Det er lenge siden makroøkonomi har vært like relevant som den er i dag. For en finansinteressert hobbyinvestor kan det være overveldende å få et klart oversiktsbilde over makroøkonomien som forandre seg fra dag til dag.
Mange opplever å bli nedlesset av nyhetsbrev fra investeringsbanker og andre store aktører som ønsker å komme med sine makrospådommer. Andre forviller seg inn på finansnettsteder og leser seg sjøsyke i et hav av skremmende makroutsikter.
Mye er støy og annet er gammelt nytt, tipset er å luke ut click-bait artiklene og unsubscribe de nyhetsbrevene som ikke er annet enn repeterende hylekor.
Investornytt ønsket å snakke med en makroanalytiker som virkelig kommer med sylskarpe analyser, og valget havnet på Andreas Steno Larsen. Podcastlyttere som interesserer seg for finans har nok tunet inn når Andreas og med-vert Alfonso Peccatiello tar for seg makrobildet i den populære podcasten The Macro Trading Floor. Andreas driver også Steno Research, et uavhengig research-selskap innenfor makro og geopolitikk.

CPI-tallene i USA økte med 6, 4% (Core 5,6%) Y/Y og med det noe over konsensus som lå på cirka 6,2% Y/Y. Hvordan tyder du de ferske tallene, og inflasjonen som ikke avtar som forventet?
-Desinflasjonstrenden er fremdeles intakt på tross av høyere tall enn forventet for Januar, tallene er skjeve i forhold til de oppdaterte vektene i CPI-indeksen. Tall fra Core service ekskludert shelter som er Powells viktigste variabel, kom på 0,285 prosent m-o-m, ned fra 0,37 prosent i desember. Shelter er en forsinket variabel, men den er forventet nedover og veier tungt i indeksen. Flere av de store goods-kategoriene har også kurs mot deflasjon.
Hvordan vil Fed håndtere disse CPI-tallene?
Fed og Powell forholder seg til PCE core service, ekskludert shelter og ikke CPI. Housing veier tyngre i CPI indeksen mens medical service, som hadde lave tall har større betydning i PCE. Vi forventer derfor en potensiell overraskelse til nedsiden i PCE ekskludert shelter.
Om Fed klarer å overbevise markedet med sin urokkelige målsetning om å få ned inflasjonen til inflasjonsmålet er vanskelig å si, Særlig med det siste risk- on- rally vi har hatt. Men vi kan ikke se hvorfor Fed skulle bekymre seg for dette, så lenge dataen fortsetter å beveger seg i den riktige retningen. Vi mener Fed har gjort nok for å få kontroll på inflasjonen, og økonomien har vist seg mer robust enn først fryktet.

Hvis vi blander de nyeste CPI-tallene med de siste Non-farm tallene åpner dette opp for en fortsatt aggressiv rentepolitikk fra Fed?
I våre modeller peker retningen fortsatt mot desinflasjon (noen parametere i bruktbilmarkedet peker faktisk mot deflasjon) og med det tatt i betraktning er ikke inflasjonskontroll den største risikoen lengre, men om den finansielle innstramningen har gjort at aktiviteten kveles. Det er ikke i noens interesse med store svingninger i pengepolitikken, og vi ønsker ikke å ende i en situasjon hvor kuren viser seg å koste mer enn sykdommen. Vi tror det sammen som markedet, 25 bps renteheving avhengig av data. Base case er at rentene holdes oppe en stund, men vi ser ikke ytterlige, aggressive rentehevinger herfra, kun hvis data plutselig skulle indikere signifikante endringer i trenden.
Lave oljelagre, re-åpning av Kina og økt fly- og landtransport var med på å øke oljeprisen en kort periode, men med økt spenning mellom USA og Kina grunnet den påståtte spion-ballongen var med på å presse prisen i andre retningen og da Russland annonserte kutt i produksjonen reagerte markedet med en ganske rolig økning på cirka 2 USD/bbl. Hvordan spår du energi-prisene i kvartalene fremover og hvilke nøkkelsignaler er viktig å følge med for dem som er aktivt inne i den sektoren?
Det er ingen hemmelighet at vår kortsiktige syn på energi er kontrær i forhold til majoriteten av finansielle forståsegpåere. Kina forberedte gjenåpningen i god tid og fylt på oljelagrene på forhånd. Disse reservene har understøttet den økte aktiviteten i Kina uten at det har påvirket oljepris i særlig grad, som man kunne forvente. Dessuten er enda et slipp fra USAs SPR blitt godkjent som bidrar til tilbud som er i stand til å absorbere Russlands kutt, og den økte etterspørselen. Vi ser også at USA øker sin produksjon i den grad at de i øyeblikket er i stand til å fylle opp sine lagre. På nåværende tidspunkt er vi ikke bullish på energi, og vi anser hypen til å være et uttrykk for FUD, fear, uncertainty, and doubt.
US Treasury Department stanger mot gjeldstaket og hvis kongressen ikke kommer til enighet vil USA begynne å miste betalingsevnen sin. Hvordan tror du dette vil utspille seg? Er det en reell fare for at USA kan misligholde forpliktelsene sine, eller er dette bare et politisk spill?
Spørsmålet om å heve gjeldstaket er en tilbakevendende problematikk år etter år i amerikansk politikk, som opposisjonspartiene bruker som en politisk brekkstang. Den største forhandlingskrisen rundt gjeldstaket i nyere tid var i 2011, under Obama administrasjonen hvor republikanerne trakk forhandlingene så langt ut- til såkalt «bringmanship», at amerikanske statsobligasjoner ble nedgradert fra AAA til AA+ rating av S&P. Obama måtte til slutt gå med på offentlige besparelser for å få komme til enighet med republikanerne. Sammenliknet med 2011 så har amerikansk politikk blitt enda mer polarisert, og den ytterste høyrefløyen i det republikanske partiet (MAGAs/Freedom caucus) har styrket seg. Det har de klart mye på grunn av en lukrativ avtale med representant Kevin McCarthy da han skulle velges inn som House Speaker. Alle disse omstendigheter lover ikke godt for at President Biden kan lukke en såkalt clean deal med republikanerne i god tid før X-date (dagen hvor Fed ikke kan møte deres gjeldsforpliktelser). Men Biden har den fordelen akkurat nå, at republikanerne først og fremst skal bli enig med seg selv om deres forhandlingsposisjon på gjeldsspørsmålet. Speaker McCarthy har lovet at han ikke vil la USA misligholde, samtidig som at han ikke vi kutte i velferdsytelser til pensjonister og han vil helst ikke rører bistanden til Ukraina. Disse løftene er vanskelige å holde samtidig med å gi etter Freedom Caucus kran om å holde FY24 (fiscal year 2024) discretionary spending på under FY22 nivå. Akkurat nå er det derfor McCarthy som svetter mer enn Biden med tanke på å lukke en gjeldsavtale som Freedom Caucus vil akseptere. Alt i alt er det viktig å ha i bakhodet at USA alltid ender med å heve gjeldstaket. Det er min klare forventning at dette vil skje denne gangen også. Men det kommer antagelig til å være i siste øyeblikk, derfor er en midlertidig government shutdown også et sannsynlig scenario.
Hvilke konsekvenser har det for markedet bare ved trusselen av at USA skal misligholde gjelden?
Trusselen er en ytterligere nedgradering av USAs kredittrating. Normalt betyr en slik nedgradering mye for selskap, da det blir dyrere å låne penger, men det er delte meninger om hvorvidt nedgraderingen i 2011 har hatt av betydning for USA. USA er simpelthen en for stor spiller i verdensøkonomien. Politisk konflikt og en potensiell government shutdown er derfor den største trusselen på kort sikt.
Kommer vi til å se en økende handelskonflikt mellom USA og Kina i løpet av 2023?
Det var tegn på mild oppmykning i forholdet mellom USA og Kina under G20 toppmøtet, men hendelsen rundt spionballonger endret dette. Handelskonkurransen mellom USA og Kina vil intensiveres i 2023, spesielt med tanke på mikrobrikker, elektriske biler og mye annet. Begge land har gjort det klart at de ikke skyr å ta merkantilistiske metoder i bruk for å sikre seg den markedsledende posisjonen på disse områdene. På globalt plan ser vi allerede en tendens til at andre land posisjonerer seg i en av de to leirene. For eksempel er selskap fra flere europeiske land i ferd med å flytte produksjonen ut av Kina til mere vestlige, USA-orienterte land som India. På lang sikt kan det bety en todelt verdensøkonomi med separate forsyningskjeder for henholdsvis pro- USA og pro- Kina landene.
Har du noen trades som har bra conviction i dette markedsmiljøet vi er inne i?
Gitt den kinesiske kredittstimulansen, avskaffelsen av null-covid-regimet og de bedre økonomiske utsikter enn fryktet, ser vi god risiko/belønning i industrielle metaller – spesielt kobber. Kobber er en essensiell råvare i størstedelen av kinesisk produksjon. En produksjon som er på god vei til å gå på alle sylindre igjen. Med fortsettende amerikansk desinflasjons, som historisk sett begrenser potensialet for positive «carry-cases» i Latin Amerika i mente, finner vi øst-europeiske FX-kryss interessante. HUF er den mest interessante posisjonen å holde hvis europeisk inflasjon fortsetter sin trend nedover. Dette skyldes at HUF fikk juling under det siste gass-rushet i 2022, da Ungarn er blant de dårligst stilte i selvforsynings perspektivet. Vi ser at gasspriser har stabilisert seg, men med potensialet for videre prisfall. I aksjer liker vi Consumer Discretationary stocks (Som blant annet Tesla), da de gjør det bedre på grunn av at forbrukeren er på vei tilbake med lønnsvekst på vei opp og priser på nødvendige varer på vei ned.
Som en fast lytter av podcasten The Macro Trading Floor så må jeg jo spør. Hva kan gå galt med traden?
Med en uberegnelig tsar i spissen er ingenting sikkert i en Russland- vesten kontekst. Den overveiende årsaken til inflasjon i første omgang var den plutselige knappheten på energi som følge av kasserte diplomatiske bånd. Ingen kan spå hvordan situasjonen er i morgen i et slikt miljø, og utsiktene til stadig fallende energipriser kan plutselig endre seg. En ting er sikkert; makroøkonomi og geopolitikk har aldri vært mer relevant i fra et investerings perspektiv.
