Kannibalgjedder kan bidra til at flere lakseunger overlever i Tanavassdraget. Derfor kan fisking av gjeddene forverre situasjonen for laksen, ifølge forsker.
Store gjedder, også kalt kannibalgjedde, spiser større fisk enn laksesmolt, inkludert sin egen art. Å fiske de store gjeddene kan derfor forverre situasjonen for laksesmolten i Tanavassdraget.
– Færre store kannibalgjedder betyr nemlig at flere smågjedder vil vokse seg «mellomstore» nok til å spise laksesmolt, sier seniorforsker Martin A. Svenning i en pressemelding.
Siden 2021 har det vært forbudt å fiske laks i Tana, i et forsøk på å gjenoppbygge bestanden av tanalaks.
Tanavasssadragets Fiskeforvaltning satte i 2021 i gang en undersøkelse der 1562 gjedder ble undersøkt.
Undersøkelsen viser at det er de mellomstore gjeddene, på 40 til 60 centimeter, som spiser flest laksesmolt. Laksesmolt utgjorde opp mot 50 prosent av deres diett.
De store gjeddene derimot spiste relativt lite laksesmolt og heller større fisk, som sik, gjedde og harr.
De minste gjeddene spiste hovedsakelig bunndyr, insekter, stingsild og ørekyt.
– Gjedda er kannibal, så de minste gjeddene frykter trolig å bli spist av sine større artsfrender. Derfor holder de seg unna områdene der de store gjeddene samler seg for å ta laksesmolt. De mellomstore gjeddene ser ut til å spesialisere seg på laksesmolt, forteller Svenning.
Økt fiske på større gjedder kan altså føre til at flere smågjedder overlever og dermed til at antallet gjedder øker i Tanavassdraget. Da vil flere smågjedder vokse seg til «mellomstore» gjedder.
– Med andre ord kan det føre til at en større andel små og mellomstore gjedder vil oppsøke områdene hvor laksesmolten vandrer ut, og dermed øke predasjonen på smolten ytterligere. Å ta ut store gjedder i Tana kan derfor i verste fall føre til motsatt effekt av hva vi ønsker, slår Svenning fast.
(©NTB)