Det er 40 år siden Norges største kobbergruve, Løkken, stengte dørene. Nå ser det ut til at gruvedriften kan få nytt liv med Teako Minerals sin satsing i Trøndelag. I forrige uke utforsket Investornytt selskapets overordnede ambisjoner. Denne gangen ser vi nærmere på hjørnesteinsprosjektet Løkken og hvordan det tas imot av lokalsamfunnet.
— Løkken-prosjektet er en mulighet til å gjenopplive en region med en rik historie og enormt økonomisk potensial, sier Sven Gollan, administrerende direktør i Teako Minerals.
I august 2024 kjøpte selskapet opp 90 % av Løkken-prosjektet fra Capella Minerals, og med dette sikret Teako seg kontroll over et strategisk viktig område. Prosjektet omfatter både den historiske Løkken-gruven og tilgrensende områder med stort potensial for nye funn. Med en total størrelse på 1039 kvadratkilometer etter konsolideringen, er målet å bekrefte forekomsten av kobber, sink og kobolt – mineraler som er essensielle for moderne teknologi.
Ifølge tidligere rapporter fra Orkla Gruver, som drev Løkkengruven, finnes det sannsynligvis potensial for å oppdage flere mineralgruver i nærområdet. Teako deler denne oppfatningen og peker på at denne typen mineraliseringer sjelden opptrer alene.

Løkken og Venna ligger henholdsvis 50 km sørvest og 30 km sørøst for Trondheim, i Trøndelag fylke.
Løkken-prosjektet:
Den historiske underjordiske Løkkengruven var i drift i 333 år frem til stengningen i 1987. Gruven produserte over 24 millioner tonn malm, bergarter som er rike på verdifulle mineraler. Dette gjør Løkkengruven til en av de største VMS-forekomstene, ettersom de fleste slike forekomster ligger typisk i området 10-20 millioner malm.
Malmen fra Løkkengruven hadde en gjennomsnittlig kobberandel på 2,3 % og sinkandel på 1,9 %. Til sammenligning utvinnes mange av dagens kobbergruver med en kobberandel på 0,5 %.
I tillegg til den gamle gruven, er det fem høyprioriterte mål i nærområdet: Åmot, Høydal, Dragset-Halsetasen, Fjellslett og Grefstofjellet. Videre har selskapet identifisert lovende indikasjoner på potensielle mål innenfor Løkken-prosjektet, som Teako eier 100 %.

- Åmot: Et boreklart område med en indikert kobberforekomst som strekker seg over 2 km i lengde og ligger 44–140 meter under overflaten.
- Høydal: Et sinkrikt mål nær Løkkengruven. Totalt 20 846 meter med drilling skal ha blitt gjennomført ved Høydal av Orkla Gruver i perioden 1910 til 1976. Høydal fremstår som en svært attraktiv mulighet for videre boretesting, basert på gunstig geologi, dokumentert mineralisering og strategisk beliggenhet i umiddelbar nærhet til de tidligere mineralbehandlingsanleggene ved Løkken-gruven.
- Dragset-Halsetasen: Et område som tidligere har hatt gruvedrift og viser et høyt potensial for kobber og kobolt.
- Fjellslett: Et mål på vestsiden av prosjektområdet med fjellblottet høygradig kobber- og koboltmineralisering.
- Grefstofjellet: Et område med tidligere utvunnet kobber. Nyere undersøkelser har avdekket mulige uoppdagede ressurser.
Åmot er det første boremålet for Teako Minerals. Området har aldri vært boretestet. Potensialet vurderes som betydelig dersom forekomsten faktisk gjenspeiler undersøkelsene.
— Det finnes en kjent historisk kobbergruvedrift ved den opprinnelige Åmot-lokaliteten. Vårt Åmot-mål ligger noen hundre meter lenger sør og ble identifisert ved hjelp av moderne utforskningsteknikker. Det har alle kjennetegnene til et nytt kobbermål som aldri ble oppdaget av historiske gruvearbeidere. Vårt kommende boreprogram vil undersøke de økonomiske mulighetene her, sier Mark Steeltoft, VP Corporate Development i Teako Minerals.

Magnetiske undersøkelser og jordprøvetaking med nesten 1000 prøver har blitt gjennomført ved Åmot, Høydal og Dragset.
— Løkken-forekomsten ble oppdaget ved et lite synlig utspring av massive sulfider, som var mindre enn én meter bredt. Området inkluderer en betydelig del av infrastrukturen fra den gamle Løkken-gruven, som sjakter, historiske prosessanlegg og jernbanelasterom for mineraler. I tillegg finnes det flere mindre forekomster av kobberrike VMS-mineraler i området, med varierende grad av utvikling, sier Gollan.

Han legger til:
— Dataene bekrefter sannsynligheten for flere forekomster rundt Løkken-gruven, noe som er i tråd med det globale mønsteret for VMS-forekomster, som ofte opptrer i klynger.
Nå planlegger Teako å bore i Åmot for å se om det virkelig finnes verdifulle mineraler der.
— Vi planlegger å starte borearbeidet i løpet av noen uker, så snart nødvendig finansiering er på plass, deler Teako-sjefen.
Tillatelsen for prosjektet ble innvilget kun to uker etter at søknaden ble sendt i november 2024 – en prosess som vanligvis tar betydelig lengre tid.
For mer detaljer om Løkken og Venna, les mer her.

Lokal støtte: En avgjørende faktor
Teako Minerals har lagt stor vekt på å sikre støtte fra lokalsamfunnet i Orkland kommune. Regionen har en lang historie innen gruvedrift, men etter Løkken-gruvens stenging har industrien vært nesten fraværende.
Orkanger kommune stemte enstemmig for å gi selskapet boretillatelse, og entusiasmen rundt prosjektets potensial er merkbar.
— Vi opplever sterk støtte fra lokalsamfunnet og regionale myndigheter. Dette prosjektet kan bidra til å skape arbeidsplasser og revitalisere en hel region, sier Gollan.
Tidlig i januar 2025 publiserte den tyske regjeringen en rapport som understreket Norges potensial som leverandør av viktige råvarer til Europa. Rapporten nevnte at Norge har mange ressurser, men fortsatt importerer store mengder mineraler fra andre land, som Kina og Sverige. Dette har bidratt til økt interesse for å gjenopplive norsk gruvedrift.
— Norge produserer for øyeblikket ingen basismetaller (bortsett fra titan), som kobber, noe som betyr at «vi» kan få store utfordringer med forsyningskjedene i fremtiden hvis noe skulle skje, sier Steeltoft.
Han legger til:
— Norge eksporterer faktisk basismetaller, takket være smelteverkene vi har i landet. Men ikke råmaterialet. Dette importeres først fra Sverige, Kina og Afrika.

Et nettverk for mineralindustrien
I desember 2024 ble «Mineral Nettverk» etablert – et samarbeid mellom kommuner, forskningsinstitusjoner og selskaper som Teako Minerals. Målet er å legge til rette for en ny mineralindustri i regionen. Ole Svorkdal, prosjektleder for nettverket i Orkland kommune, sier:
— Teako Minerals spiller en sentral rolle i dette nettverket og gjennomfører omfattende leteaktiviteter i regionen for å identifisere nye og økonomisk drivverdige mineralforekomster. Vi har stor tro på arbeidet Teako Minerals utfører. Vi er optimistiske med tanke på deres muligheter til å oppdage ressurser som kan bidra til en moderne og bærekraftig mineralindustri i regionen.
Svorkdal påpeker at Løkkenområdet representerer en mulighet for økonomisk vekst og en videreføring av en flere hundre år lang tradisjon med mineralindustri.
— Dette kan bidra til å styrke både lokal identitet og regional verdiskaping, sier han.

Moderne teknologi møter historiske ressurser
Teako Minerals planlegger å kombinere moderne teknologi med regionens historiske gruvearv. Ved å bruke tunnelbaserte gruver og lokal vannkraft kan miljøpåvirkningen reduseres. Samtidig vurderer selskapet å gjenbruke infrastrukturen fra den gamle gruven, som behandlingsanlegg og transportlinjer.
— Et godt eksempel på en moderne driftende gruve med et svært lite fotavtrykk, er wolframgruven som drives av Wolfram i Østerrike. Det er et eksempel på hvordan det kan gjøres i Norge, sier Steeltoft.
I tillegg ser Teako på muligheten for å bearbeide gammelt avfall fra tidligere gruveperioder.
— Å kombinere historisk arv med moderne metoder gir oss en mulighet til å sette en ny standard for gruvedrift i Norge, avslutter Gollan.
Selskapet handles for øyeblikket til C$0,065.
Dersom du ønsker å delta i den private plasseringen, som er satt til en pris på C$0,065 per ordinær aksje, kan du kontakte:
- Administrerende direktør, Sven Gollan på sven.gollan@teakominerals.com
- VP Corporate Development & Director, Mark Steeltoft på mark.steeltoft@teakominerals.com.