Greenpeace truer med søksmål mot EU-kommisjonen med mindre forslaget om å «grønnmerke» gass og kjernekraft blir trukket tilbake.
Det kontroversielle forslaget går ut på at gass og kjernekraft under visse forutsetninger kan anses som miljøvennlig energi i EUs såkalte taksonomi. Et splittet EU-parlament stilte seg i sommer bak forslaget fra EU-kommisjonen.
Flere EU-land og en rekke miljøvernorganisasjoner har beskyldt EU for å «grønnvaske» fossilt brensel. Nå varsler Greenpeace rettslige skritt mot kommisjonen.
– Dette falske, grønne stempelet er uforenlig med EUs miljø- og klimalover, sier miljøorganisasjonens talsperson, Ariadna Rodrigo.
Hun viser til at Europa står overfor en alvorlig energikrise.
– Vi er opprørt over at de samme personene som skapte klima- og energikrisen, også tjener på den, mens andre må lide.
Åtte avdelinger i Greenpeace sendte i september en formell forespørsel til EU-kommisjonen om såkalt intern granskning, med frist i februar. EU-regler gir sivilsamfunn og enkeltpersoner rett til å be om innsyn i juridiske prosesser og delta i beslutninger som angår miljøet.
Dersom ikke forslaget blir trukket tilbake, vil Greenpeace ta saken til EU-domstolen, skriver organisasjonen i en pressemelding.
– Grønnvaskingen av fossil gass og kjernekraft var politisk motivert fra begynnelsen av, men det hjelper ikke når EU-kommisjonen må møte i retten, sier Rodrigo.
Også EU-kontoret til Verdens naturfond (WFF) vil trekke kommisjonen for retten.
De mener vedtaket strider mot en rekke viktige EU-lover og også unionens egne klimaforpliktelser.
– Forbrenning av gass bidrar fortsatt til klimaendringer selv om EU har klassifisert den som bærekraftig i taksonomien, blant annet etter sterkt lobbypress fra oljeindustrien, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF.
EUs nye regelverk omfatter også Norge og trer trolig i kraft i løpet av tredje kvartal i år, har Finansdepartementet tidligere anslått.
Ifølge Greenpeace er gass den største kilden til klimagassutslipp i den europeiske kraftindustrien. Norge er for tiden den største leverandøren av gass til Europa.
(©NTB)