Siste dager har vært et mareritt på Oslo Børs for enhver investor. Når børsen korrigerer faller først alt. Deretter tenker markedet seg om – for så å plukke ut de selskapene som faktisk kan profittere på en handelskrig. Jeg har tre selskaper nå – som bør klare seg bedre og faktisk stige som følge uroen.
I denne saken brukes kun objektive kilder og datapunkt – og ikke subjektiv synsing.
Hva vet vi? Wall Street har hatt sin blodigste uke siden Covid i 2020. Oljeprisen har falt 15% på kort tid. Dollaren har svekket seg og oppfører seg svært volatilt. (Den steg i går)Fredag).
Når selskaper faller på børs – gjør investorne to ting. Stikker hodet i sanden eller reallokerer (vekter seg opp og ned i ulike selskaper i porteføljen) eller selger seg helt ut av markedet.
Jeg har funnet tre selskaper som har drivere, triggere og som ikke burde falle så mye som andre aksjer, men faktisk stige. Det man fokuserer på er hvilke selskaper som faktisk vil kunne tjene på økte handelsspenninger mellom ulike verdensdeler og nasjoner. Sentralt står lange renter, volatil oljepris, dollarkurs, korte renter og lommeboka til folk flest.
Flyselskapet Norwegian
Norwegian Air Shuttle har opplevd betydelige økonomiske utfordringer på grunn av svekkelsen av den norske kronen mot amerikanske dollar. I fjerde kvartal 2024 førte denne valutakursendringen til en økning i driftskostnader, flyleie og avskrivninger med omtrent 75 millioner kroner. Som en konsekvens måtte selskapet nedjustere sitt forventede driftsresultat for 2024 fra tidligere anslåtte 2,1–2,4 milliarder kroner til cirka 1,85 milliarder kroner. Nå er situasjonen snudd etter at dollaren har falt ned mot 10,50 (10,74) nå.
Norwegian har vært stabil på børs siste ukene, men har svinget godt, omsatt aksjer godt over snittet og Sundt AS har plutselig redusert beholdningen en del. (Dette er positivt – da markedet har ventet exit her og gitt posisjonens størrelse).

Norwegian meldte om passasjertall i uka som gikk, de kom inn noe lavere enn ventet, dette grunnet at påsken i 2024 ble med i Q1. I år er påsken i medio April (Altså Q2). Lavere oljepris er svært viktig for selskapet da dette fører til lavere fuel kost, som er en betydelig andel av utgitene. Om olje sitt nye snitt er 65 vil selskapet gå inn i høysesongen med betydeligere lavere fuelkost enn guidet. Sammen med fallende dollar – er dette en katalysator.
På nedsiden – vil lavere etterspørsel i sommersesongen kunne senke noe. Men med fallende langre renter, ligger det nå ann til økt sannsynlighet for rentekutt fra Norges Bank i April, enn bare for noen dager siden. Dette gir Ola og Kari Nordmann – økt handlingsrom til å bestille flybilletter.
Pris pr. aksje: 11.93 NOK
Range tradet siste 30 dager: 10.67 -12.67 NOK
Positive drivere: Rentekutt, lavere oljepris, svekket dollar inn i høysesong.
Treningskjeden SATS
Treningskjeden Sats – har vært en safehaven etter kollapsen under Covid. Selskapet har steget jevnt og trutt på Oslo Børs. Selskapet leverer tjenestene sine innad i Norge, er et solid selskap med gode estimater.

En katalysator for vekst hos Sats er som alltid privatøkonomi. Det er ventet rentekutt fra Norges Bank ila våren – som igjen vil gi Ola og Kari Nordmann mer å rutte med. Det er positivt for SATS.
Det er en rekke bjellesauer (kjente Finanspersonligheter) i selskapets aksjonærbase.
– For Sats så venter vi å se akselererende medlemsvekst i 2025, drevet av mindre churn etter gjennomførte prisøkninger og mer markedsføringsaktivitet i første kvartal. Hvis dette lykkes, mener vi en reprising er berettiget, skriver aksjeanalytiker Bjerke i en kommentar hos Pareto. Han dekker Sats aksjen.
Pris pr. aksje: 33 NOK
Range tradet siste 30 dager: 29.65 – 34.60 NOK.
Positive drivere: Rentekutt, bedre personlig økonomi, vekst i medlemsbasen.
Olje & gass selskapet: QUESTERRE ENERGY CORPORATION – QEC.
Generelt skal nok olja i tiden fremover bli handlet i et nytt range – 63-68 dollar pr fat. Dette kommer av mer produksjon i markedet og frykt for resesjon. Mange selger seg ut av klassiske oljeselskaper om dagen, men vil allikevel ha eksponering mot olje og gass – er QEC et svært godt alternativ som har mange drivere og triggere.
QEC kan man dele inn i tre triggere. Produksjon dobles innen juni på Kakwa til 3500 fat pr. dag. Videre har selskapet en tvist med myndighetene der selskapet krever kompensasjon for bortfall av rettighetene til å utvinne gass. Dette tilsvarer 11 kroner pr. aksje ifølge SpareBanken 1 Markets i en ukegammel analyse.
Hovedtriggeren i QEC er allikevel bred politisk enighet i kjølvannet av tariffene som Donald Trump sin administrasjon har innført mot Canada. Dette har ført til at Canada ønsker å satse mer på energiavhegighet, og man kunne lese sist uke at man krever hurtige avgjørelser at myndighetene er lydhøre for energisektoren sine ønsker.
Questerre Energy Corporation har betydelige naturgassressurser i Québec, Canada. Ifølge en ressursvurdering fra 2017, utført av GLJ Petroleum Consultants Ltd., ble det estimert at selskapet hadde omtrent 3,9 billioner kubikkfot (Tcf) med uoppdagede betingede ressurser og 21,3 Tcf med prospektive ressurser i området.
I sin tid falt QEC fra 8-9 kroner til under 2 kroner på at man mistet muligheten til å utvinne dette.
Ifølge selskapets CEO Michael Binnion i intervju med FA TV i Mars – ønsker selskapet en totalløsning der man får utvinne gassen.

Markedsverdien er på knappe 800 millioner norske kroner.
I oktober 2024 utarbeidet Deloitte en omfattende ekspertuttalelse for Questerre Energy Corporation i forbindelse med en rettstvist mot regjeringen i Québec. Tvisten gjelder påstått ulovlig ekspropriasjon av selskapets rettigheter til å utforske og utvinne hydrokarboner i provinsen. I sin rapport vurderte Deloitte de økonomiske tapene Questerre har lidd under tre ulike scenarier, alle basert på spesifikke regulatoriske og markedsmessige forutsetninger.
I det første scenariet, som tar utgangspunkt i september 2018 da nye reguleringer trådte i kraft, anslås tapene til mellom 703,7 og 860,1 millioner kanadiske dollar. Dette tilsvarer omtrent 5,63 til 6,88 milliarder norske kroner.
Det andre scenariet vurderer tapene fra august 2022, da den såkalte Bill 21 ble innført. Her er tapene estimert til mellom 715,9 og 875,5 millioner kanadiske dollar, eller rundt 5,73 til 7,00 milliarder kroner.
Det tredje og mest omfattende scenariet, som Deloitte selv anser som det mest relevante, inkluderer en antakelse om at Questerre kunne ha videreutviklet sine naturgassressurser i perioden 2018 til 2022. I dette scenariet beregnes tapene til mellom 3,946 og 4,842 milliarder kanadiske dollar, noe som tilsvarer omtrent 31,57 til 38,74 milliarder norske kroner.
Deloittes rapport ble utarbeidet i tråd med retningslinjene til Canadian Institute of Chartered Business Valuators og inngår som en sentral del av dokumentasjonen i den pågående rettssaken. Vurderingene gir et tydelig bilde av de potensielt enorme verdiene som står på spill for Questerre, særlig knyttet til selskapets gassreserver i Québec.
Dette betyr at QEC har et enormt pressmiddel mot myndighetene – mange tror at QEC sin rolle vil være svært viktig for Canada sin energiuavhengighet, samt produsent for Europa av LNG. Det er bred politisk vilje at gassrørledning til Østkysten skal bygges. Det skjer mye i Canada nå.
QEC faller som følge av bred nedgang i energisektoren som følge av handelskrig. Da er det litt paradoksalt at den største driveren i oppsiden i selskapet er nettopp tariffer og økt splittelse med USA.
Pris pr. aksje: 1.88 NOK
Prisrange siste 30 dager: 1.88 -2.47 kr
Triggere: Politiske forslag om liberalisering av energipolitikken i Canada, som vi allerede ser – men som ikke er blitt materialisert for QEC. Dobling av produksjon på Kakwa til 3500 fat om kort tid. Behøver ikke mer ekstern kapital.
