EU-landene «beklager» Norges holdning i forhandlinger om fiskekvoter.
Samtlige EU-land stiller seg bak en uttalelse som ble vedtatt da EUs landbruks- og fiskeriministre møttes tirsdag.
– Ministerrådet beklager mangelen på framgang de siste årene når det gjelder den felles fiskeforvaltningen i Nordøst-Atlanteren, og mangelen på samarbeid fra Norge i fiskekommisjonen for dette området, heter det i uttalelsen.
«Beklager» er et sterkt ord i EU-sammenheng. Mandag ble det kjent at 11 EU-land med Tyskland i spissen ville ta opp fiskestriden med Norge på møtet.
Rådet trekker særlig havområdene rundt Spitsbergen fram, der EU tradisjonelt har hatt egne torskekvoter.
Men det slutter ikke der. Rådet er også sterkt kritisk til det norske makrellfisket.
– Rådet beklager at Norge setter ensidige og for store kvoter på makrell og mangelen på konstruktivt samarbeid med EU om hvordan kvotene skal fordeles, men i stedet holder EU utenfor avtaler, heter det i uttalelsen.
I tillegg er Rådet kritisk til at Norge har begrenset adgangen for EUs fiskeflåte til norske havområder og Skagerrak når det gjelder silde- og trålfiske.
– Rådet gjentar sin vilje til å finne felles bilaterale og multilaterale avtaler som sikrer ansvarlig, stabil og bærekraftig utnyttelse av fiskeressursene, og ber om norsk samarbeid og støtte, heter det i uttalelsen.
EU antyder også at de heretter vil koble Norges markedsadgang for fisk med tilgang til fiskekvoter.
Det vil i så fall være første gang siden EØS-avtalen ble inngått i 1994, skriver Fiskeribladet.
– Vi har sendt en veldig klar melding til Norge om at tilgangen til markedet for fisk selvfølgelig må gjengjeldes med et nært og gjensidig fordelaktig forhold til fiskeri, sa talsperson for EU-kommisjonen Adalbert Jahnz på en pressekonferanse tirsdag.
Forhandlingene om markedsadgang for sjømat fra Norge skjer som regel i forbindelse med forhandlingene om EØS-bidraget.
(©NTB)