Vi har Intervjuet CEO Zeno Albisser. Selskapet introduserer et helt nytt behandlingsprinsipp som kan revolusjonere kreftbehandlingen. Selskapet kan med sin satsning på GLIX-molekylene bli det nye store innen kreftbehandling, så lang viser alle studier meget god effekt og ingen registrerte bivirkninger. Selskapet skal nå i gang med kliniske studier og betegnes av mange som noe av det mest spennende som foregår innen moderne kreftbehandling.
Selskapets reise startet i hjertet av Oslo, i et lite laboratorium i forskningsparken. I dag holder Hemispherian till i moderne lokaler i Lørneveien 73 og har et fullt utstyrt moderne laboratorium til rådighet. Selskapet Hemispherian betegnes som et av verdens mest spennende bioteknologiselskaper, målet er å revolusjonere kreftbehandling.
Zeno Albisser, er administrerende direktør og en av grunnleggerne, her deler han sin historie, innsikt og visjon for fremtiden. Med lang fartstid fra teknologiens verden, en MBA fra BI og erfaring fra selskaper som Nokia og The Qt Company, har Zeno tatt et dristig sprang inn i legemiddelindustrien. Men hvordan gikk det til at en tidligere programvareingeniør nå leder jakten på en ny type kreftmedisin?
Zeno, du leder et selskap som mange mener kan endre kreftbehandling for alltid. Men før vi dykker inn i fremtiden, kan du ta oss med tilbake? Hvordan startet din reise?
«Min reise startet egentlig i Sveits, der jeg vokste opp og tidlig fikk en fascinasjon for vitenskap og teknologi,» forteller Albisser. «Jeg studerte informatikk i Sveits, før jeg tok en mastergrad ved Universitetet i Oslo og en Executive MBA fra BI.
Etter å ha jobbet som programvareingeniør i forsvarsindustrien i Sveits, fikk jeg min første lederstilling i The Qt Company, hvor jeg ledet et internasjonalt team. Gjennom årene har jeg fått erfaring fra flere bransjer—fra forsvar til industriell automatisering, underholdningselektronikk og nå helse og legemidler. Overgangen til biotech var kanskje ikke helt intuitiv, men for meg handlet det om muligheten til å gjøre noe som kan forandre liv.»
Nå er du administrerende direktør i Hemispherian, et selskap som utvikler en helt ny type kreftmedisin. Hvordan gikk du fra programvare til å kjempe mot kreft?
«Jeg kom i kontakt med mine medgründere, Adam Robertson og Terezia Prikrylova, mens jeg jobbet med programvare for genomsekvenseringsdata,» forklarer Albisser. «Adam og Terezia forsket på DNA-skade-respons ved Universitetssykehuset i Oslo, og de viste meg noen data som var utrolig fascinerende. Vi innså at vi hadde en unik mulighet til å gjøre noe banebrytende—utvikle en kreftbehandling som retter seg direkte mot kreftceller uten å skade friske celler. Så snart vi fikk sikret patentene, begynte arbeidet. Det har vært en bratt læringskurve, men utfordringene har vært verdt det.»

Bioteknologi krever mye kapital og tid. Hvordan klarte dere å bygge Hemispherian fra bunnen av?
«De første to årene var veldig krevende,» sier Albisser og ser tilbake. «Vi finansierte forskningen av våre egne midler, samtidig som vi jobbet med andre jobber for å tjene til livets opphold. Det var en periode med mye risiko og hardt arbeid. Men i 2020, midt under pandemien, sikret vi oss tilskudd og finansiering fra Forskningsrådet og litt oppstarts kapital, dermed var vi i gang. Vi leide et lite kontor og en laboratoriebenk på ShareLab. Sakte, men sikkert, bygde vi et grunnlag for selskapet. Den største utfordringen var å hente kapital under pandemien, da vi ikke kunne reise eller møte investorer fysisk. Men dette tvang oss også til å være effektive og fokusere på hva som virkelig var viktig.»
Hva er det som gjør Hemispherian unikt fra andre biotech-selskaper som også utvikler kreftmedisin?
«Det vi utvikler er en helt ny type kreftmedisin,» begynner Albisser med entusiasme. «Våre legemidler retter seg mot en tilstand som er felles for alle kreftformer. Den unike egenskapen med vår medisin er at den kan behandle kreftceller uten å skade friske celler. Dette er en gamechanger innen kreftbehandling. I dyrestudier har vi vist at våre legemidler ikke bare er effektive, men at de heller ikke gir toksiske bivirkninger, selv ved høye doser.»
Han fortsetter: «Et annet kritisk aspekt er at medisinene våre krysser blod-hjerne-barrieren svært godt, noe som gjør det mulig å behandle kreftformer i hjernen som vanligvis er svært vanskelige å behandle. Dette gir oss et unikt fortrinn, spesielt når det gjelder behandling av glioblastoma—en svært aggressiv form for hjernekreft. Glioblastoma er det største udekkede behovet innen onkologi i dag, og vi er overbevist om at vår ledende legemiddelkandidat, GLIX1, kan utgjøre en reell forskjell.»
Du nevnte glioblastoma. Kan du utdype hvorfor denne typen kreft er så utfordrende, og hvordan Hemispherian planlegger å takle den?
«Glioblastoma er en av de mest aggressive kreftformene,» sier Albisser alvorlig. «De fleste pasientene har dessverre veldig kort tid igjen å leve etter diagnosen. Det er få behandlingsalternativer, og en av hovedutfordringene er blod-hjerne-barrieren, som hindrer mange medisiner i å nå frem til kreftcellene i hjernen. Vår medisin, GLIX1, har vist at den kan krysse denne barrieren effektivt og målrettet angripe kreftcellene. Dette gjør at vi kan tilby et behandlingsalternativ som pasientene desperat trenger.»

Det må være utrolig tilfredsstillende å jobbe med noe som kan ha så stor innvirkning. Hva ser du som neste steg for Hemispherian?
«Vi forbereder oss nå på klinisk utvikling av GLIX1, noe som er ekstremt spennende,» forteller Albisser entusiastisk. «Vi har allerede nå vist at vi har alle prekliniske data som trengs for få en Investigational New Drug (IND) hos FDA, det betyr at vi ganske snart kan starte kliniske studier på pasienter. Dette er en kritisk fase, og vi jobber tett med våre investorer og partnere for å sikre at vi har midlene til å gjennomføre de planlagte studiene.»
Apropos investorer, kan du fortelle oss litt om investorbasen deres og hvordan du ser for deg kapitalinnhenting fremover?
«Vi har vært heldige og har fått støtte fra både norske og internasjonale investorer,» forklarer han. «Dette inkluderer Meneldor, Kistefos, Kvantia og flere familiekontorer og enkeltpersoner fra Storbritannia, USA og Norge. Det er avgjørende å ha investorer som forstår den langsiktige visjonen vår og er villige til å støtte oss på reisen. Vi ser nå fremover mot nye kapitalinnhentingsrunder, da vi trenger mer midler for å ta GLIX1 gjennom kliniske studier og videre mot kommersialisering.»

Hva vil du si til mulige investorer som vurderer å investere i Hemispherian?
Albisser smiler. «Jeg vil si at vi står ved et vendepunkt i kreftforskningen. Hemispherian utvikler ikke bare en ny medisin, men en ny banebrytende behandling som har potensial til å revolusjonere hvordan vi behandler kreft, spesielt kreftformer som tidligere har vært umulige å behandle. Vi har et meget dedikert team, vi har sterke forskningsdata og en tydelig vei videre. For investorer som ønsker å være en del av et paradigmeskifte, er dette en mulighet til å ikke bare skape økonomisk verdi, men også en enorm sosial og helsemessig forskjell.»
Jeg vil si at vi står ved et vendepunkt i kreftforskningen. Hemispherian utvikler ikke bare en ny medisin, men en ny banebrytende behandling som har potensial til å revolusjonere hvordan vi behandler kreft, spesielt kreftformer som tidligere har vært umulige å behandle.
Zeno Albisser. Tweet
Med visjonen om å endre kreftbehandling og en klar strategi for klinisk utvikling, står Hemispherian med Zeno Albisser i spissen på kanten av noe virkelig stort. For investorer med øye for både verdiskaping og samfunnsnytte, kan dette være en mulighet som er verdt å følge med på.
