Har du noen gang tenkt over hvilken investeringstype du er? Er du han som utelukkende kjøper spekulative aksjer, han som slengte seg på investeringsbølgen i vinter uten å kunne så mye om det, eller hun som snakker finansk flytende og gjør kalkulerte beregninger av aktuelle markeder?
Etter min mening er det 5 ulike investeringstyper. Det er alle ytterpunkter, men jeg er ganske sikker på at du kan kjenne deg igjen i en, eller kanskje en kombinasjon av flere.
Å finne sin investeringstype er en fin måte å bli bevisst, for så å kunne bygge en egen portefølje. De avgjørende faktorene er eget kunnskapsnivå og viljen til å ta risiko. Og investeringene i denne sammenheng er fond og særlig enkeltaksjer.
Den naive
Du har absolutt ikke hoppet på investeringsbølgen som herjet under korona. Du blir ganske stresset av å tenke på både fond og aksjer, eller så velger du å ikke forholde deg til det. Du har kanskje noen penger på høyrentekontoen men du reflekterer ikke over at inflasjonen spiser pengene dine med tanke på dagens rentenivå.
Tradisjonelt sett har kvinner hvert overrepresentert i denne kategorien, men det er også her vi alle starter. Det finnes kanskje noen som får børsmeldingen inn med morsmelken, men de fleste starter uten kunnskap.
Veien herfra og til et globalt indeksfond er kortere enn mange tror. Og heldigvis er det rekordmange som har tatt akkurat den turen det siste året, de jobber mot å bli en «Hobbyinvestor».
FOMO
Du elsker børs og grønne tall gir deg gåsehud. Du har ikke mye kunnskap om markedene du går inn i, men du blir tiltrukket av spekulative aksjer. Risikoen på investeringene dine er høy, og du har ikke tålmodighet, eller egentlig et ønske, om å sette deg inn selskapene som blir din portefølje.
Fra å være en «Den naive» slenger du plutselig inn penger både her og der, fordi du hørte noen i garderoben snakke med en spesifikk aksje, så et aksjetips på TikTok eller bare trykker vilt i nettbanken. Det gjør at investeringene dine er gambling.
Du kan ha avkastningen i perioder, men investeringsstrategien din er ikke eksisterende. I det lange løp hadde du med stor sannsynlighet kommet lengre med et globalt indeksfond.
Er dette deg kan det hende at du revurderer egen risiko etter å ta tapt større summer. Litt mer kunnskap og litt mindre risiko kan gjøre deg til en «Hobbyinvestor».

Hobbyinvestoren
Du har indeksfondet i bunn som den trygge investeringen, men ønsker å krydre egen spareportefølje med enkeltaksjer. Du syntes det er gøy å handle litt aksjer og kjøper stort sett andeler i store norske selskaper.
Kunnskapsnivået ditt er middels, viljen til risiko også, men du er på en læringskurve som stadig gjør deg bedre. Etter hvert kan det hende at du også begynner å forme en investeringsstrategi som er grønn, innovativ og fremtidsrettet skal vi tro de nyeste tallene fra Nordnet.
Forvalteren
Du har rik kunnskap om alle de store markedene og trives med å ta høy risiko. Presisjonen sitter i fingerspissene og du elsker aktiviteten rett før børsene stenger. Og «slår» du andres investeringer, klapper du deg selv litt ekstra på skulderen.
Investeringsstrategien din er gjennomtenkt, og du gjør stadig en diversifiseing av egen portefølje. Investeringer er en selvrealisering for deg.
Mange ønsker å være her, men blir litt skremt av risikoen. I tillegg er tidsforbruket en viktig faktor her. Det tar tid å holde seg oppdatert. Fordi er dette deg så liker å bruke tid på årsmeldinger, kvartalsrapporter og andre aktualiteter.
Kontrollfreaken
Kunnskapsnivået ditt er solid, men du er en skeptiker som ikke ønsker å ta risiko. Du trives best med penger på konto. Du har et kontrollbehov og ønsker at egne penger er lett tilgjengelig. Du er kanskje også tvilende til finansinstitusjoner og andre økonomiske fenomen.
Likevel kjøper du rabaterte aksjer i selskapet du jobber i hvis sjansen byr seg, men det stopper der, så du har ingen investeringsstrategi annet enn en lojalitet ovenfor arbeidsgiver.
På samme måte som «Den naive» bør du reflektere over inflasjonen for å ikke tape penger.
Så hvilken investeringstype er du? Kanskje er du en kombinasjon av flere eller det varierer med tanke siste utviklingen i markedet?
Du må selv finne ut av hvordan du skal forvalte egne midler. Kanskje har du en mindre sum som forvaltes av din indre «FOMO», mens resten står trygt på et indeksfond? Eller drømmer du mot å bli den ultimate forvalter, men status per dags dato er ikke eier en eneste aksje.
Uansett hvem du er og hvordan du investerer så er det lurt å være bevisst på egen investeringstype, og husk at den alltids kan endres!