Stekepanner med slippbelegg med teflon markedsføres som PFOS- og PFOA-frie. – Grønnvasking og forbudt, mener Forbrukerrådet og Naturvernforbundet.
Fluorstoffene PFOS og PFOA er forbudt. De tilhører en gruppe miljøgifter som Miljøverndirektoratet
betegner som blant de mest bekymringsfulle stoffene vi omgir oss med.
Forbrukertilsynet må gripe inn mot markedsføringen av stekepanner som «PFOS- og PFOA-frie», mener Forbrukerrådet og Naturvernforbundet.
– Det er grønnvasking å hevde at et produkt er «fritt for» stoffer som uansett er forbudt, sier Aysha Grönberg, fagsjef for mat og helse i Forbrukerrådet, i en uttalelse NTB h
ar fått tilsendt.
Hun hevder praksisen er uetisk og fremstår som villedende, noe som er i strid med markedsføringsloven.
Forbrukertilsynet og Naturvernforbundet reagerer også på at det på flere produkter fremgår enten i liten skrift eller via QR-koder at non-stick-stekepannene inneholder teflon (PTFE). Teflon er ikke forbudt, selv om det fremstilles blant annet ved hjelp av PFOA.
– Denne merkingen kan være med på å villede forbrukere til å tro at produktet er tryggere enn konkurrentenes, og vi tror at dette gir et inntrykk av at stekepannene er uten fluorstoffer, sier Grönberg.
Det er i dag svært mange fluorstoffer som fortsatt er lovlige, selv om skader av stoffene i naturen ikke kan reverseres. Naturvernforbundet krever et forbud på gruppenivå.
Dette er i tråd med et forslag Norge har utarbeidet
sammen med Sverige, Danmark, Nederland og Tyskland om å forby hele gruppen av per- og polyfluorerte stoffer (PFAS-er) i hele EU/EØS. Restriksjonen mot PFAS
er til behandling, og arbeidet vil fortsette i 2025.
I 2006 gjennomførte Folkehelseinstituttet en helserisikovurdering for Statens forurensingstilsyn (SFT) av teflon
, fordi det fantes lite informasjon om toksikokinetikk og effekter av stoffet. Siden teflon fremstilles med PFOA, kan det være rester av dette i teflonredskaper. Selskapet Dupont, som har enerett på bruk av teflon, har garantert at produktene er frie for PFOA.
Konklusjonen i rapporten var at ved normalt bruk av teflonkokekar, vil ikke teflon dekomponere til PFOA, og helseskadelige dekomponeringsprodukter vil ikke dannes: «Mengden PFOA den generelle befolkningen kan eksponeres for fra teflonbelagte kokekar og stekepanner, er svært lav».
FHI tok imidlertid ikke med i sin vurdering mulig eksponering etter matlaging ved for høye temperaturer, etter tørrkoking i kokekar eller skader og riping på belegg.
Naturvernforbundet mener det ikke er nok for produsenter og salgsledd å vise til at stoffer ikke er forbudt.
– Produsenter og selgere må kunne dokumentere at stoffene ikke skader mennesker eller natur, sier Anne Guri Solem i Naturvernforbundet.
Nå krever de og Forbrukerrådet at Forbrukertilsynet følger opp og fører tilsyn med markedsføringspraksisen. I tillegg er Mattilsynet bedt om å føre tilsyn.
PFAS-er har vært brukt både i industrielle prosesser og i forbrukerprodukter siden 1950-tallet.
(©NTB)