Kapitalmarkedet har tørket helt ut, på folkefinansieringsplattformene Dealflow og Folkeinvest har man fått en særdeles svak start på H2-24. Folkeinvest har trukket flere kampanjer og hos Dealflow er det kun en aktiv kampanje. Er det lys i tunellen?
Sist kampanje som ble fulltegnet hos Folkeinvest var selskapet Empress – de ble til gjengjeld overtegnet med over 30%. Selskapet hadde en annonse sak hos Investornytt i August.
Siden den gang har flere kampanjer måtte trekke seg fra Folkeinvest. Liberimap hadde store planer om å hente kapital. Vi jobbet i et år og har brukt flere hundre timer internt for å levere innhold til Folkeinvest sier Robert Glærum til Investornytt.
– Det at kapitalmarkedet har tørket ut er bare trist. Det er nok en kombinasjon av utsatte rentekutt, politisk usikkerhet og mye negativ omtale om politikk og grunderskap i medier sier Glærum.

Vi må ha fullt fokus på oss selv nå, men all den tiden vi har brukt inn mot plattformen har kostet mye. Nå ser gründeren mer mot internasjonale investorer. Vi har god dialog med flere spennende investorer i Europa.
Selskapet leverer unik teknologi som gjør at familier og barn får en tryggere ferie med et digitalt armbånd med unik teknologi. Selskapet har allerede flere avtaler med hotellkjeder i Tyrkia.
Utfordrende marked
Daglig leder i Folkefinansieringsselskapet Dealflow Stine Sofie Grindheim Simonsen, forteller til Investornytt at det er en krevende tid men at man jobber på.
– Det er aldri enkelt å hente kapital, og nå er det ekstra tungt. Det vil alltid være mulig å hente kapital så lenge selskapet løser et reelt problem, har en form for validering (investorer, salg, patenter eller lignende) og selskapet er riktig priset. Det vi har sett denne høsten er at det skal ekstra mye til for å få investorene sin oppmerksomhet, og at de holder tettere på pengesekken.

– I krevende markeder er det også viktig at vi er enda mer selektive med hvem vi jobber med, da det er mindre kapital tilgjengelig forklarer Grindheim Simonsen.
Hos Dealflow er det kun en aktiv kampanje i lang tid, og det har vært en totalt tørke både for nye selskaper og kapital inn for det enkelte.
ICBRG
Selskapet som leverer sensorer for å forhindre katastrofer ombord på fraktskip har en unik teknologi, som i tiden fremover etter att sannsynlighet vil bli lovpålagt av regulatoriske myndigheter.
– ICBRG er optimistiske med tanke på å lykkes, til tross for at andre må trekke sine emisjoner, grunnet flere nøkkelfaktorer. Selskapet har et erfarent team og styre med kompetanse til å bygge selskaper fra idé til børs, i tillegg til et omfattende nettverk av investorer og bransjekontakter. I tidlig fase har de støtte fra VC-fondet Antler, som ikke bare bidrar med finansiell støtte, men også åpner døren til et globalt nettverk og potensielt flere vekstfaser forklarer Morten Revill, seriegrunder og CEO i ICBRG.

Selskapet har utviklet en patent-pending teknologi som kan brukes i mange sektorer, men har valgt å fokusere innledningsvis på sikkerhet rundt ladbare batterier på cargo-skip, hvor behovet for nye løsninger er stort. Skjerpede reguleringer i skipsfartsindustrien og andre markeder forsterker etterspørselen etter teknologien. I tillegg vurderer flere forsikringsselskaper å tilby premierabatt for rederier som benytter ICBRGs løsninger, noe som gjør teknologien økonomisk attraktiv og kan bidra til reduserte forsikringskostnader.
Planen er å ekspandere fra cargo-skip og ferger til kommersielle bygg og private boliger, der også risikoen for batteribranner øker. Med et voksende marked og økt fokus på sikkerhet i ladbare enheter, mener ICBRG at de har et solid grunnlag for langsiktig vekst og suksess.
Et meget spennende selskap
– ICBRG er et svært spennende selskap som tikker de aller flere bokser for skalering, timing og produkt. Det er et stort internasjonalt marked som vil komme forklarer Kristian Jul Røsjø partner i Venture fondet Antler.
Venturefondet har investert i en tidligere runde i ICBRG og følger opp investeringen sin, og er full av lovvord om selskapet.
– Vi jobbet faktisk mange uker sammen med deres team før vi valgte å investere. Det at vi så på nært hold hvordan de tenkte og jobbet på, gjorde oss trygg på at det var rette mennesker på rett sted. Man investerer jo ofte i pågangsmot, gjennomføringsevne og ikke minst evne til reise seg forklarer Jul Røsjø
Produktet er han helt sikker på kommer. Det har vært nok uheldige ulykker med litium batteri nå, dette tror vi vil bli lovpålagt. Da står ICBRG i en unik posisjon avslutter Jul Røsjø.

Folkeinvest har nå også ute kun en kampanje The Farm Society – som har hentet knappe 5 millioner kroner. Selskapet har brukt betydelige midler på markedsføring og hadde en stor sak i VG, heller ikke det ser ut til å hjelpe.
Dyr satsning
Folkeinvest har siste årene gått med flere titalls millioner i underskudd og prioriterer hardt når det gjelder markedsføring om dagen. Dette går til syvende og sist utover kundene.
Man kan spørre seg om terkskelen og mantra, invester i det du tror på er gått ut på dato.
Penger er ikke gratis lengre.
