Akevitt til julematen
Vinmonopolet melder om en dobling av omsetningen i desember måned, sammenlignet med snittet i årets elleve andre måneder. Og en stor del av denne omsetningen er akevitt.
Akevitten er en viktig del av vår historie og tradisjon. Akevitt er høytid og fest, og i tradisjonen tro til stede på bordet gjennom julehøytiden. Utvalget øker år for år, med stadig flere aktører i markedet, små og store destillerier som tilbyr norsk akevitt av god kvalitet.
Norsk akevitt er basert på potetsprit, som lages ved at poteter blir most, gjæret og deretter destillert. Råspriten blir så renset før den blandes med krydderdestillat og vann. Norsk akevitt skal baseres på sprit av norsk potet, holde minimum 37,5 prosent alkohol målt i volum, og krydres med karve, og eller dill. Videre skal den lagres på spanske sherry-eikefat i minimum seks måneder. Med andre ord en standard som skiller seg fra øvrig nordisk akevitt.
Vår akevitt skal nytes ved romtemperatur i romslige glass på stett, og ikke styrtes slik man i tidligere tider gjorde med ymse akevitter av dårlig kvalitet, akevitter som kom rett fra fryseren, full av fusel og fandenskap. Lavere serveringstemperatur maskerer aroma og smak, og dagens kvaliteter fortjener bedre. Forøvrig er det viktig å understreke at romtemperatur viser til tidligere tiders stuetemperatur, rundt 18 grader, og ikke temperaturen i dagens hus og hytte, hvor vi fyrer til sydlige sommertemperaturer.
Vår tids juleakevitter nytes best ved 16 til 19 grader. De bør skjenkes i beskjedne mengder i glasset, opp til det punktet hvor klokken smalner inn. Vellagret akevitt fortjener god plass mellom væsken og randen av glasset, dette for å holde på de ofte komplekse aromaene.
Akevitt er en naturlig ledsager til vårt nordiske julekjøkken, gjerne ledsaget av en egnet juleøl. Akevitten gir oss det lille ekstra i julens sosiale samvær, eller når man sitter med en god bok foran peisen en julekveld.
Visste du at:
På 1500-tallet eksperimenterte Anna av Danmark med utallige styrkedrikker. En av disse ble benevnt «Aqua Vitae» livets vann, og var basert på alkohol og urter og med ingredienser som ulvefett, ormeblod, bly fra kirkevinduer og «årgangsvann»; dugg som ble samlet gjennom Valborgsnatten, natt til første mai.
Valg av akevitt til julens mange spesialiteter
Rakefisk – her velger jeg meg en fatlagret akevitt, med dyp fruktig fylde, gjerne fra madeira- eller portvinsfat. Smaken av akevitten sødme skal stå godt til den salte og fermenterte smaken av fisk.
Lutefisk – personlig foretrekker jeg nøytrale lyse akevitter, som taffelakevitt med kort lagringstid på eldre eikefat. Ønsker du mer kraft og motstand, kan du velge en klassisk, lengre fatlagret variant, med god fatsødme, og karve i krydderbildet.
Juletallerken, ribbe med klassisk tilbehør – klassikeren fortjener klassisk fatlagret norsk akevitt, med dominerende aroma og smak av karve, fennikel, mot karamell og vått treverk, eikefat.
Urøkt pinnekjøtt – jeg velger meg en klassisk norsk akevitt med dempet sødme og innslag av karve, en renere lys akevitt, gjerne av typen taffel.
Røkt pinnekjøtt – røyk og salt trenger å harmoneres med fruktige akevitter, med god fylde og innslag av sitrus, pomerans, tørket frukt og julekrydder.
Riskrem, multekrem – her velger jeg meg vellagrede «gamle» akevitter, som beveger seg i retning av typen «avec». God fylde og smak av vanilje og karamell, mørk sjokolade og anis, lakris.
Julekaker, sju sorter – Igjen er det de vellagrede, fyldige og sødmefulle akevittene som egner seg. Med dempet karveinnslag, mot mer anis og lakris, karamell og vanilje.
Seks utvalgte fra årets utvalg
Meir Juleaquavit
Nesen er behagelig dempet og balansert, med innslag av karve og pomerans, mørke kryddertoner mot tørket plomme, tørket julefrukt. Anslaget har god fylde, med innslag av karve og klassiske julekrydder, mot nøtter og karamell, tørket frukt. Lett pepret. God lenge og fruktighet i avslutningen. # 93
70 cl – kr 499,90

Arvesølvet Juleaquavit
Nesen er klassisk, dyp og kompleks, med innslag av karve og julekrydder, aprikos og tørket fiken. Anslaget er fyldig og balansert, med en rund sødme av fatlagring, nøtter og eik, mot tørket julefrukt. Tørr i avslutningen. # 90
70 cl – kr 509,90

Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit 2022
En balansert og rund nese, med fruktig innslag av tørket julefrukt og marmelade, mot karve og julekrydder i bunn. Fyldig og varmende i anslaget, nøtter og mandler, mandarin og julekrydder mot karve og anis. Edelt fatpreg i avslutningen. # 90
70 cl – kr 499,90

Simers Bohemens jul
Nesen er slank og elegant, med fruktige sitrustoner mot karve og tørket julefrukt. Anslaget har rene karvetoner, med innslag av pomerans, mot pepperkaker, kanel, karamell og vanilje i bunn. God lengde avslutter det hele. # 89
50 cl – kr 349,90

Gammel Opland Juleaquavit
Dufter av karve, epler, kardemomme, kanel og pomerans. Anslaget er komplekst med en fyldig kropp av tørket julefrukt, kanel, julekrydder og pomerans. Karve og nellikspiker, mot noe nøtter og vanilje i bunn. Lang, dyp ettersmak. # 91
70 cl – kr 499,90

Nissedram
Nesen er preget av julekrydder, kardemomme og kanel, mot karve og pomerans. En anelse julefrukt i bunn. Anslaget er fyldig, med referanser til sherry- og portvinsfat, plumpudding mot god alkoholvarme som sitter lenge. Tørr og intensavslutning. # 90
50 cl – Kr 384,90
