Kontrasten mellom amerikansk og europeisk økonomi krystalliserer seg, med «Goldilocks»-vekst i USA og stagflasjon i Tyskland. Statsobligasjonsmarkedet slår sprekker. Microstrategy-sjef Michael Saylor annonserer at svaret på Det store spørsmålet om livet, universet og alt mulig er $42 milliarder.
Rødt på Wall Street
Det ble en rød avslutning på Wall Street tirsdag. S&P 500 falt 0, 3 prosent til 5.813,67 poeng. Nasdag Composite stengte ned 0,6 prosent til 18.607,93 poeng. Super Micro Computer, som har hatt flyt på AI-bølgen, mistet en tredel av markedsverdien etter at revisor EY trakk seg og gav selskapet kraftig ris på stumpen. Selskapet er en partner for Nvidia, som falt 1,4 prosent.
En flod av kvartalsrapporter tikket inn etter stengetid. Microsoft slo forventningene både på topp- og bunnlinjen, etter omsetningsvekst på 16 prosent i det som for selskapet er første kvartal i regnskapsåret. Som for Google i går var det skyen som trekker opp, med hele 34 prosents vekst i selskapets Azure Cloud Computing-divisjon. I etterhandelen er aksjen opp en halv prosent.
Facebook-eier Meta slo også konsensusestimatene for både omsetning og overskudd, men brukerveksten på fem prosent til 3,29 milliarder kom kort av forventningene på 3,31 milliarder. Aksjen faller to prosent i etterhandelen.
Coinbase skuffet, men toppsjef Brian Armstrong sier til CNBC at han er optimistisk for tidenes mest pro-krypto kongressen etter valget i USA. Hans bror i Bitcoin, Michael Saylor, svarer på Det store spørsmålet om livet, universet og alt mulig med en kapitalplan på 42 milliarder dollar. Microstrategy-aksjen var ned 4,2 prosent i ordinær handel, og faller 4,5 prosent videre i etterhandelen.
Sweet spot-vekst i USA
Den amerikanske økonomien vokste med 2,8 prosent i annualisert takt i tredje kvartal, en anelse under konsensus på 3,0 prosent, som BNP vokste med i andre kvartal. Det var den amerikanske forbrukeren som dro lasset, med en vekst på 3,7 prosent.
Samtidig gikk PCE-kjerneinflasjonen (som det kommer en separat rapport for torsdag) ned til 2,2 prosent annualisert, fra 2,8 prosent kvartalet i forveien.
For øyeblikket tyder derfor mye på at den amerikanske økonomien befinner seg i en sweet spot, eller goldilocks-tilstand, med ganske høy vekst og avtagende inflasjonspress. Om bare Europa kunne vært like heldig.
BNP-veksten i Europa overrasker, men stagflasjonen spøker i Tyskland
Tidligere på dagen viste nemlig tall fra Eurostat at bruttonasjonalproduktet i Eurosonen vokste med 0,4 prosent i tredje kvartal, sammenlignet med andre kvartal. Det var dobbelt så høyt som ventet. Til og med Tysklands hardt prøvede økonomi klarte å holde hodet over vann med positiv vekst på 0,2 prosent, mens det var ventet tilsvarende tall med negativt fortegn. Dog ble veksten i andre kvartal revidert ned fra -0,1 prosent til -0,3 prosent. Så tyskerne har fortsatt en jobb å gjøre for å komme ut av 2024 med positiv BNP-vekst for året som helhet.
Noe foruroligende var det også at inflasjonen i Tyskland re-akselererte til 2,0 prosent i oktober, og det EU-harmoniserte inflasjonsraten enda verre til 2,4 prosent, opp fra henholdsvis 1,6 og 1,8 prosent i september. Kjerneinflasjonen tiltok også fra 2,7 til 2,9 prosent. Dermed kan det se ut som at tysk økonomi blir hjemsøkt av det fryktede stagflasjonsspøkelset.
Krigen i Ukraina gjør det heller ikke enklere for Tyskland i Europa. En oppsiktsvekkende artikkel i The Economist gir imidlertid inntrykk av at det bak vestlige lederes urokkelige retorikk, er en gryende realisasjon om at Ukraina tvinges til å nedjustere ambisjonsnivået fra seier til overlevelse.
Et sjeldent lyspunkt var derimot Spania, hvor BNP vokste med 3,4 prosent i tredje kvartal år over år, (0,8 prosent kvartalsvis). Den tidligere vekstsinken ligger dermed an til å bli verdens raskest voksende store avanserte økonomi i år – og kan som Toni Kroos peke nese til teutonerne i nord. Vekstdriverne er en kombinasjon av immigrasjon, turisme, utenlandske investeringer og offentlige utgifter.
I Norge viste en kronikk fra Ola Borthen Moe og Sylvi Listhaug at noen politikere faktisk har lest Draghi-rapporten, selv om de ikke har noen konkrete løsninger for hvordan Europa og Norges sklerotiske næringsliv kan vekkes til live.
Stille før stormen for statsobligasjoner
Alt er riktignok ikke rosenrødt for USA heller. Under en konferanse i Saudi-Arabia ytret hedgefondforvalter Ray Dalio til CNBC at han er bekymret er bekymret for føderasjonens høye og voksende statsgjeld, som kombinert med sosial uro og polarisering kan bli en verkebyll uavhengig av hvem som vinner presidentvalget neste uke.
En av Dalios tidligere undersåtter, Bob Elliot, bemerker i en X-tråd at den amerikanske tiårsrenten har økt med nesten 70 basispunkter siden Feds rentekutt i september, til 4,3 prosent tirsdag. Denne renteøkningen er ikke begrenset til USA, men har smittet over til et (kontraintuitivt?) sell-off i statsobligasjonsmarkedene globalt. I både Storbritannia, Tyskland/Eurosonen, Kanada og Japan har statsrentene gått opp, til tross for begredelig økonomisk vekst.
“Overalt dumper investorer langsiktige statsobligasjoner. Det ser ut til at den globale sentralbankenes overgang til mer løssluppen pengepolitikk, innledet av Fed-møtet i september, har utløst et seriøst spørsmål om dagens verdi av statsobligasjoner i industrilandene på det nåværende rentenivået.”
Likviditeten skapt av de pengepoliske lettelsene har altså ikke kommet markedet for statsobligasjoner til gode, men har heller blitt pumpet inn i et allerede høyt verdsatt aksjemarked, gull, Bitcoin, og Junk Bonds – i en everything except government bonds bubble.
Krypto
Mandag ble en monsterdag for spot Bitcoin-ETF’ene i USA, med innskudd på $870 millioner. Tilsammen nærmer de amerikanske ETF’ene seg dermed en beholdning på en million bitcoin med stormskritt, og de har nå akkumulert over fem prosent av kryptovalutaens samlede sirkulasjon. Bitcoin fortsatte imidlertid å ta en pust i bakken uten store bevegelser tirsdag, men pumper opp til $72.700 etter stengetid på Wall Street.
Ellers, i en ganske dyptpløyende analyse av Kinas økonomi, argumenterer kryptoinvestor Arthur Hayes for at Beijings tiltak for å proppe opp boligmarkedet uunngåelig vil lede til mer pengepolitiske stimulanser, som vil forlede finansielt undertrykkede kinesere til fristelse i Bitcoin.