Fredagens børsrally kunne ikke redde en blytung uke for Wall Street, der Trumps tollkrig og frykt for økonomisk bråstans har sendt markedene nedover. Nå rettes alt fokus mot Federal Reserve – vil Jerome Powell bli tvunget til å signalisere en kursendring? Samtidig har en urovekkende presis spådom i kryptomarkedet fått Bitcoin bros til å sperre opp øynene.
Wall Street avsluttet uken med en kraftig oppgang på fredag, da en nedstengning av den amerikanske staten ble avverget med knappest mulig tidsmargin. Likevel ble det en blytung uke for indeksene, tynget av Trumps tollkrig og økende bekymringer for en bråstans i den økonomiske veksten i USA. Markedet ser nå frem mot en uke der Federal Reserves rentebeslutning på onsdag blir det definitive høydepunktet. I tillegg til samtaler mellom President Trump og Vladimir Putin om en mulig våpenhvile i Ukraina og normalisering i relasjoner mellom USA og Russland.
Mens det er null forventning om et rentekutt på dette møtet, er det likevel knyttet stor spenning til signaler om den videre pengepolitiske kursen, samt Feds oppdaterte økonomiske prognoser. Forventningene har økt for et kutt i juni, og om nedkjølingen av den økonomiske veksten og inflasjonen fortsetter, er heller ikke et kutt på rentemøtet i mai utelukket.
- S&P 500: +2,1 % til 5 638,94 på fredag, men ned 2,3 % for uken som helhet
- Nasdaq Composite: +2,6% (451,07 poeng) til 17 754,09 fredag, med 2,4 % for uken
- Dow Jones Industrial Average: +1,7% (674,62 poeng) til 40 585,89 på fredag, men det dypeste ukesfallet blant indeksene, ned 3,1 %.
- Statsobligasjoner: Ingen store endringer den siste uken. Toårsrenten svever rundt fire prosent og 10-årsrenten på 4,3%
- EUR/USD: Trukket seg noe tilbake fra den siste ukens høyeste nivå, handles for 1,0881
- Bitcoin (BTC): Tangerte $85 000 tidlig søndag, men falt jevnt og trutt utover dagen. Handles natt til mandag for like over $83 000.
P/E-ratioen for S&P 500 har kommet ned fra 23 til 20 – en ikke ubetydelig multippelkontraksjon. Men målt i gull, så har indeksen stått på stedet hvil siden 2006, (uten utbytter). Selv om Fed har blitt sittende på gjerdet, er det noen monetære lyspunkter (for aksjeinvestorer, kanskje ikke frobrukere). Pengemengdeveksten i USA har akselerert de siste par månedene, etter å ha vært negativ i 2023 og inn i 24. I tillegg øker forventningene for at Feds kvantitative lettelser (i.e. reduksjon av sentralbankens balanse) vil opphøre innen mai. Det kan bety at mer frisk likviditet er på vei til å bli pumpet inn i finansmarkedene.
Kryptiske signaler i kryptomarkedet: Stille før stormen?
I Bitcoinland vekket det stor oppsikt da en spådom fra november traff med kirurgisk presisjon. Det var trading-veteran Josh Mandell som den 5. november kom med en kryptisk spådom om at Bitcoin ville treffe $84 000 den 14. mars 2025. Tro det eller ei, hvor sluttet kursen ved midnatt fredag (UTC)? På dollaren $84 000. I en ny kryptisk oppdatering på fredag, uttrykte Mandell at Bitcoinkursen kunne komme til å “run the table”, eller på norsk gå kraftig opp. I sin opprinelige spådom indikerte Mandell et kursmål på $444 000 for kryptovalutaen.
Mandells analyse, eller kanskje rettere sagt magefølelse, ser ut til å være preget av den kjente boken The Fourth Turning av William Strauss og Neil Howe, samt hendelser i markedet for 30 år siden. Det hele høres kanskje fåfengt ut, men Mandell har vist forbløffende treffsikkerhet med sine spådommer for kryptovaluta generelt og Microstrategy spesielt, til at kryptoinvestorer – en gruppe med en viss svakhet for overtro – tar ham på alvor.
På den annen side har en stor trader, som det spekuleres i om har koblinger til Trump-administrasjonen, plassert massive short-posisjoner i både Bitcoin og Ether. Dermed begynner Fed-uken med en real drakamp i kryptomarkedet, som har vært tynget av store ETF-uttak i februar og mars. Fra en topp på over $40 milliarder dollar i friske innskudd, er netto tilstrømming til Bitcoin-ETFene nå ned til $35 milliarder siden oppstart i januar i fjor. Noen som imidlertid fortsatt har troen, er den nordkoreanske hackergruppen Lazarus, som har konvertert hele Ether-beholdningen de lyktes å stjele i Bybit-hacket til Bitcoin.
Rekyl for skadeskutte teknologiaksjer: bunnen nådd eller dead cat bounce?
- Tesla (TSLA): +3,9%, sluttkurs $249,98
- Nvidia (NVDA): +5,3%, sluttkurs $121,67
- Ulta Beauty (ULTA): +13,7%, sluttkurs $357,48, etter sterke kvartalsresultater
- Crown Castle Inc. (CCI): +10,4%, sluttkurs $103,22, etter salg av fiberoptikkenheten for $8,5 milliarder
- Palantir Technologies (PLTR): +8,3%, sluttkurs $86,24, etter nye forsvarskontrakter – fått en sprett på over 20 % fra ukens bunnivåer
- DocuSign (DOCU): +15%, etter gode kvartalstall og nye AI-funksjoner
- Rubrik: +28%, etter sterk inntjeningsrapport
- Delta Air Lines (DAL): +6,4%, sluttkurs $46,75, etter tunge fall tidligere i uken, da DOGEs kostnadskutt rammer flybransjen.
- Micron Technology (MU): +6,2%, sluttkurs $100,79, drevet av økt AI-etterspørsel
Regjeringsnedstengning avverget: Schumer vil ikke gi gavepakke til Musk
Senatet godkjente fredag en midlertidig budsjettavtale for å unngå en delvis regjeringsnedstengning. Loven ble vedtatt med 54 mot 46 stemmer, (etter Republikanerne fikk med seg nok Demokrater til å nå de nødvendige 60 stemmene for å la lovforslaget gå til endelig votering, som opposisjonen kunne blokkert). Demokratene uttrykte stor misnøye, særlig etter press fra Trumps rådgiver Elon Musk om å redusere den føderale arbeidsstyrken.
Minoritetsleder Chuck Schumer støttet budsjettet, men mange demokrater frykter at avtalen baner vei for ytterligere skattekutt og budsjettkutt fra republikanerne. Som vi spekulerte i forrige uke, innså nok Schumer at en Shutdown kunne vært en gavepakke til Trump og Musk, og gitt duoen påskudd for å kutte offentlige kostnader mer radikalt enn de vil komme til å kunne gjøre med den vedtatte budsjettavtalen.
Imidlertid gikk Bank of America ut med en analyse som konkluderte at DOGEs kostnadskutt i offentlig sektor er nødvendige. Selv om re-privatiseringen av økonomien vil ta noe tid, mener BoAs økonomer at en fortsettelse av Biden-eraens status quo med gjeldsfinansiert vekst drevet av offentlig sektor, ikke er noe gangbart alternativ. Med en rentekostnad som er kommet opp i 1,2 billioner dollar på årsbasis, er det mye som taler for at den analysen er rett.

Trump varsler militære aksjoner mot houthiene, men stille helg på tollkrigsfronten før 2. april
Til forandring var det ingen større økonomiske kunngjøringer fra Trump-administrasjonen i løpet av helgen. Investorer følger nøye med på potensielle handels- og skattepolitiske tiltak som kan påvirke markedet i ukene fremover.
Riktignok kan Trumps annonsering av militære tiltak mot houthiene i Rødehavet og Adenbukta få konsekvenser for shippingmarkedet.
På hjemmebane stilte finansminister Scott Bessent opp i NBCs Meet the Press, for å forsvare Trump-administrasjonens økonomiske agenda. Der gjentok han at administrasjonen ikke er bekymret for korreksjonen i aksjemarkedet, som han hevdet er sunt. Bessent sa at den amerikanske drømmen handler om mer enn å la folket “spise flatskjermer”. Men om å gjøre de store tingene rimeligere for folk; boliger, boliglån og biler.
Finansministeren sa også at 2. april kommer til å bli en stor dag for den anspente handelspolitiske situasjonen. Enten vil flere handelspartnere gå med på tollkompromisser, som Bessent uttrykte optimisme for. Eller så vil Trump-administrasjonens varslede tollsatser tre i kraft og bringe inn tollmynt i statskassen.
