Nå og da og med noen års mellomrom dukker det opp selskaper som jobber innen MLM (Multi Level Marketing). Hver gang lover selskapene «gull og grønne skoger». Jeg kan nesten garantere at mange av våre lesere i Investornytt enten har vært med på et sånt løp, eller kjenner andre som har prøvd å verve medlemmer. For det er medlemskap som er selve målet med selskapene. Man kjøper seg inn og får en startpakke, så skal man bygge en organisasjon under en, jo flere under man får jo mer penger «tjener» man.
[Multi-Level Marketing (MLM) er en forretningsmodell der et selskap selger produkter eller tjenester direkte til forbrukere gjennom et nettverk av uavhengige distributører. Distributørene får betalt både for salg av produkter eller tjenester til forbrukere og for å verve nye distributører til selskapet. Disse blir da en del av den opprinnelige distributøren sitt nettverk og dermed en del av en «dovnline» MLM-Selskaper blir også kalt nettverksmarkedsføringsselskaper, direktesalgsselskaper eller pyramideselskaper. Avhengig av deres struktur og praksis, mens noen jobber legitimt, er det også mange som blir kritisert for å ha pyramide-struktur, hvor rekruttering av nye distributører er mer fokuset enn faktisk salg av produkter eller tjenester]
Den kanskje mest kjente i Norge var Ørjan Sæle sin Natures Own, som løp som en farsott på begynnelsen av 2000-tallet. Nå er det et nytt selskap som prøver seg.
Nettverksselskapet «Better Experience» (Be) har den siste tiden vært i vinden på grunn av deres forsøk på å verve medlemmer og kunder i Norge. Be frister norske ungdommer med eksotiske reiser, et liv i luksus og mulighet til å tjene store penger på kort tid. Men samtidig advarer myndighetene mot Be og mener det har likhetstrekk med ulovlig pyramidespill.
Selskapet avviser anklagene og hevder medlemmenes inntekter utelukkende kommer fra salg av Be’s produkter – ikke fra verving av nye medlemmer. Likevel advarer også Finanstilsynet mot Be, fordi selskapet ikke har godkjenning til å tilby investeringstjenester i Norge.
Be selger blant annet apper som gir opplæring i valutaspekulasjon og krypto, og ifølge en video fra selskapet, er det mulig å tjene en halv million kroner i måneden i bonus, ved å verve nye kunder. E24 har snakket med unge helt ned i 16-årsalderen som har brukt mellom 15.000 og 20.000 kroner på Be.
Men hvor går pengene? Og hvem eier Be? Man ser at man kan knytte Be og personene bak til selskaper i England, Italia, Litauen, Irland, og skatteparadisene Dubai og Belize. Utad er det grunnleggerne Moyn, Monir og Eshaan Islam som fronter selskapet, dog ikke eierne.
Det er bekymringsfullt at Be ikke vil oppgi informasjon om hvem som eier selskapet, og at de har koblinger til skatteparadiser. Dette kan indikere at det er noe å skjule, og det er grunn til å være skeptisk til selskapets virksomhet og intensjoner.
Samtidig er det viktig å huske på at unge mennesker kan være spesielt sårbare for slike tilbud og lokkende løfter om rask rikdom. Det er derfor viktig at både myndigheter og foreldre tar ansvar for å informere og veilede unge mennesker om hva som er trygt og lovlig.
Så hvis du blir tilbudt en eksotisk reise og rask rikdom fra et nettverksselskap, bør du være skeptisk og gjøre grundige undersøkelser før du tar noen avgjørelser. Det kan være fristende å tro på løfter om en bedre fremtid. Og ser det for godt ut til å være sant, så hender det nok at det nettopp er for godt til å være sant.