″Eiendomsskatten er usosial, og SKAL fjernes″
Owe Ingemann Waltherzøe. Partileder, Industri- og Næringspartiet
Det er nå snart på dagen, ett år siden Investornytt snakket med Industri- og Næringspartiets leder Owe Ingemann Waltherzøe for første gang. I august 2022, var INP et lite parti norske velgere knapt hadde hørt om. Mediedekningen av partiet var helt fraværende den gang, men mye har skjedd på et snaut år for partiet som krevde at regjerningen skulle vi ha mer aksjon, med mindre prat!
Hva er de viktigste tingene som har skjedd i Industri- og Næringspartiet siden sist vi snakket sammen for snart ett år siden?
-Det viktigste som har skjedd er at andre nyhetsbyråer har fått øynene opp for oss, nå er det ikke bare dere i Investornytt som skriver om partiet, nå er vi faktisk blitt en snakkis. Partiets ″kjendis status″ er snudd helt på hodet, for ett år siden hadde få hørt om INP, nå har jeg inntrykk av at de aller flest i hvert fall har hørt om INP.
″Det må være lov å tjene penger i dette landet″
Næringslivet og bedriftseiere flykter landet, hvordan kan INP styrke det norske næringslivet, og gjøre det attraktivt for bedriftseiere å bli værende i landet? Det må være mulig å stimulere, legge til rette for fremtidige grundere som ønsker innovasjon og skape arbeidsplasser!
-Ja, her har dessverre SVs nye leder fått det som hun vil, da hun ba dem om å ″ryke og reise″. Det må være lov å tjene penger i dette landet. De aller fleste ønsker å bidra mer over skatteseddelen, men beskatningen må legges om slik at den føles fornuftig og rettferdig.
Vi er dønn avhengig av å ha gode rammevilkår og insentiver til grundere. Vi ønsker å gi grundere meget gunstige, statlige finansieringsordninger og blant annet fritak fra arbeidsgiveravgift de første fem årene.
″Vi må ta dramatiske grep i kraftmarkedet! ″

Billig energi og forutsigbare myndigheter har vært et slags konkurransefortrinn for norske bedrifter historisk sett, men nå er dette fortrinnet snudd på hodet. Hvordan kan INP sørge for stabile forhold i næringslivet?
-Her er du inne på selve kjernen i utfordringene til industri- og næringslivet, stabilitet og forutsigbarhet. Tidligere var Arbeiderpartiet og Høyre selve garantien for stabilitet og forutsigbarhet i det norske markedet. Investorer, utenlandske investorer følte det var trygt å investere i Norge, men slik er det ikke lengre. Vi har en uvanlig svak kronekurs, noe som gir et signal på at man investerer andre steder i verden. Norge har ikke den samme tilliten lengre. Vi mener det må tas dramatiske grep i kraftmarkedet og sikre det norske samfunnet tilgang på billig kraft. Billigere enn det vindkraft klarer å levere. Vi snakker maks tre ganger produksjonskostnader for vannkraft. Videre må den hodeløse sløsingen med klimamilliardene som deles ut i panisk fart opphøre. Her må vi sette en fot i bakken og vurdere nøye, vi må lytte til fagfolk som advarer mot et grønt skifte på avveie.
Det norske skattesystemet er alltid en het potet, hva er Industri- og Næringspartiets synspunkter på formueskatt, aksjegevinst, utbytteskatt og eiendomsskatt?
-Vi ønsker først og fremst å fjerne formueskatten. Den rammer helt uvilkårlig og er innrettet på en måte som gjør at den virker mot sin hensikt. Å skattlegge arbeidende kapital etter en fiktiv verdi som ofte ikke er realiserbart er for dumt. Man må gjerne beskatte aksjegevinster og utbytte i stedet. Det tror jeg folk forstår, det er når du står med pengene på kontoen din det er naturlig å betale skatt på det du tar ut i ″lønn″ til personlig forbruk. Men fortjeneste som settes i arbeid må vi ha tålmodighet til å vente til de tas ut til personlig forbruk. Eiendomsskatt på private boliger, inkludert fritidsboliger vil vi fjerne helt. Skatten er blitt en sovepute for alt for mange kommuner. Eiendomsskatten var ment å ramme de rikeste med de flotteste, dyreste eiendommene. Nå rammes alle, helt uavhengig av inntekt. Et strakstiltak må bli å pålegge alle kommunene å øke bunnfradraget slik at det som et minimum står i stil til prisnivået der du bor. Men skatten er usosial og tar ikke hensyn til inntekt, derfor skal den fjernes og kommunen må gjøre andre grep enn å dobbelbeskatte den vanlige mannen og kvinnen i gata. Nå er det vanlige folk som blir rammet, de rike bare gliser og kjøper eiendommene du ikke har råd til å sitte med lengre.
Olje og energisektoren blir karakterisert som den store, stygge ulven av mange i samfunnet i dag. Hvordan stiller INP seg til oljenæringen?
-INP er oljenæringens beste venn. Vi ser på olje og gass næringen som løsningen ikke problemet. Ja vi ser at en av rekke avviklingspartiene nærmest har kappet om å sette et datostempel på vår aller viktigste næring, uten å være i stand til å identifisere hva som skal erstatte cirka halvparten av statsbudsjettet inkludert ringvirkninger. Vi har etterlyst et alternativt statsbudsjett fra de etablerte partiene på Stortinget, der de ser bort fra olje- og gassnæringens bidrag til fellesskapet. Det er stille som i graven, det er antagelig fordi de vet inderlig godt at via et slikt alternativt statsbudsjett ville måtte tegne konturene av et samfunn ingen vil tilbake til.
Vi er ikke rigget for en så diger nedgang i velferd og så alvorlig store inngrep i folks personlige økonomi og levesett. Det er totalt urealistisk å avvikle på den måten, det er populistisk og direkte feil å ikke snakke om baksiden av medaljen.
Vi er for mer leting på norsk sokkel og det er svært skuffende av Arbeiderpartiet og Senterpartiet å ikke åpne for 26. Konsesjonsrunde. Det haster med å lete og finne nye felt. Vi vet at det tar mer enn 10 år fra funn til produksjon. Vi begynner å få mindre og mindre olje på de gamle feltene som Statfjord og Gullfaks. Dette må erstattes, og kompetansen må vi for all del ikke miste.
Hva med elektrifiseringen av Norsk kontinentalsokkel og Melkøya?
Elektrifisering av sokkelen inkludert Melkøya må vel være noe av det dummeste vi noen gang har vurdert. Jeg har full forståelse for Equinor, der handler dette om den særnorske høye CO2 avgiften. Andre land har tilsvarende, men ikke i nærheten av det nivået den forrige regjeringen satt som mål fra 200 til 3000 kroner tonnet. Nå har ikke Equinor den prisen ennå, men det er kun snakk om tid. At denne regjeringen trodde de skulle presentere en gladsak i valgkampen viser bare hvor fjerne de har blitt.
Hvis du må summere opp hva INP står for på kun tre setninger, hva ville det ha vært?
-1. Sunn fornuft. 2. Utvikling, ikke avvikling. 3. Troverdige, relevant og unike.
INP vil bli et styringsparti. Tiden er nå kommet, også for Norge å legge bak oss politiske ismer og utdaterte ideologier, som gjerne ble definert for flere hundre år siden. Realpolitikken vil bli en del av løsningen i fremtiden. Det er med andre ord på tide å skifte ut ett og annet gammelt, utdatert styringsparti som har glemt hvem, og hva de er til for. Nå er det fremover som gjelder. Fremover med realistiske mål og meining.

"Utvikle, ikke avvikle"
