Tog du`an? Er det shortsvær?
Verden fortsetter med disruptive endringer også denne uken.. Eller: Det ville rallyet vi har hatt etter nyttår, det er nok over. Zipp, ferdig.. Snipp snapp snute, så var FED og NB og kjørte renteskute. Det fortsetter nok med å være OPP/NED annenhver dag fremover..
Det er ikke tvil om hva markedet snakker om i disse dager, det er bank kriser og finanskrise 2.0 som står på trappa å venter på å få komme inn.. Jeg er som nevnt MANGE ganger, stor fan av R.Dalio, J. Schumpeter å dette med sykluser og disruptiv endring. Innovasjon kan man også kalle det. Dalio`s bok» The Changing World Order» undersøker økonomien de siste 2500 årene, fremveksten og fallet til store imperier. De store økonomiske syklusene, og konkluderer med at tiden fremover vil være svært forskjellig fra alt vi har opplevd i våre liv. For en covid-trader som meg, så skal jeg love dere det nåværende børsklima, det er jaggu hummer og kanari. Heldigvis har man som nevnt i deflasjonscaset, vært lur og holdt seg noe unna de store sjansespillene de siste 4mnd. Selv om man har gått glipp av mye god gevinst… Jeg opererer f.eks med flere konti, de som brukes mest er ASK`n i DNB ( storekonto) og lillegull ( nordnet), sistnevnte fikk pryl av typen grisebank på børsukens siste dag med et dropp på nermest 4%. Heldigvis er dette en « liten» konto, hadde det vært ASK`n hadde jeg mest sans sittet langt nede i GT nummer 15 når klokken slo 16:25 Fredag. Lillegull er en konto som består av ren gevinst, dette er penger som fint kan tapes ( selv om man gjerne vil holde det i plussen ).
Tilbake til Dalio, det han har gjort, er å se på de økonomiske sykluser, hvordan økonomier vokser og faller. For så å vokse igjen, han ser også tilbake på store sykluser som han kaller det, som gjerne varer i 1000-2000år. Den største består av tre store sykluser: 1) den langsiktige gjeld-penger-økonomiske syklusen, 2) den interne ordre-forstyrrelsessyklusen, og 3) den eksterne ordre-forstyrrelsessyklusen.
Vi er i min verden i «tilbakegangen» som Dalio kaller det. Definert bl.a som når gjelden blir veldig stor, blir det en økonomisk nedgang og imperiet(landet) ikke lengre kan låne penger for å tilbakebetale gjelden sin ( USA USA USA USA). Dette skaper en nød som tvinger landet ( FED) til å velge mellom å misligholde gjelden eller å skrive ut nye ( OG MYE ) penger. Fallenede økonomi og øk.forhold fører ofte til større gap mellom fattige og rike, konflikter og politisk ekstremisme.
Skattene ( spesielt for de rike) stiger og de rikeste flytter eiendeler ( og bostedsadresse til Sveits) til steder og valutaer de stoler mer på. Disse utflytterne reduserer landets/rikets skatteinntekter som igjen skaper en selvforsterkende dominoeffekt og skaper mer konflikt om fordeling av de krympende ressurser. Historisk vil konflikten eskalere til revolusjon og fremtvinge store disruptive endringer. Litt som om økonomien faller for den kreative destruksjon som Schumpeter kaller det.
En stigende stormakt ( KINA) som er i stand til å utfordre den eksisterende verdensorden øker risikoen for en større internasjonal konflikt. Noe andre motstandere vil prøve å utnytte ( Russland? ), dette er spesielt risikabelt om den nye stormakten har et sammenlignbart militær til den eksisterende stormakt. Dårlige økonomiske forhold forårsaker gjerne mer splid, som igjen gjerne kan føre til krig. Kriger er kostbare, men et nødvendig onde, da de produserer de disruptive endringer som omstiller verdensordenen til den nye virkeligheten av rikdom og makt. Når de som holder reservevalutaen og gjelden til det fallende imperiet (USA) mister troen og selger unna: Markerer det slutten på den store syklusen. Vedlagt er Dalio`s modell for dette. Vi har vel akkurat komt inn i Debt Bust imo, mtp bank status om dagen.

Jeg kan selvfølgelig ta feil og støtte meg tilbake på deflasjonscaset mitt, hvor jeg påstår at flaskehalsene skapt under covid (sammen med penge printing, utsettelse av avgifter&gjeld, tilskudd osv) skapte en inflasjon, om ikke hyperinflasjon som spredte seg til alle ledd. Hvorpå når vi re-åpnet fikk alle sjokk, fordi alle skulle ut å bruke penger. Derav ansatte man en hel verden, de skulle gjerne ha høyere lønn og så ruller snøballen videre.
Det som derpå skjer er at betalingsviljen ( også tilstede i oljecaset mitt) stopper opp, folk går tom for penger. Det hjelper heller ei at sentralbankene reagerer på denne inflasjonen med å sette opp renta.. Folk går som sagt tom for penger, de må ha høyere lønn eller finne flere jobber. Da ser jobbtalla bedre ut, å hurramegrundt rentene kan fyres enda ett hakk eller 4 opp.. Men plutselig, knekker noe.. Å når det knekker, har det gått for langt. Renter skulle vært pauset for lengst, man skulle gjerne ha gitt covidinflasjonen mer tid på å roe seg, for det ville ha forplantet seg ned i verdikjeden. Dessverre hev de bensin på bålet og ser nå ikke lyset i enden av grotta.
Nå knekker de regionale bankene, en etter en, FED , EU og NB reagerte sterkt med å fyre på litt til. De større bankene som ikke gikk under sist uke, joda de kom da med akkurat det jeg skrev om forrige gang. « we have a strong balance sheet». Yellen har vel vært ute og hylt om hvor sterk økonomien til bankene er ca 5 x om dagen i det siste.. For å toppe det hele: Cramer mener bankene er solide.. Så løp venner! LØP å ikke se deg tilbake, dette er ikke over!
Det som gjerne skjer nå som bankene får knekken, er imo at vi får mindre små banker og de store blir hegemoniske i markedet, altså ledende. Disse får uoffisiell QE fra sentralbankene og kjører videre, til de evt også knekker.. 2008 er ikke så lenge siden, å om man ikke helt vet hva jeg mener/snakker om; slipp alt du holder på med; finn frem potetgullet, whiskyflaska og notatblokka. Lag deg en bruker på Viaplay og søk « the big short». De neste 2 timene skal du anse som viktig å du skal notere. Deretter skal du rett på Youtube å søke « Inside job documentary» den varer i 1 time og 45 minutter. Om du ikke ligger god å full på gulvet enda, kan du dra til med 16 timer lydbok ( changing world order) evt dra tilbake på Youtube å binge Peter Schieff`s podcaster. Er i bunn og grunn den samma regla som kommer derfra, bare mer aggressivt. Så kan man sende meg en PM på Twitter etterpå å gi et sammendrag om tankesettet sitt, når man sammenligner de siste 2 årene i markedet mot det man nettopp har fått foret inn i topplokket.
Tilbake til tema. Hva skjer når rentene stiger til himmelen og gratis penger, plutselig koster blod, svette og tårer? Hvordan går det med eiendomsbaronene som satset hardt og balanserer på skalpellen mellom bankrott og rikdom? Jo de må realisere noe, men kjøperne vil jo gjerne ikke inn i markedet som det er nå, eller enda værre: Bankene holder igjen kreditten, det blir slutt på goodwill lån og bankene selv blir eier av prospektet. Dette er i ferd med å skje i næringseiendom AKKURAT NÅ. Hamsterhjulet spinner videre. Helgen blir nok en helg full av krisemøter og utpøsing av gode news før Asia åpner. Men jeg står fast på mitt.
Bankene ryker først -> Volativiteten i markedet -> Eiendom (trygg havn) går til dundas -> Vanlige folk må betale. Og syklusen resettes.
En liten historietime, for skal man se fremtiden, må man først undersøke fortiden.
Visste dere at hyperinflasjon var delaktig i den økonomiske ødeleggelsen av Romerriket?
Romerriket er klassifisert det imperium som varte lengst, med godt over 1000 år på baken gikk det igjennom alle Dalio´s sykluser. Deres versjon av « good feelings» eller Pax Romana som de kalte det, varte i først 200år ish. Her var det fred, innovasjon og velstand som sto i fokus. Men så kom inflasjonen snikende. De handlet med Denarius`en ( valuta) , en mynt som var dekket i sølv og verdien var faktisk det: Sølv-verdien på mynten. Men på grunn av manglende tilgang til sølv, ble økonomien begrenset til kun de myntene som var i omløp og dermed kunne man ikke låne opp eller finansiere i den grad det var ønsket. Fasit: De spedde på råvarene ved å redusere renheten til sølvmyntene. Romerne trodde det var fasiten på alt ( HEI HEI FED og pengepressa) og kunne med dette forbedre sirkulasjon av mynten og dermed ble den tilgjengelig for å finansiere det keiserne ønsket. Som gjerne var kriger for å gjøre imperiet større. Over en periode på ca 100 år etter dette startet ,hadde mynten gått fra 100% sølv til 0,05%. Sølvet dekket kun bronsen som var under, men priser i samme periode, de steg flerfoldige ganger. Hyperinflasjon hadde inntruffet og det ble introdusert en ny mynt som var verdt 50 denarer, som innen 10 år ble verdt 100. Inflasjonen skal ha nådd rundt 10-15000%. Dette gjorde selvfølgelig at Romerriket tapte penger. For å motvirke innførte de skatter på befolkningen ( Vedum hadde koset seg her ) å fasit ble at byttehandel ble fasit for folket og Romerriket gikk med tiden under for sin egen økonomi.
Dette er kreativ destruksjon i et nøtteskall, definert som en uendelig prosess hvor nye produkter, produksjonsmåter erstatter gamle produkter og teknologi. Samtidig definerer Schumpeter innovasjon som nye kombinasjoner av eksisterende oppfinnelser hvor entreprenøren introduserer nye kombinasjoner som endrer samfunnet og gjør det mer effektivt. Nå var Schumpeter veldig pessimistisk til kapitalisme og mente at markedene ville til syvende og sist bli dominert av hegemoniske om ikke monopolistiske aktører(les. STORE BANKER ) . Som på sin side ville drepe innovasjon og vekst. Nå passer jo dette meget godt i det som jeg har presentert over her, mtp de små regionale bankene som ryker, så kommer den store, som får penger fra pappa FED og kjører på videre. Men det er kanskje det som må til for å rydde oppe i økomomien? Eller er det bare en fortsettelse på det å « kicking the can» ? Jeg vil gå så langt å kalle kreativ destruksjon det samme som disruptiv innovasjon. Fordi det tvinger frem en endring, om ikke må man falle.
Det er dette jeg tror økonomien står ovenfor pr i dag. Det hele koker sammen til den samme krafta, om det er olje-kobber eller deflasjonscaset mitt. De stammer fra det samme tankesett og kan kun komme i mål, ved disruptive endringer/bevegelser i markedet.
Men hvor skal vi? Skal vi knekke helt nå? Jeg lener meg tilbake på deflasjonscaset mitt og tror ikke pendelen er klar for å svinge enda. Det er fortsatt litt kamp igjen, med både RISK-ON og OFF før det knekker helt. Men sentralbankene og myndigheter må nok reagere snart å ta et valg. Skal vi knekke økonomien nå, eller skal vi la inflasjonen få kjøre på og ta opp kampen igjen senere?
Uken som gikk.
Kunne vel klart oss uten grafer denne gangen for å vite hvordan trillingene og OSE har gått?
Den styggsterke olja mi, den hopper trampoline og likviderer tradere som er giret opp i høtt og gevær. Heldigvis opp på uken, men det har ikke oljetickerne fått med seg. Fordi oljepapiret er en slu jævel.. Spesielt nå som US som skulle fylle SPR her, neida.. De avventer.. Å det vil nok trekke olja videre ned. OSE er taperen for uken, men går jevnt D2D 2020. Egentlig ikke en nødvendig graf å ha med, men det er fint å illustrere hvor jevnt det går med de fire.
Kobbern har snudd for uken, det er jo hyggelig.. Det har også trillingene og olja gjort, mens vi her på berget har fått pisk. Dessverre har rentene steget her til lands, mens over dammen fortsetter de nedturen. Igjen så inverser dette og vixen får bank. Selv med et comeback på ukesavslutningen er den stadig ned. Utrolig nok. Mens trelast er ned 8,5%. Så årets platting virker å være trygg. Faangs holder enda stand og kjører tech, men det skal nok ikke mye til for å bikke dette, men den som intet våger, intet…
Jeg måtte slenge med OSE vs VIX 6mnd her. For den har jaggu rørt seg vs indeksen. Kanskje det er noe jeg skal begynne å trade i, med så store bevegelser kan dette fort bli penger eller NAV neste.
Baseporteføljen
Basen har fått litt juling, men det har absolutt sett værre ut. Min kjære seksi-Recsi har begynt å røre på seg igjen, men jeg forventer fortsatt at den skal lavere før den skal høyere. Borret har vært oppe og smakt på fine trading prosenter, problemet er jo at man ikke tar gevinsten når man kan.


For min del, har denne uken vært ok minus, totalt er jeg nok i rødt for uken. Fondene er nede 0,85%. Mens Lillegull ( Nordnet ) er nede 1% på uken, er DNB kontoen ca tilsvarende opp, å den er verdt en del mer.. Uansett en begivenhetsløs uke for tradingen. Noe jeg er særs stolt av er at jeg har fått verv som vara-styremedlem hos NHO Reiseliv Midt-Norge og er et bittelite steg nærmere en gammel guttedrøm om å være profesjonelt styremedlem. Jeg har vært flink og kjørt moment-trading spesielt i DNO og SHELF denne uken men kjøpte Fredagens dipp med begge henda, som resulterte i nærmere 4% nedgang på siste nedsnitt.
Som dere nå forstår etter 12 uker med dette, så holder jeg meg stort sett til baseporteføljen min, fordi det er tickere jeg kjenner greit nok og « kan lese» ordrebøkene greit i for å få meg 20-40 øre trades. Jeg har blitt kalt idiot eller mine calls blitt nevnt som oppgulp, fordi jeg kommer med calls om kursutvikling, men så blir det fort stille i fjøset når man treffer. Det som har vært særs int er hvordan man kan se risk-on/OFF dager basert på makro, oppdatert fra Twitter. Verden er blitt mindre og informasjonsflyten raskere gitt. Snart kan jeg vel bare be AI`n trade for meg å bli done with it. Vi kan ta en nærmere titt på hvordan jeg opererer i aksjemarkedet fremover med en ukes analyse , dog da en uke jeg er særs aktiv. Å det blir nok ikke neste uke.
Uken som kommer:
For gjengen over dammen har meget store svingninger blitt til oppgang, men med store svingninger underveis. Mye takket Onsdagens høydare fra FED, men en viktig keypoint er at de varslet at det er kun en økning til. I følge analysene prises det nå inn 25 basispunkter kutt innen Juni. Det betyr ikke nødvendigvis at vi skal rett inn i ATH rally, historisk sett faller børsene når sentralbankene snur. Å med denne bank krisen på toppen, ligger det ann til at utlån begrenses som automatisk bremser økonomien å med det : Inflasjonen.
Jeg gjentar meg selv, å sier jeg er redd.. Ikke fordi jeg tror jeg går konkurs, jeg er 90% cash. Så det som spiser meg, det er inflasjon og konas behov for å handle babyklær og dilldall til familiens nyeste tilskudd. Jeg er redd på vegne av venner som har giret opp innen eiendom. Ja , jeg har full tro på at det blir tidenes leiemarked fremover fordi folk ikke vil/kan ta seg råd til å eie fremover. Men noen må eie dette for å leie det videre. Det lukter smell. Renteprognosen er nå 4%, mens 10års fastrente straks er lavere enn flytende. Jeg tror dessverre (tilbake til deflasjonscaset) at MANGE binder renta si nå, å om jeg treffer: Vil rentene pauses/snu like fort som de ble satt opp. Å da sitter folk i fella. Jeg kommer til å holde meg til det jeg kan, å tjene/tape penger i energi sektoren..
Men strategien skal straks endres, fordi lillegull ( nordnet kontoen ) er egentlig til får trade råvarer. Å vi skal tilbake dit. Jeg mistenker at tech kan ralle til uken, mens energi er jeg skeptisk til. I mine teblader ser jeg både high 60 og low 80, et alt for stort range til å kunne uttale seg. Men olja har hentet seg sterkt tilbake og er overraskende nok 2% i plussen på uka, men sjekk oljesektoren og supply tickerne der er det mørkt. Jeg brukte som skrevet over; ukens siste trading dag på å fylle på, men tar nok gev så fort jeg evt får den. Om ikke blir det dyrt. Det kjøres nok en del OSE short om ikke SP. Vi får se ann nyhetene som kommer, men det blir nok volativt fremover.
Min trading liste neste uke blir følgende: Bull/Bear: Norge x 3, Recsi x 3, Olje x 12, NQ x 8, NQ x 20, Kobber x 10, SHELF, DNO og muligens XXL og VAR. Kommer det momentmuligheter hopper jeg nok på, å sånt informerer jeg om løpende på Twitter`n og XI.
Til syvende og sist meldte jeg Tirsdag det under her, og tror nok det blir fasit.
Krisen: Den forplanter seg videre. Om griser skulle få vinger å lære seg å fly; Å bankene på mirakuløst vis blir reddet innen kort tid.. Da er det BULL ALT! Derav er det viktig å kunne snu på ti-øringen, dog magen sier det blir stygt før det blir bedre.

