«Game of Thrones»-fansen raser over at George R.R. Martin har tid til å investere i – og møte – de gjenskapte «skrekkulvene». Han er også kulturell rådgiver for genteknologiselskapet som står bak.
– Alt for å slippe å skrive et nytt kapittel, skriver en sint fan av bokserien «En sang om is og ild», ifølge nettstedet Gamerant. For Martin har fremdeles ikke fullført den bestselgende fantasyserien – 14 år etter forrige bok og seks år etter at strømmeserien «Game of Thrones» kom i mål.
Forfatteren lovet tidligere denne uken «en spennende kunngjøring» – men advarte og sa at det ikke var utgivelsen av «The Winds of Winter», sjette bind i serien, det var snakk om.
Han har en rekke ganger ytret seg irritert om fansens forventninger. Martin irettesatte ifølge The Guardian
utålmodige fans allerede i 2014, da de uttrykte frykt over at han ikke kom til å rekke å skrive serien ferdig.
Siden er «Game of Thrones»-forfatteren blitt 76 år, og han beskjeftiger seg stadig med det fansen opplever som sidespor. Det nye nå er virkelighetens skrekkulver.
De siste dagene har nyhetene om at et amerikansk genteknologiselskap hevder å ha gjenskapt tre såkalte skrekkulver fra gammelt DNA funnet i en tann og i et kranium, skapt overskrifter verden over.
Nå viser det seg at «Game of Thrones»-forfatteren er blant investorene i selskapet, Colossal
, noe han utdyper i et innlegg på nettsiden sin. Der røper Martin også at han møtte de to eldste skrekkulv-valpene allerede i februar. Han deler bilde av
seg selv med valpene, som har fått navnene Romulus og Remus fra tvillingene som ble oppfostret av ulver i skapelsesmyten om Roma.
– Skrekkulvens gjenfødelse har beveget meg som ingen vitenskapelige nyheter har gjort siden Neil Armstrong gikk på månen, skriver George R.R. Martin, som ble tipset av «Ringenes Herre»-regissør Peter Jackson om at han burde ringe en fyr kalt Ben Lamm.
Og Lamm er altså direktøren for Colossal, som traff blink bedre enn han kunne ant: George R.R. Martin har nemlig et sterkt forhold til skrekkulver.
– Hvorfor vet jeg ikke. Som barn fikk jeg ikke engang lov til å ha hund, og slett ikke ulv, skriver Martin – som røper at han ble svært rørt da han så en utstilling av skrekkulvskaller i La Brea Tar Pits i Los Angeles for mange tiår siden.
Det var da han fikk ideen til første kapittel i «A Game of Thrones» – hvor Stark-familien finner ulvevalpene i sommersnøen.
– Det grep meg så hardt at jeg la en annen roman til side og begynte å skrive «En sang om is og ild». Uten skrekkulvene ville Westeros kanskje ikke eksistert, sier han om det fiktive universet.
Den enorme ulvearten, som har vært utdødd i 12.000 år, pryder i bokserien våpenskjoldet til Huset Stark. Familiemedlemmene hadde også hver sin skrekkulv – på engelsk kalt dire wolf – som sitt åndedyr.
Colossal-sjef Ben Lamm sier ifølge The Independent
at Martin gråt da han fikk møte skrekkulv-valpene.
Samtidig møter genteknologiselskapets uttalelser om at man har brakt skrekkulven tilbake igjen – og nærmest av-utryddet den – motstand. Andre forskere sier det rett og slett handler om genetisk modifisert vanlig ulv.
Paleogenetikeren Nic Rawlence ved universitetet i Otago, New Zealand, påpeker overfor BBC
at det gamle skrekkulv-DNA-et «er for ødelagt og forringet til at man kan klone eller kopiere det».
– Colossal har produsert en grå ulv, som har noen skrekkulvlignende egenskaper som større skalle og hvit pels, sier Rawlence, som også påpeker at skrekkulven og vår tids ulv er svært ulike. Nyere forskning viser at den trolig ikke egentlig var en ulv.
New Scientist
har intervjuet Colossal-forskeren Beth Shapiro, som opplyser at man har endret 20 gener hos den vanlige grå ulven. Fem av dem handler om å få fram lys farge. De 15 andre skal endre dyrenes størrelse, muskulatur og øreform. Først om et år vet man om genmodifiseringene har lyktes.
– Vi bruker det morfologiske artsbegrepet og sier at «hvis de ser ut som skrekkulver, så er de skrekkulver», medgir Colossal-forskeren.
(©NTB)