Skrevet av: Eirik Kielland-Olsen
Hav Group består (foreløpig) av: (sortert etter høyest inntekt)
- Hav Design
- Norwegian Electric systems (NES)
- Norwegian Greentech (NGT)
- Hav Hydrogen
- Selskap X
Grønne selskap
Og alle fire kategoriseres som grønne selskap. Og tre av dem tjener penger for konsernet allerede nå! Dette er uten tvil et grønt vekstselskap men likevel med solid inntjening. Notert på Euronext Growth. Denne kombinasjonen av ordene; “grønt”, “vekstselskap” og “Euronext Growth” er sikkert nok for mange investorer til å skygge banen. Greit nok, men hvis du vil, så kan du her lese en innføring om hvorfor dette ikke er helt som alle andre grønne vekstselskap på Euronext. Kanskje du vil bli med under…Havoverflaten en tur?
Kort om de ulike selskapene:
Hav Design har over 100 design å velge mellom i sin portefølje, som har blitt bygd opp over mange år i Havyard og Hav Group. Grunnpilaren er at unik design og datasimulasjon skal hjelpe skipsfarten til å være mest mulig energieffektive. Det hjelper ikke stort om man seiler på grønn energi dersom energibehovet er stort.
*HAV Design ansatte flere nye medarbeidere i 2021
Danske Esvagt har benyttet flere av Hav groups selskaper, blant annet HAV Design til noen av sine vindservicefartøy.
Norwegian Electric System (NES) er en verdensledende totalleverandør av fremdrifts- og kontrollsystemer med lav- og nullutslipp. De integrerer også batterier i skip, ladestasjoner på kaianlegg samt selvlæring og autonom skipsfart (selvstyring). De fikk i 2021, som den første i verden, typegodkjent sitt helintegrerte brosystem RAVEN INS som en komplett broløsning der man har et felles datasystem for broen i stedet for å sy sammen ulike programvarer. Godkjennende organ var USCG (US Coast Guard).
*NES ansetter også nye medarbeidere.
NES leverte nylig en av verdens største batteripakker til den nye Havila Kystruten som gir flere timer med nullutslippsseiling. Det kommer krav om nullutslipp for å kunne seile inn i Geirangerfjorden fra 2026.
Ny rekordkontrakt ble børsmeldt for litt over en uke siden. Ferjen skal utrustes for rundt 100 millioner av NES. Det vil blir den passasjerferjen i verden med lengst rekkevidde på batterier. NES skal også utruste skipet med sitt Raven INS brosystem.

Norwegian Greentech (NGT) leverer rensesystemer for ballastvann til små- og mellomstore skip, yachter og diverse annen industri, og kunne nå på fredag slippe nyheten om en etterlengtet US Coast Guard godkjenning. De har sin fordel i et lite fotavtrykk i skip som gjerne ikke har mye plass til rådighet, noe som gjør dem spesielt attraktive i retrofitmarkedet. Fra 2017 har det vært krav om renseanlegg i alle nybygde skip med ballasttanker, mens alle eksisterende skip har fram til 2024 på å få ettermontert systemene.
Det er ventet en veldig sterk økning i salgsinntektene i NGT frem mot kravene trer i kraft i 2024. Inntektene kommer fra Hvert anlegg gir en inntekt på mellom 500.000 og 2,5 millioner kroner, og i tillegg kommer planlegging/designg i retrofit (ettermontering), og klassifisering. Etter en peak mot 2024 er det forventet at servicemarkedet vil ta over for mye av inntektene. De vokste ut av sine lokaler i fjor. Bare i februar i år så rulles det ut 30 anlegg fra NGT. De har inngått flere flåteavtaler, blant annet Wilson som har over 100 skip i sin portefølje. Litt mindre oppmerksomhet har det fått at de også leverer renseanlegg til oppdrettsnæringen. Verdt å merke seg: NGT venter på en forsinket godkjennelse av USCG for sine renseanlegg. Denne forsinkelsen sier ledelsen at skyldes kø i godkjenningsprosessen hos USCG og at de har besvart alle henvendelser fra myndighetene, som da skal tilsi at vi får godkjenningen på plass etter hvert. Denne godkjenningsprosessen og utviklingen av systemene koster selskapet mye penger. Mye tyder på at disse utgiftene er tatt løpende og ikke er aktivert i regnskapet under eiendelene f&u. *NGT ansatte flere i 2021.
Hav Hydrogen har gjennom et prosjekt kalt FreeCO2ast (Freecoast) fått tildelt midler for å starte forskning og utvikling på bruk av hydrogen som energibærer i maritim sammenheng. HAV ble tildelt 95 millioner i forskningsmidler og måtte samtidig stille med tilsvarende midler av egen lomme. Altså var budsjettet på totalt 190 millioner for samarbeidet med staten. Dette har pågått i flere år og har resultert i at HAV hydrogen er ventet å få sin “preliminary approval” fra DNV og Sjøfartsdirektoratet innen kort tid. HAV vil med dette være det første selskapet som får godkjenning av DNV for flytende hydrogen lagret under dekk. Det er ikke til å stikke under en stol at det er store forventninger blant aksjonærene knyttet til godkjenningen, som gir selskapet rettigheter til å selge sitt fremdriftssystem i kommersiell sammenheng, samt være den sikkerhetsrådgivende part rundt installasjon og iverksettelse.
Hav Hydrogen har ikke kommentert undertegnedes forsøk på å få en guiding på inntekter og marginer. Selskapet opererer innen en megatrend som mest sannsynlig kommer til å gjøre seg gjeldende i skipsfarten de neste tiårene, sammen med for eksempel ammoniakk. Selskapet har det siste halvåret integrert ammoniakk som en del av sin forretningsplan, uten å utdype mer om dette.
Verdt å merke seg: Leser man konsernets regnskap så finner man at de har aktivert noe innen f&u men ikke på langt nær så mye som de 200millionene de har brukt for å komme dit de er i dag.
Hav Hydrogen er guidet å lande de første store kontraktene i løpet av 2022-2023, og generere inntekter i løpet av 2-4 år (sitat fra 2021). Det er også uttalt av ledelsen at utfordringen er ikke å få nok etterspørsel men å velge de beste avtalene og samarbeidspartnerne. De ser også for seg inntekt på rådgivning inn mot andre selskap som skal drive med flytende hydrogen. *HAV hydrogen ansatte flere i 2021 og hadde stillingsannonser ute så sent som i januar.
En dyktig graver på forumet til Hav Group investors har funnet frem til at det er mye inn og utgående kommunikasjon mellom Hav Hydrogen, sjøfartsdirektoratet, og DNV. (i et offentlig register med overskrifter, sensurert innhold) og at det er mye som tyder på at Havila Capella blir ett av skipene som skal få installert hydrogenfremdriftssystem. Det ligger litt i kortene, men selskapet kan ikke bekrefte dette. De henviser til at man trenger støtteordning fra staten før man kan inngå en slik kontrakt. (Er det noe sunnmøringene har vist at de får til, så er det samarbeid med staten på støtteordringer.)

Selskap X
Siden selskapet leverte en live presentasjon av sine tall i august 2021 så har ledelsen hintet om oppkjøp av et femte selskap som skal tilkomme Hav Group. I november gikk de til det skritt å omtale oppkjøpskandidaten som et meget spennende case, der de også initierer et tilbakekjøpsprogram av aksjer som skal brukes som oppgjør/delbetaling i en oppkjøpssammenheng. I mine øyne er tilbakekjøp av aksjer veldig positivt. Ikke mindre blir det når man kan forvente seg oppkjøp av et nytt selskap. De har tydeligvis kommet langt i planene når de initierer tilbakekjøp som oppgjørsform. Jeg har spekulert i hva dette kan være, og skal ikke forlede noen til å tro det ene eller det andre. Jeg observerer derimot, for de som leser regnskapet til HAV, at de har en stor andel trading (inntekt som de leier inn 3.part for å kunne konkurrere om totalleveranser) og at det kan dreie seg om at de nå vil kjøpe opp et selskap som sikrer de enda større del av verdikjeden. Trading i regnskapet har gitt enkelte kvartal i 2021 høy salgsinntekt men med lavere marginer. Når dette har forekommet så har ikke selskapet guidet en økning, men levert tall som har overgått alles forventning. Verdt å merke seg er da at selskapet leverer det de guider (eller mye mer), mens marginene i prosent faller. Styret godkjente tilbakekjøpsprogrammet allerede i mai 2021, med mandat til å kjøpe tilbake opptil 3,5millioner aksjer. Det kan foreløpig se ut som de ikke oppfyller hele dette potensialet, da de har noen begrensninger om tilbakekjøp av maksimalt 25% av gjennomsnittlig omsatt volum siste 20 dager. Volumet i aksjen er for lavt til at de klarer å få kjøpt tilbake så mange aksjer. Et mulig unntak er dersom de får sin hydrogengodkjennelse og volumet i aksjen øker betraktelig. Fristen for tilbakekjøp er 1.mai. Verdt å merke seg: oppkjøp med delbetaling i aksjer betyr at det blir alternativ finansiering på resterende. Om dette blir f.eks låneopptak, obligasjoner eller en emisjon vil nok komme an på størrelsesorden på kontrakten. En emisjon i henseende å kjøpe opp et slikt selskap ser jeg utelukkende positivt på så fremt man stoler på ledelsens evne å styre selskapet i lønnsom retning.
Hav Group, et spin off selskap ut av Havyard
At verftsindustrien i Norge ikke nødvendigvis har vært det helt store de siste årene, selv om tradisjonene er lange og gamle, er ikke noe nytt. Konkurranse fra utlandet har presset marginene. At verftet Havyard frem til mars 2021 omfattet mye mer enn et “verft” var kanskje lite kjent for de fleste. I alle fall hvor mye som faktisk lå “skjult” i det gjeldstyngede konsernet. Verftet var i ferd med å gå over ende, og i en restrukturering på høsten 2020 så ble en plan lagt. Målet var å synliggjøre de verdiene som faktisk lå i bunn, og som genererte penger til selskapet. Her fant alle parter (kreditorer) rundt bordet, da fremtiden til Havyard skulle avgjøres, at det var mye som måtte “reddes”. Nå kan det også sies at de reddet selve verftet også.
Norsk teknologi i verdensklasse er noe vi her hjemme har bevist at vi kan gå til konkurranse på. Her kommer styrken i selskapet frem og danner et livsgrunnlag for økonomisk bærekraft. Den Maritime klyngen har du kanskje hørt om? Hav Group er en av de. De har både hovedkontor og avdelingskontorer på Vestlandet, fra Ålesund til Bergen. For noen uker siden børsmeldte Norwegian Electric Systems at de i tillegg åpner et avdelingskontor i Istanbul, Tyrkia, for å være i nærheten av de store markedene. Det er ikke tilfeldig valgt lokasjon, da Tyrkias største verft, Tersan, ligger i nærheten. Dette verftet har gjort mange jobber der Hav groups selskaper er valgt som underleverandører. Verdt å nevne er også at NES nylig fikk sin største kontrakt noen sinne med en verdi på ca 100 millioner. Sett opp mot markedsverdien av hele HAV Group så er denne kontrakten enorm!
Synliggjøring av verdier
Eierne ville synliggjøre verdiene i underselskapene til Havyard, og spant ut fire modne selskap som da dannet konsernet Hav Group. Men hva er det som gir Hav Group livets rett, og sin “edge” når ikke verftet klarte å få dette frem? Verftet bygde opp selskapene fra bunn (dvs. Greentech ble kjøpt opp tilbake på tidlig 2010-tallet og videreutviklet). Dette har naturligvis sin skjulte verdi som ikke gjenspeiler seg i regnskapene. Å skape over 100 skipsdesign er noe Hav nyter godt av å ta med seg fra tiden under Havyard. Det samme kan man helt klart si om mye av det NES har i sitt segment. Disse verdiene er med på at Hav kan selge sine produkter på lav kost i forhold til selskap som må opparbeide seg dette underveis. Det bør nevnes at Hav fikk med seg en gjeld på 55 millioner som en del av avtalen da de ble skilt ut av Havyard.
Lite gjeld og mye penger på bok.
Er det solid? De har en egenkapital på 134 millioner. Drifter med overskudd og som er forventet å vokse. “Vi skal bygge oss opp, stein for stein, på en lavkostmåte” som sjefen sjøl kommenterte da han snakket om Hav Hydrogen. Konsernet sitter pr.tredje kvartal på 335 millioner kroner som er forhåndsbetaling fra kunder når de på samme tid oppgir at de har en ordrereserve på 542 millioner. Det er betryggende å vite, i et verdensmarked som ikke er riktig godt å tolke økonomien på etter en pandemi. At en oppdragsgiver eller underleverandør går konkurs har for mange selskap vært en hard belastning i gjennom tidene. Det er også med på å de-riske investeringen.
Verdt å merke seg: Hav group opererer med en skjult ordrereserve. Hensikten med det spekulerer jeg i at man ikke skal kunne regne seg hjem til hvilke kontrakter som er verdt hva. Mulig jeg tar feil! Skjult ordrereserve er jo en liten joker når man venter på kvartalstall. Men da q3 ble presentert den 26.november så var det bare litt over en måned igjen av 2021. Da leverte ledelsen en justert guiding på marginene for året. Når vi samtidig har en opplyst ordrereserve som skulle sluttføres samme år, så er det antagelig ikke store overraskelsene vi vil se her. Men vi kan da nettopp regne oss hjem til et meget godt fjerdekvartal, som nå skal presenteres 11.mars.
For den som vurderer inngang så er de siste ukene før tallslipp historisk sett et tidspunkt som har gitt god avkastning. Om markedsbildet viser noe mer uro enn før, så må man selv vurdere inngangen nå.
La oss spole ett år tilbake.
For omtrent ett år siden ble en emisjon med kurs kr 18 satt. Hav skilte lag med Havyard og det skulle bli duket for vekst. Fra emisjonen fikk de med seg 90 millioner i kapital til krigskassa. Samtidig som det ramler inn meget gode tall fra kvartalstallene så har ikke dette kommet til syne i aksjemarkedet enda. På samme tid synes risikoen lavere og lavere, jo flere prosjekter de lander.
Hav Group ble lansert på Euronext Growth i mars 2021, midt i et aksjemarked av grønne selskap i saftig korreksjon. Søren heller, la oss blidgjøre nissene og kalle et krakk for et krakk! Et lite halvår etter dette så kom mye negativ omtale av Euronext Growth-selskaper generelt, og det massive antallet nynoteringer. Omtrent alle selskap her ble straffet, om de tjente penger eller ei. Nye motbakker i aksjekursen! Så har vi hatt hatt sektorrotasjon mot olje og verdi, tilløp til krig, osv.osv. Ting som mer eller mindre hører til i et “normalår” i aksjemarkedet. Ikke hjalp det at det var mye spekulasjon rundt utbytteaksjer til de som satt i Havyard, da det ble hintet om dette. I november ble det klart at eiere av Havyardaksjer som satt over utbyttedag ville få utdelt en andel Hav aksjer pr.Havyardaksje de eide. Nå begynte spekulasjonene i begge leirer, (Hav og Havyard): ville kursen kollapse når det kom så mange nye aksjer ut i markedet? Ville det være bra med litt større free float, ettersom det hadde vært en relativt liten andel frie aksjer i omløp tidligere? Men så kom tilbakekjøp av egne aksjer opp i det hele. Det var nok ikke et dårlig tidspunkt for selskapet å kunne kjøpe tilbake egne aksjer på disse nivåene! Mest av alt utgjør denne epoken en kortsiktig usikkerhet. Vi har vært gjennom mye, markedsmessig. Og det er helt sikkert mange flere store og små faktorer som har påvirket aksjekursen det siste året. Det har blitt diskutert opp i mente. Men slutten på visa er vel at ingen riktig forstår hvorfor kursen fortsatt ligger der den gjør, og markedet omtrent ignorerer kontrakter i hundremillionersklassen, etc. For meg utgjør ikke dette en usikkerhet rundt selskapet men snarere en usikkerhet om når det er vi skal få en reprising.

Regnskap 2021
Samtidig som hyppige hendelser har berørt aksjemarkedet det siste året har Hav i det stille holdt på med sitt og tjent oppunder 100 millioner kroner. Ikke riktig så mye, men det havner nok i nærheten av 85-90 millioner når nå fjerdekvartalsrapporten kommer den 11.mars. At jeg sier “i det stille” så kommer det av at selskapet ikke akkurat har vist seg å “hausse” seg selv opp eller vist seg for mye frem i media. Noen mener sågar de har holdt litt vel mye kjeft. Kanskje det! Men som CEO har sagt til meg; vi liker ikke å skryte av oss selv. Vi vil heller ikke spamme ned newsweb (børsmeldingstjenesten). Så når man er klar over det faktumet så er det på mange måter med på å dempe forventningene man skal ha i mellom kvartalsrapportene. Og kanskje det også sier noe til deg som ønsker å investere i dette selskapet: ha på mellomlange til lange briller. Eller det kan skje ting i morgen! Vi fikk tross alt akkurat den hyggelige USCG godkjenning til NGT på ballastvann som vi har ventet på, ekspansjonen til NES i Tyrkia, 100 millionerskontrakt til NES.
Så vet vi at hydrogengodkjenning fra DNV står for tur, oppkjøp av enda et selskap som skal tilføres under Hav paraplyen. Det er veldig mye som har skjedd, og det er enda mer som skal skje. Snart kommer de siste tre skipene til Havila Kystruten som Hav har vært storleverandør til. Disse vil få mye medieoppmerksomhet i det de nå har brutt et monopol som Hurtigruten har hatt.
Verdt å merke seg: Selskapet oppgir ofte ikke verdier på kontrakter de børsmelder av konkurransemessige hensyn.
For mer informasjon mellom kvartalstallene.
De fire selskapene har alle hver sine facebooksider. De leverer jevnt og trutt, og mange leveranser er “små” i den mening at de ikke er i mangemillionersklassen. Da blir de heller ikke børsmeldt. Norwegian Electric Systems sin melding om å ha fått sin største kontrakt noen sinne har fått bred medieoppmerksomhet, både i innland og utland. Også mindre kontrakter enn dette blir børsmeldt. Men du må ikke tro at de kommer daglig selv om vi har med et selskap som i 2021 ventes å ha inntekter i størrelsesorden 850-900 millioner. Når EBIT da ventes inn på om lag 85-90 millioner snakker vi om en P/E 7,5 dersom kursen ligger oppunder der vi er i skrivende stund (ca kr 14). Dette er veldig lavt for segmentet HAV opererer innen.
Samtidig viser det seg at selskapet har hørt på aksjonærers ønske om å bli mer synlig. De leverer nå live webcast med mulighet for å stille forhåndsinnsendte eller direktesendte spørsmål underveis. CEO Gunnar Larsen og CFO Pål Aurvåg svarer på stående fot gode og forståelige svar som på ingen måte er kompliserte å forstå. Personlig får jeg en slags form for aversjon mot de som skal prøve å selge meg noe ved å bruke et språk som er innviklet og vanskelig å forstå. Eller om de skal selge en solskinnshistorie. Det er stikk motsatt her; edruelighet og nøkternhet. Jeg føler jeg får svar på alt jeg burde få svar på. Klart det er markedshemmeligheter og sensitiv informasjon i dette selskapet også. Heldigvis mener jeg! Egentlig burde man jo kanskje glede seg litt over det man ikke får svar på noen ganger.
Selskapet er positiv på innsidekjøp, da selskapets tredje største eier, Farvatn Capital, kjøpte seg ytterligere opp i selskapet på en kurs rundt 16 kr i juni 2021. Dette skjedde like etter at CEO Private Equity i Farvatn, Tore Hopen, ble valgt inn i styret til Hav.
Samtidig er det verdt å nevne at tidligere managing partner i Fearnley Securities (frem til 2019), nå konsernsjef i Astrup Fearnley har begynt å kjøpe seg opp i Hav Group. Linken mellom Fearnley og Hav er at de er tilrettelegger for børsnoteringen til Hav, og har kommet med analyse av selskapet der de begrunner veldig godt hvorfor aksjekursen bør være verdt kr 25 i et “bear market” uten å tillegge verdier til Hav Hydrogen. Analysen er veldig grundig skrevet og det er helt klart at Fearnley sitter med mye kunnskap om Hav Group.
Til slutt er det verd å kommentere at selv på meldingen om USCG godkjenning til Greentech så gikk kursen opp over 7% for dagen. Det forteller oss at mye ikke var priset inn i kursen til tross for at det har vært offentlig kjent at denne ville komme (om enn noe forsinket). Det kan nye investorer som vurderer inngang glede seg over da det er flere andre triggere som ikke er priset inn, som Hydrogengodkjenning og oppkjøp av nytt selskap. For ikke å nevne at kursen ikke rørte seg på nyheten om kontrakt til NES i 100 millionersklassen. Det er nesten ikke til å tro, men disse verdiene vil i løpet av 2024 ha materialisert seg i regnskapet som driftsinntekter. Og når q4 legges frem så er kanskje disse tallene allerede lagt inn i synlig ordrereserve. Høy ordrereserve er et trygghetstegn.
At lite faktisk er priset inn når man på foreløpig kurs (kr 14) kan regne seg hjem til en P/E på 7,5 så er det på tide å dra frem litt fakta om tall: Snittet av S&P500 gir nå P/E 25. Det er historisk sett veldig høyt. Men siden midten av 80 tallet har aldri dette snittet vært under 10. Med ytterligere to selskap som skal tilføre inntekter til Hav Group så kan fremtidig vekst i aksjekursen bli en hyggelig reise. CEO har også nevnt utbytte, på sikt, som en mulighet men at forskning og utvikling, oppkjøp, og tilbakekjøp av egne aksjer er foreløpig førsteprioritet. Og det er aldri feil å tenke at selskapet vil utvikle seg. Hadde ikke Havyard brukt så mye ressurser som de har gjort opp gjennom de siste årene så hadde vi heller ikke hatt denne teknologien i selskapet. Det er naivt å tro at det ikke vil være en rivende utvikling i årene som kommer. Men selv en prising som om selskapet var en verdiaksje så er den lavt priset på nåværende kurs.
Med ønske om gode investeringsbeslutninger!
Privatinvestor, og tungt eksponert i Hav Group. Deltok i emisjon og har kjøpt meg ytterligere opp underveis.
Eirik Kielland-Olsen
Foto og illustrasjoner er brukt med tillatelse fra eier.