fremtidig bruk på både dyr og mennesker.
I denne sammenhengen refererer CGM-systemer til kontinuerlige glukosemonitoreringssystemer (CGM: Continuous Glucose Monitoring). Disse systemene brukes til å måle og overvåke glukosenivåene i blodet kontinuerlig hos personer med diabetes, slik at de kan justere insulindoser og håndtere sykdommen mer effektivt.
CGM-systemer består vanligvis av en sensor som plasseres under huden og måler glukosenivåer i vevsvæsken. De fleste kommersielle CGM-systemer har en begrenset levetid på noen dager eller uker før sensoren må byttes ut. Når Lifecare hevder at deres Sencell-sensor har en operativ levetid på mer enn ni uker, og potensielt opp til seks måneder, overgår den dramatisk levetiden til de fleste eksisterende CGM-systemer, som ofte har en levetid på bare 10–14 dager. Dette gjør den potensielt revolusjonerende innen glukoseovervåking.
Samtidig som den innledende delen av levetidsstudien pågår, forbereder vi oss på å rekruttere flere pasienter til studien for å bekrefte disse første resultatene og intensivere studien utover sensorens funksjonalitet, med sterkere fokus på glukoseavlesninger fra både friske hunder og hunder med diabetes. Med denne tilnærmingen forventer vi å få økt forståelse av sensorens funksjonalitet under virkelige forhold
daglig leder Jo Amundstad i Lifecare Veterinary Tweet
Hvis Lifecares Sencell-sensor viser seg å være like effektiv i større studier som den har vært så langt, kan den ha en betydelig global innvirkning både i markedet og for personer med diabetes. Her er noen potensielle implikasjoner:
1. Forbedret livskvalitet for personer med diabetes
- En sensor som kan vare i flere måneder, i motsetning til 10-14 dager, vil redusere behovet for hyppige utskiftninger og dermed gjøre hverdagen enklere og mindre belastende for personer med diabetes. Det kan gi økt trygghet og stabilitet i overvåkingen av glukosenivåer over lengre perioder, med mindre risiko for feil eller manglende dekning på grunn av utskiftning.
2. Økonomiske fordeler
- Lengre levetid på sensoren kan redusere de totale kostnadene for kontinuerlig glukosemonitorering, både for brukere og helsevesenet. Færre sensorskift betyr lavere kostnader knyttet til produksjon, distribusjon, og avfallshåndtering. Dette kan gjøre CGM-systemer mer tilgjengelige for flere mennesker, spesielt i land med begrensede ressurser.
3. Økt konkurranseevne i markedet
- Hvis Lifecare kan kommersialisere en sensor med lengre levetid enn konkurrerende systemer, vil de kunne få en betydelig markedsandel i det raskt voksende markedet for CGM-teknologi. CGM-markedet forventes å vokse på grunn av økt forekomst av diabetes globalt, og en bedre sensor vil kunne posisjonere Lifecare som en ledende aktør.
4. Global folkehelse
- Diabetes er en global helsekrise, med millioner av mennesker som lider av sykdommen. Tilgjengeligheten av bedre og mer pålitelig glukosemonitorering kan forbedre helseutfallene for disse personene ved å gi dem mer nøyaktige og konsistente data om blodsukkernivåene sine. Dette kan redusere risikoen for komplikasjoner som følge av dårlig diabeteskontroll, som hjertesykdom, nyresvikt og blindhet.
5. Potensielle teknologiske anvendelser utover diabetes
- Den underliggende teknologien som brukes i Sencell-sensoren kan ha anvendelser utover diabetes, inkludert overvåking av andre biomarkører og kroniske tilstander. Hvis teknologien er vellykket, kan det åpne for utvikling av flere langvarige sensorer for en rekke medisinske applikasjoner, noe som kan utvide Lifecares markedsmuligheter og betydning i helsesektoren.
Alt i alt representerer Sencell-sensorens potensielle levetid en stor innovasjon som kan revolusjonere ikke bare markedet for glukosemonitorering, men også forbedre helse og livskvalitet for millioner av mennesker verden over.