En ny global undersøkelse fra EY og Universitetet i St. Gallen viser at fire norske selskaper er blant verdens 500 største familieeide virksomheter i 2024. Listen, kalt EY and University of St. Gallen Family Business Index, rangerer selskaper etter omsetning og inkluderer kun virksomheter der én familie eier minst 50 prosent (32 prosent for børsnoterte selskaper). I tillegg til å delta aktivt i ledelse eller styre.
De norske selskapene som er inne på listen er:
• Aker ASA (97. plass)
• Reitan AS (138. plass)
• NorgesGruppen ASA (186. plass)
• Aars AS (432. plass)
Til sammen omsetter de fire norske selskapene for over 500 milliarder kroner og sysselsetter 127 000 ansatte. Danmark har ni selskaper på listen, og Sverige fem. Totalt er 19 nordiske selskaper med på listen, noe som viser regionens sterke tradisjon for familieeid næringsliv.
— Det at vi finner fire norske selskaper på listen, viser hvilken betydning familieeid næringsliv har i Norge, sier Eirik Moe, partner i EY og leder for EY Family Business i Norden.
Han tilføyer:
— Disse virksomhetene står for store verdier, mange arbeidsplasser og viser at langsiktig eierskap ofte er et konkurransefortrinn i usikre tider.
Totalt har de 500 selskapene i family business index en samlet omsetning på 8 800 milliarder dollar. Det gjør dem større enn alle verdens nasjoner bortsett fra USA og Kina. De sysselsetter mer enn 25 millioner mennesker globalt. Samtidig vokste selskapene på listen med 10 prosent det siste året, langt over verdensøkonomiens vekst på 3,3 prosent.
Andelen av store selskaper som er kontrollert av familier er vesentlig større i Europa og Asia, enn USA. Disse selskapene har de senere årene hatt en betydelig høyere vekst og gjør investering med en vesentlig mer langsiktig horisont enn det vi ser er gjengs i næringslivet for øvrig.
— Dette er en interessant observasjon i det globale handelspolitiske klima vi ser i dag. Muligens kan det også gjøre Europeisk næringsliv mer robust enn det vi opplever i økonomier med en lavere andel familieeierskap, sier Moe.
Over en tredel av de 500 selskapene på listen har vært eid av samme familie i mer enn 100 år, og i mer enn 40 prosent av dem er et familiemedlem daglig leder. Undersøkelsen viser også at familieeide selskaper ikke står stille. Nesten halvparten har gjennomført oppkjøp eller fusjoner de siste to årene, noe som vitner om både offensivitet og tilpasningsdyktighet.
— Familiebedrifter er ofte bedre rustet for å tenke og investere langsiktig. Når andre aktører strammer inn eller avventer, ser vi at mange av disse selskapene fortsetter å investere, ekspandere og bygge for fremtiden. Det gjør dem til en stabiliserende faktor i verdensøkonomien, sier Moe.
Øyvind Schage Førde, styreleder, daglig leder og fjerdegenerasjonseier i Aars – selskapet bak Møller Mobility Group – kjenner seg igjen i Moes uttalelser.
— I Aars har vi anledning til å være langsiktige eiere. Vi reinvesterer det vesentlige av overskuddet tilbake i selskapene våre, som er avgjørende for å skape nye verdier. Vår eierfilosofi står støtt i noen få hovedprinsipper: å kontinuerlig utvikle oss, ta samfunnsansvar og aktivt eierskap, sier han.
EY og Universitetet i St. Gallen har utarbeidet Family Business Index annethvert år siden 2015. Undersøkelsen bygger på offentlige data og kartlegger selskaper med betydelig familieeierskap og -innflytelse, med omsetning som viktigste rangeringskriterium.
Den fullstendige listen med alle 500 selskaper finner du her: https://familybusinessindex.com/
For mer informasjon, kontakt:
Andreas R. K. Jacobsen
Pressesjef, EY Norge
Telefon: +47 473 49 518
E-post: andreas.r.k.jacobsen@no.ey.com
Om EY
EY er en global leder innen revisjon, skatt, transaksjoner og rådgivning. Selskapets formål er «Building a Better Working World», og gjennom våre tjenester hjelper vi virksomheter med å skape langsiktig verdi for kunder, ansatte og samfunnet.