- Grunndata om fondet
- Bærekraft-ratingen til fondet (Morningstar Sustainability Rating)
- Investeringsprofil, avkastning, forvaltning og indeks
- Hvilke regioner, sektorer og selskaper fondet er investert i
1. Grunndata om fondet
- De 10 prosent beste fondene får fem stjerner
- De 22,5 prosent neste får fire stjerner
- De 35 prosent neste får tre stjerner
- De 22,5 prosent neste får to stjerner
- De siste 10 prosent får en stjerne.
NAV viser verdien per andel i fondet, etter at alle løpende kostnader er trukket ut. NAV blir regnet ut ved å summere markedsverdien til alle verdipapirer som fondet har investert sine midler i. Deretter trekkes samtlige kostnader som påløper for fondet den aktuelle dagen i fra, og beløpet deles på antall utstedte andeler i fondet.Du kan på din fondsplattform se hvor mange andeler du eier i de fondene du har kjøpt. Det er nettokostnaden pr andel som oppgis som NAV og denne verdien kalkuleres 1 gang pr dag, i motsetning til en aksjekurs som endrer seg hele tiden gjennom børsens åpningstid. Når du kjøper en andel i et fond, blir du egentlig deleier i mange selskaper, avhengig av hvordan fondet investerer.
Dette er oppgitt i antall millioner kroner (NOK), men kan også være oppgitt i Euro eller Dollar. Dette er en viktig indikator på et fond. Det er ikke uten videre slik at de største fondene nødvendigvis gjør det best, men det kan være en indikasjon på kvalitet, blant annet fordi det viser seg at de største fondene får best rating fra Morningstar. Man skal også være forsiktig med å velge små fond, da de rett og slett kan være mer utsatt for å bli lagt ned.
Morningstar legger inn data slik det står i fondets prospekt, vedtekter og nøkkelinformasjonsdokumenter fra forvalter. Kjøps- og salgsavgifter går som regel til distributør, det vil si den du kjøper fondet hos (Sbanken, Nordnet, DNB osv). Eksakte kjøps- og salgskostnader opplyses hos den konkrete distributør og kan variere mellom distributører, og det kan også variere mellom ulike land avhengig av konkurransesituasjonen. Det er i mange tilfeller et avvik mellom oppgitte og faktiske avgifter, så moralen er at totalkostnad skal framkomme på din valgte fondsplattform.
Som andelseier i et fond må du betale et årlig forvaltningshonorar. Forvaltningshonoraret går til forvaltningsselskapet eller forvalteren, og er selskapets godtgjørelse for å forvalte og administrere midlene i fondet. Forvaltningshonoraret oppgis i en årlig prosentsats, beregnes 1 gang pr dag og belastes fondet daglig. Det vil si at du alltid betaler for så mange dager du eier fondet. Du betaler normalt ingen kjøps- eller salgsavgift, men en avgift på 1/365-del hver dag. Den årlige forvaltningskostnaden ligger stort sett i området 0,2 til 2,0 prosent.
2. Bærekraft-ratingen til fondet (Morningstar Sustainability Rating)
Morningstar Sustainability Rating er en målenhet på hvor bra selskapene, som finnes i et fond, forvalter sine ESG risikofaktorer og muligheter, sammenlignet relativt mot tilsvarende fond. Morningstar benytter ESG data på selskapsnivå levert av Sustainalytics (en ledende leverandør av ESG ratinger og analyse) for å kalkulere ratingen. Alle fond som har minst 50 % av forvaltningskapitalen dekket med ESG rating av Sustainalytics vil få en Morningstar Sustainability Rating. Dette er derfor en indikator på hvor bærekraftig fondet er i lys av Miljø (Environment), Sosiale perspektiv (Social) og Styring (Governance).
Er bærekraft viktig for deg, bør du studere denne delen av fondsinformasjonen grundig, samt hvilke selskap fondet investerer i (se under punkt 4). Ratingen går fra 1-5 kloder, avhengig av hvordan Morningstar «belønner» fondet for bærekraft.
3. Investeringsprofil, avkastning, forvaltning og indeks
- Forvaltningsselskap. I dette tilfelle er det KLP. I andre tilfeller kan det være DNB eller Storebrand. Det er de som eier, fører regnskap for, utstede informasjon om og legger planer for det aktuelle aksjefondet. Forvaltningsselskapet må være godkjent av Finanstilsynet eller tilsvarende myndighet i annet EU/EØS-land.
- Forvalter. Det er en person eller er team, der forvalteren typisk leder dette teamet. I mange tilfeller kan det være lurt å «kikke forvalteren litt i kortene» når du skal velge fond og se litt på hvor dyktig vedkommende historisk sett har vært og ikke minst om fondet har hatt samme forvalter over tid. Gjør fondet det bra og det er samme forvalter som har styrt dette over år, kan det være en av årsakene til at du velger nettopp dette fondet.
- Passiv og aktiv forvaltning. Aksjefondene forvaltes på i hovedsak 2 ulike måter. Vi kaller dette for passiv og aktiv forvaltning. Passiv forvaltning innebærer at fondets portefølje kun har små avvik fra referanseindeksen det følger og dette er det vi kaller for indeksfond. Aktiv forvaltning innebærer at fondsforvalteren velger en annen sammensetning av verdipapirer i fondet enn sammensetningen den referanseindeks fondet måler seg mot, for på denne måten å forsøke å skape meravkastning eller slå indeksen. Om det er et passivt eller aktivt forvaltet fond, kommer vanligvis tydelig fram i beskrivelsen under investeringsprofil.
- MSCI World Index, kalles verdensindeksen og inneholder mer enn 1600 selskaper i utviklede markeder og dekker mange bransjer.
- MSCI ACWI – (all country world index) dekker også fremvoksende (emerging) markeder og mer enn 2700 selskaper.
- MSCI EM – (Emerging Markets Index) dekker utelukkende fremvoksende markeder som Kina, Korea, Taiwan, India, Brasil, Sør-Afrika mfl og i overkant av 1000 selskaper.
- Russell 1000 TR USD som består av de 1000 største selskapene i USA. NB! Her må du være klar over at globale aksjefond har vanligvis ca 60 % av sine aksjer i selskaper i USA.
- MSCI Europe: Europeisk aksjeindeks som består av 15 utviklede markeder og mer enn 400 selskaper.
- MSCI Nordic Countries Index består av i overkant av 70 selskaper i Norden, der de største selskapene er fra Danmark og Sverige.
- OSE Oslo Børs Index består av i underkant av 70 selskaper i Norge.
4. Hvilke regioner, sektorer og selskaper fondet er investert i
