Konkurransetilsynet kaller inn til en pressekonferanse onsdag morgen. Etter det NTB kjenner til er temaet etterforskningen av dagligvarebransjen.
Pressekonferansen finner sted på SAS-hotellet i Oslo klokken 8.45 onsdag morgen.
Etter det NTB kjenner til, er det etterforskningen av et
mulig konkurransebegrensende samarbeid i dagligvaremarkedet som er tema for pressekonferansen. Det bekrefter flere kilder med kjennskap til saken.
Etterforskningen ble åpnet i 2018, da tilsynet aksjonerte mot lokalene til Norgesgruppen, samt Coop og Rema, for å undersøke om det har foregått et konkurransehemmende prissamarbeid mellom de store kjedene.
Ingen av de involverte ønsker å kommentere saken overfor NTB.
Kommunikasjonsdirektør Margrethe Gudbrandsen i Konkurransetilsynet ønsker ikke å utdype overfor NTB hva som vil bli lagt fram på pressekonferansen, annet enn at det er snakk om konklusjonen i en stor etterforskningssak.
Konkurransetilsynets etterforskning av dagligvarebransjen knytter seg til de såkalte prisjegerne, som kjedene bruker for å sjekke prisene hos hverandre.
I desember 2020 varslet tilsynet at det ville ilegge de tre store dagligvareaktørene Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 gebyrer på til sammen 21 milliarder kroner på grunn av mistanke om at partenes avtale om å gi tilgang for konkurrentenes prisjegere kunne utgjøre ulovlig samarbeid.
Norgesgruppen fikk gebyrvarsel på 8,8 milliarder kroner, Coop Norge et gebyr på 4,8 milliarder kroner og Rema 1000 et gebyr på 7,4 milliarder kroner.
Grunnen var at Konkurransetilsynet mente at samarbeidet kunne ha både «konkurransebegrensende formål» og «konkurransebegrensende virkninger» i strid med konkurranseloven.
I januar i år kom beskjeden om at det ikke lenger var aktuelt for Konkurransetilsynet å etterforske rundt «konkurransebegrensende formål», og i april varslet tilsynet at det kutter gebyrene til 4,9 milliarder kroner. Det skjedde blant annet fordi tilsynet ikke lenger så på saken som en såkalt formålsovertredelse av konkurranseloven. Det vil si at det skulle finnes avtaler mellom kjedene som har som formål å begrense konkurransen.
– Samtidig fortsetter vurderingen av samarbeidets mulige konkurransebegrensende virkninger. Størrelsen på de varslede gebyrene viser sakens alvor, og arbeidet har høyeste prioritet i tilsynet, sa konkurransedirektør Tina Søreide i april.
Med det nedjusterte tilsynet Coops varslede gebyr til om lag 1,3 milliarder kroner, Norgesgruppens til 2,3 milliarder kroner, og Remas gebyr på 1,3 milliarder kroner.
Norgesgruppen, Coop og Rema har på sin side hele tiden stått fast på at de ikke har brutt konkurransereglene.
(©NTB)