Varmere og fuktigere vær kan gjøre at en farlig muggsopp blir vanligere i importert mat og dyrefor, ifølge Veterinærinstituttet.
Nøtter, fiken og dadler er typiske matvarer som importeres til Norge fra tropiske områder og som kan inneholde en kreftfremkallende muggsopp, ifølge instituttet.
– Tidligere har soppen vært begrenset til tropisk klima, men har de senere årene spredd seg til sørlige deler av Europa. Dette er direkte relatert til endret klima, sier forsker Gunnar Sundstøl Eriksen i Veterinærinstituttet.
Muggsoppgiften aflatoksin
ble funnet i flere matvarer i fjor, og sist i kjøttboller i slutten av januar. Den er kreftfremkallende og kan skade arvestoffet.
Eriksen forklarer at muggsoppen hovedsakelig vokser i tropisk klima, og at giftene dannes etter innhøsting i fuktige forhold.
– Fremtidige klimaendringer kan påskynde en spredning av muggsoppen enda lenger nordover, sier Eriksen.
Muggsoppen har også vært funnet i mais som brukes til dyrefor, samt pistasjnøtter og mandler.
(©NTB)