Kong Harald skryter av Norges stolthet, brunosten. Men han har liten tro på å bruke den på pizza – slik koreanerne har begynt med.
– Meieriet skaper store ringvirkninger. Ikke bare i Nord-Norge, men også langt borte som i Sør-Korea, der de har blitt glade i det brune gullet. Der har noen brunost på pizzaen, sa kong Harald da han talte til befolkningen i Balsfjord kommune onsdag.
Han snakket om hvordan brunosten fra meieriet i Storsteinnes i Balsfjord, ikke langt unna fra der talen ble holdt, produserer en god del av brunosten i verden.
– Brunost og pizza hver for seg er jo godt. Jeg er derimot noe usikker på kombinasjonen, sa kongen til latter fra forsamlingen.
Det lokale meieriet i Storsteinnes fyller 100 år i år, og fikk senere på dagen besøk av både kongen og dronningen, som fikk smake på flere av de lokalt produserte godbitene. Kongeparet er på fylkestur i Troms denne uken, og skal videre til Svalbard.
Konsernsjef i Tine, Ann-Beth Freuchen, tok imot kongeparet ved meieriet. Hun plukket opp tråden fra kongens tale, og kunne fortelle om en tur hun hadde til Asia i vinter.
– I Sør-Korea – dette har det også vært en reportasje om i NRK
– så bruker de denne brunosten på en helt annen måte enn det vi er vant til. Det er både på pizza, sa Tine-sjefen med referanse til kongens tale.
Hun sa at mange i Asia gjerne vil ha små biter med brunost og snacke på dem.
– Men det er også som topping på spicy nudler. Så det er veldig morsomt å se at vi kan overføre norske mattradisjoner til noe helt annet, fortalte Tine-sjefen.
– Japanerne trodde det var såpe, repliserte kongen.
Men brunosten har også tatt ny form her i Norge i årene etter at den vokste fram i Gudbrandsdalen på 1800-tallet.
Kongen og dronningen ble tilbudt smaksprøver av nyere varianter, som chili-brunost og den mye omtalte julebrunosten, som også blir produsert på det 100 år gamle meieriet i Storsteinnes.
De fikk smake på flere biter, og så ut til å kose seg.
Parallelt med at interessen for brunost har økt i land som Sør-Korea, har salget av «det brune gullet» gått nedover i Norge.
I 2023 viste tall fra Tine at nordmenn spiser 30 prosent mindre brunost per innbygger enn for 15 år siden, ifølge Nationen.
Og hvis du lurer på hvordan brunost produseres, kunne leder for brunostavdelingen på meieriet i Storsteinnes, Bente Andreassen Myrslett, forklare prosessen for kongeparet:
– Det er jo melk, myse og fløte som er i brunosten. Fargen får vi av temperaturen som vi tilfører, og bruningsprosessen. Så vi har jo litt forskjellige farger på osten, sa hun.
– Og smaken blir forskjellig, påpekte dronning Sonja, helt riktig.
PS! Meieriet i Storsteinnes har også en spesiell historie: I bygningen ble det holdt statsråd i mai 1940 etter at tyskerne hadde invadert Norge. Kong Haakon og deler av regjeringen, inkludert statsminister Nygaardsvold, hadde flyktet nordover og levde i skjul i området rundt Balsfjord. Kun kort tid senere flyktet de til London.
(©NTB)