En blanding av lav økonomisk vekst, høy inflasjon, Brexit og etterlevninger av koronapandemien ventes å svekke det britiske pundet ytterligere framover.
Siden begynnelsen av 2022 har pundet falt med mer enn 7 prosent mot den amerikanske dollaren, som hjelpes oppover av økte renter i USA. EU har foreløpig ikke økt sin styringsrente, men pundet har likevel falt 1,7 prosent mot euroen.
Den britiske sentralbanken Bank of England har selv økt styringsrenta hele fire ganger for å bekjempe høy inflasjon i landet. Det har likevel ikke vært nok for å bekjempe alle faktorene som virker mot pundet, mener analytikere. Rabobanks Jane Foley peker på bekymringer rundt lav vekst i Storbritannia. Stigende inflasjon, anført av energipriser som har skutt i været, har begynt å ramme både forbruk og investeringer.
Bank of England spår at den britiske økonomien skal begynne å krympe innen utgangen av året, idet inflasjonen er den høyeste på 40 år. Sentralbanken ventes å heve renta igjen 16. juni.
– Økt styringsrente opp mot en økonomi som bråbremser ser aldri bra ut for en valuta, sier Kamal Sharma ved Bank of America.
1 britisk pund er i dag verdt 1,25 dollar, mot 1,4 dollar før Storbritannia stemte for å forlate EU i 2016. Valutaen falt også da statsminister Boris Johnson risikerte å bli avsatt av sitt eget parti. Det politiske kaoset i Nord-Irland er heller ikke til hjelp, ettersom det er en risiko for at Brexitavtalen med EU gjenåpnes.
Det bidrar også negativt at sentralbanken fortsatt ikke ønsker å diskutere det fulle bildet av konsekvensene Brexit får for den britiske økonomien, mener Sharma.