Dette intervjuet ble først postet 7. mai 2023.
Investornytt møter Techstep’s CEO Børge Astrup for å høre mer om hvor Techstep kommer fra, hvor de er i dag og hvor de skal. I dette intervjuet forklarer Astrup at situasjonen er en helt annen i dag enn for bare tolv måneder siden – nå begynner de å hente ut synergier, skape verdier og er rigget for skalering.
Techstep-aksjen var en av de absolutte vinnerne i uke 17, med en oppgang på hele 45%. Dette mye takket være en solid analyse av Kristian Spetalen i Arctic Securities.
Kan du fortelle litt om din reise i Techstep?
Jeg kom inn i selskapet i 2021. Techstep’s mål i 2016 når de gikk på børs var å utnytte potensialet for mobilteknologi hos bedrifter. Starten på Techstep reisen var en konstellasjon av Nordialog og Telekiosken med mye kunnskap innen mobilteknologi og hardware.
Det er gjort ca. 12 oppkjøp gjennom tiden for å kunne rigge for fremtiden og få den rette produktporteføljen. Vi har masse kompetanse innad i selskapet som vi ønsket å samle og få til å fungere sammen. Min jobb har vært å samle disse selskapene under én paraply, og få det til å fungere sammen som ett selskap.
Hva har dere gjort de siste årene?
Vi har brukt mye tid internt de siste to årene på å lage en solid grunnmur med systemer, prosesser og rutiner som må på plass for å lykkes med vekst. Vi har også forenklet selskapsstrukturen og forenklet produktporteføljen fra 47 produkter til syv løsninger, og optimalisert store deler av virksomheten. Dette har vi gjort med kunden i fokus for å kunne forbedre kundeopplevelsen for det er essensielt for å sikre god kundeverdi som igjen gir gode aksjonærverdier. Vi ønsker å forenkle Techstep slik at markedet skjønner hva vi tilbyr og driver med.
Jobbet i Mamut-systemet
Hva gjorde du før Techstep og hvilken lærdom tok du med deg?
Jeg er jo født og oppvokst i Techbransjen, og det er software jeg har jobbet med gjennom karrieren som en rød tråd. Jeg startet min karriere i Mamut der jeg fikk muligheten til å jobbe med mange vanvittig flinke og engasjerte mennesker, blant annet Eilert Hanoa. Det var en god skole for å lære salg og kommersialisering, prosesser og verdien av automatisering for skalering. Det handlet om volum og vekst.
Mamut ble kjøpt opp av Visma, og det å lære av et av Europas beste software-selskaper har vært uvurderlig. Det å se på nært hold hvordan Visma har gjort sin reise og lære integrasjon av selskaper, og se hvordan de gjorde oppkjøpsreisen sin – det har vært veldig lærerikt. Alt dette har jeg tatt med meg inn i Techstep.
Så fikk jeg muligheten til å være med på en veldig spennende reise hvor kombinasjonen av software og telekom var driverne. Vi bygget opp kontaktsenter-virksomheten Puzzel fra å være et nordisk selskap til å bli et europeisk selskap med virksomhet i syv land med 90% av inntektene som gjentagende hvor software til slutt var den største delen.

Hvilket potensial er det Jens Rugseth og andre aksjonærer ser i Techstep?
Vi har et mål om å være ledende aktør innen mobilteknologi i Europa. Vi er blitt anerkjent av Gartner som en av de sterkeste spillerne globalt i Gartner’s Magic Quadrant for Managed Mobility Services. Her er vi den eneste utfordreren, den eneste nordiske aktøren og den Europeiske aktøren med sterkest posisjon. Dette beviser det Rugseth og andre aksjonærer har sett. Gartner-annerkjennelsen vil gi oss positive effekter på salget Norden og i Europa samt hjelpe oss med å utnytte potensialet på vår totale produktportefølje. Med den brede kompetansen vi nå har internt i selskapet så skal vi optimalisere vår nisje.
Vi hjelper bedrifter med å spare penger og et av de mest undervurderte aspektene akkurat nå er sikkerhet. Med oss som totalleverandør vil en arbeidsgiver være godt rustet til å håndtere akutte situasjoner og det nye trusselbildet.
Når man ser på for eksempel Stortinget når de forbød TikTok på sine tjenestetelefoner; hadde de gjort dette seriøst, så hadde appen blitt avinstallert på alle telefoner. Dette kunne vi fikset for dem på 10 minutter. Her er verdien av å sette ting under management.
Hvis Stortinget hadde hatt tusen tjenestetelefoner når varsellampene hos NSM (Nasjonal sikkerhetsmyndighet) plutselig går, hadde dere kunnet håndtert dette i en massetjeneste på minutter for den enkelte enhet?
Ja, det hadde tatt oss under en time.
Har dere gjort noen relevante oppkjøp innen sikkerhet?
Vi har gjort flere oppkjøp om har spisskompetanse innen mobil sikkerhet og applikasjoner det siste oppkjøpet var Crypho, et norsk selskap som er utviklet i Tønsberg. I tillegg kjøres det på norske servere med ‘ende -til-ende‘-kryptering bygget for næringslivet.
Hvilke andre ting kan dere gjøre?
Vi jobber for å skape verdi for våre kunder, hvor ting skal gå sømløst.
Vi har bygget våre løsninger rundt bedriftenes tre hovedutfordringer innen mobilteknologi som er:
- Håndtere livssyklusen av mobile enheter fra anskaffelse til endt livsløp som oppfyller bærekraftsmål.
- Mangel på kunnskap om hvordan man forvalter, sikrer og kontrollerer bedriftens mobile økosystem.
- Øke kvalitet, effektivitet og sikkerhet for de som ikke jobber bak en pult -frontlinjearbeidere.
Med våre løsninger sparer kunden penger, øker kvaliteten og effektiviseringen, og alt dette med sikkerhet i fokus.
For eksempel, hvis en ansatt mister telefonen sin kan vi fjernslette sensitiv informasjon på telefonen og håndtere dette på minutter. Dette handler om sikkerhet for den ansatte og bedriften. Bedriften behøver ikke ha kunnskap om dette –det har vi.
Sikkerhet er viktig for oss. Vi er sertifisert, og har brukt mye ressurser på at vi skal være en leverandør som våre kunder kan stole på. Det er flere useriøse aktører som tilbyr disse tjenestene.
Hva gjør du på fritiden?
Jeg er familiemann og bor i Oppegård sammen med min kone og to flotte barn som er i midten av tenårene.
Noe av det jeg bruker mye tid på om vinteren er ski, og om sommeren så er det båt som gjelder. Min kone har også lært meg å kjøre sitski for det handler om å tørre å utfordre komfortsonen. Alle former for ski – er blitt populært i familien til Børge Astrup.
Har du noen sparringspartnere på hjemmebane?
Jeg og min kone er et godt team og å ha henne som sparringspartner har vært viktig. Jeg hadde nok aldri klart å oppnå dette uten hennes hjelp. Jeg tror det er viktig å sette pris på hverandre og være relevante for hverandre. Min kone har jobbet som produkt- og markedssjef i mange år og har god kjennskap til business. Hun er derfor en meget god sparringspartner.
Mental forberedelse som leder
Hvordan optimaliserer du hverdagen din for å yte best mulig over tid?
Jeg hadde en gammel HR-sjef tilbake i Mamut som snakket mye struktur og hvordan man kunne planlegge ukene og hverdagen. Jeg bruker fortsatt dette rammeverket. Å planlegge uka og dagene, de store tingene, er viktig for meg, samt dette med å klare å koble av. CEO-rollen er krevende og til tider ensom.
Jeg begynner dagen før alle andre, og liker å få unna ting. Jeg er glad i å være med ansatte i kjernetiden, og det er veldig viktig for meg å ha god sparring internt. Det å ha en så god og dyktig CFO som Ellen Solum som sparringspartner er gull verdt, og det er viktig at vi kan utfordre hverandre.
Å ha en dyktig person som Ellen rundt meg gjør min hverdag enklere og bedre. Hun er mye mer enn bare en CFO.
Hvordan er Techstep organisert i dag?
Vi har organisert oss som et selskap på tvers av land, og er i dag ca. 285 ansatte med avdelinger på gruppenivå som for eksempel produkt og marked. På salg så har vi nasjonale enheter, men et felles fokus for alle avdelinger er samarbeid på tvers, hvor vi nå tester et nytt og spennende konsept.
Hva er hovedfokus nå, og hvor ser du Techstep i fremtiden?
Fokuset nå er å skape lønnsom drift med vår hellige treenighet; software, hardware og advisory. Når våre kunder kjøper alle tre tjenester vil de få maksimal verdi ut av Techstep.
På sikt, når vi har etablert oss godt i det nordiske markedet, ønsker vi oss videre ut i Europa hvor vi ser betydelig vekst på vårt virksomhetsområde. Det er likevel viktig å understreke at vårt hovedfokus nå er å levere på det vi har bygget opp til selskaper i Norden.
Hvordan er Techsteps posisjon i Norge nå?
I dag er Techstep ledende i Norge som totalleverandør i bedriftsmarkedet hvor vi konkurrerer med Atea, Telenor, Telia og Dustin. Nå er jo jeg litt ‘biased‘, men totalpakken vi tilbyr våre kunder er det ingen andre som kan tilby. Ønsker man å plukke en og en tjeneste hele veien kan man velge et antall av leverandører.
Vi jobber for å skape verdi for våre kunder hvor alt går sømløst, avslutter Astrup.

