Kanskje Norges fremste ekspert på luftfart og mangeårig flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs har Investornytt tatt en prat med. Litt om Boeingproblemene, fremtiden til flyselskapet Norwegain og hva som nå skjer i selskapet samt driverne i markedet. Vi har fått et unikt intervju med mye spennende betraktninger.
Støy rundt Boeing-forsinkelser skaper bekymringer for europeiske flyselskaper
Boeing har møtt flere utfordringer de siste årene, og med leverings forsinkelser som forverres av en pågående streik, står selskapet i limbo.
Pandemien satte en brems på både produksjon og leveranser, og selv om etterspørselen nå er tilbake, sliter Boeing med å holde følge.
– Dette har alvorlige konsekvenser for både selskapet selv, dets underleverandører og kundene – i stor grad flyselskaper i Europa som er avhengige av nye, mer moderne fly for å redusere utslipp og møte etterspørsel sier Elnæs.
Elnæs mener uansett det er en fair sjanse for Norwegian å få 3-5 fly mot de 10 flyene som er bestilt, innen den viktige sommersesongen 2025. Han tror i midlertidig at det vil først være i Q4 25 og Q1 -26 flyselskapet har fått alle 10 Boeing Max levert.
Det vil skape utfordringer for Norwegian å nå vekstmålene i 2025.
En leverandørkjede i trøbbel
– Den globale pandemien satte produksjon og etterspørsel på vent, og mens markedet nå har begynt å stabilisere seg, har Boeing og dets leverandørkjede fortsatt store utfordringer.
Elnæs påpeker at den globale forsyningskjeden sliter fremdeles med ettervirkningene. Dette har en negativ innvirkning på flere nivåer i leverandørkjeden, fra Boeing selv til små underleverandører som er avhengige av regelmessige bestillinger.

Boeing – For store til å feile?
Boeing anses for å være «too big to fail,» men flyprodusenten må fokusere på flere viktige tiltak for å stabilisere virksomheten og bli lønnsom igjen forklarer Elnæs. At Boeing ender opp i en Chapter-11 (konkursbeskyttelse) har Elnæs lite tro på, nå er flyprodusenten i gang med å hente inn USD25 milliard i frisk kapital og som også sikre at Boeing fortsatt blir rangert som «investment grade».
Elnæs mener Boeing må få til følgende:
- Kulturendring: Det er nødvendig med en kulturendring i selskapet, spesielt på produksjonsgulvet og i mellomleder segmentet. .
- Stabilisering av produksjonen: Boeing må sørge for at produksjonslinjene fungerer slik de skal og FAA (det amerikanske luftfartstilsynet) krav nås, slik at forsinkelser begrenses i størst mulig grad.
- Kvalitetssikring: Gjennomføre program for sterk disiplin ovenfor kvalitetssikring i alle deler av produksjon, testing og montering av fly komponenter.
- Overordnet mål: Bygge en ny fremtid for Boeing.
Leveringsproblemer for europeiske flyselskaper
Flere store europeiske flyselskaper, inkludert Ryanair og Lufthansa, opplever direkte konsekvenser av Boeings forsinkelser. En rekke Boeing Max fly vil ikke bli levert i tide til Norwegian i 2025. Utfordringene er noe som hemmer selskapenes vekst og gir store utfordringer forklarer Elnæs.
– Flyselskaper som har planlagt å øke kapasiteten, må nå prioritere hvilke ruter/markeder som får de tilgjengelige flyene, mens de vurderer kostbare kontrakter for innleie av fly, for å dekke det midlertidige behovet. Mange vil måtte fornye leasingavtaler eller se seg om etter tilgjengelige fly på markedet, noe som vil medføre høyere kostnader i en allerede presset bransje.
Markedets reaksjoner og økonomiske konsekvenser
Markedet ( i form av press på aksjekursen) har overreagert på Norwegians utfordringer, men det er ingen tvil om at leveringsproblemene fra Boeing har en negativ effekt. Til tross for utfordringene, oppleverflyselskapene god etterspørsel, det er Norwegians positive Q3-resultater ett greit eksempel på, sier Elnæs.
– I en bransje preget av høye kostnader knyttet til drivstoff, Co2 utslipp og teknisk vedlikehold, blir det stadig viktigere for flyselskaper å benytte de mest moderne og drivstoffeffektive flyene for å holde kostnadene nede, samt å tiltrekke seg passasjerer som vektlegger miljøhensyn.
Ryanair sin frustrasjon – og veien videre
Ryanair, Boeings største kunde i Europa, har uttrykt stor misnøye med forsinkelsene. Europas største lavprisflyselskap får levert betydelig færre fly i løpet av første halvår 2025 enn planlagt, dermed må Ryanair omrokere flyprogrammet og sliter i tillegg med kostnadene for piloter, kabinmannskap og teknisk personell som ansettes og trenes opp, når behovet for denne type personell blir vanskelig å planlegge, Ryanair vet ikke 100% når flyene fra Boeing faktisk blir levert forteller Elnæs.
Norwegian og etterspørselsveksten i markedet
– Til tross for utfordringene opplever flybransjen i Europa en god etterspørselsvekst. Med Norwegian sitt domene som eksempel, ser man hvordan det blir stadig viktigere å møte markedets etterspørsel etter moderne, miljøvennlige fly. De store flyselskapene preges av utsiktene til flere forsinkelser; enhver ytterligere forsinkelse kan koste dem dyrt i både direkte kostnader og i forhold til konkurransedyktigheten.
– Boeings leveranseutfordringer gir store ringvirkninger i markedet, og mange europeiske flyselskaper står overfor vanskelige valg. Med høye leasingkostnader og utfordringer knyttet til utslippsmål, må Boeing levere på kritiske KPI-er for å sikre kundetilfredshet og produksjonsstabilitet fremover. Flybransjen er i en oppadgående trend, men forsinkelser og kostnader knyttet til leasinger kan skape utfordringer for mange flyselskaper.
Boeing har per i dag en ordrereserve på 5400 passasjer og fraktfly, derfor blir mange flyselskap påvirket av leveranse forsinkelsene, det kan ta 3-4 år før det er balanse mellom Boeings back-log og leveranser av nye fly er tilbake til det normale, sier Elnæs.
Samtidig påpeker Elnæs at man står nå midt i en prefekt storm og at om man ser litt frem er det ventet etterspørselsvekst for flyselskaper i 2025.
– Kombinasjonen av inflasjon, lavere rente, økt kjøpekraft og forhåpentligvis lavere drivstoffkostnader er positive impulser inn mot de viktige Q2/3 i 2025. Norwegian vil fokusere på kapasitetsvekst i Norden i 2025, det mener Elnæs er smart, her er konkurransen ikke like tøff som lenger sør i Europa, som også gir en mulighet for å ta ut noe høyere billettpriser.
Norwegian har også ett klart mål om å slå seg inn i det attraktive «corporate/de som reiser ofte» markedet, her er betalingsviljen for flybilletter høyere enn i ferie og fritidssegmentet. Lykkes Norwegian med sin strategi skal det slå positivt ut i omsetningen og enhetsinntektene, som igjen bør kompensere for en forventet 3-4% økning i enhetskostnadene (ex fuel), glem heller ikke at Widerøe effekten slår til med full effekt fra tidlig i 2025. Da ser Norwegian caset bedre ut skal vi tro på Elnæs, som har lang fartstid innenfor flybransjen.

Hva tenker du om å investere i Norwegian nå?
Det store spørsmålet er nå om dette er priset inn i dagens aksjekurs – et selskap prises jo 6-9 måneder frem i tid. I så måte kan det være interessant å posisjonere seg.
Elnæs påpeker også selskapets sterke kontantposisjon som nedside beskytter selskapet. Veien videre for Norwegian vil nok styres mye av hvor godt flyselskapet klarer å effektivisere driften av selskapet og operasjonen av flyflåten, 2025 blir ett konsolideringsår som bør gi Norwegian «rom» til å jobbe seg gjennom «flaskehalser» i driften og operasjonen av flyselskapet som igjen skal gi positiv kostnadseffekt, økt kundetilfredsstillelse og vekst i omsetningen, avslutter Elnæs.
