EU-ledere øker presset på Ungarns Viktor Orban for å få ham til å snu og si ja til å åpne EUs dør for Ukraina.
Blant dem som har kontaktet Orban i forkant av EU-toppmøtet torsdag og fredag, er Danmarks statsminister Mette Frederiksen.
– Jeg hadde en god samtale med Ungarns statsminister Viktor Orban i går. Understreket behovet for å stå sammen i disse utfordrende tider. Ukraina hører til i den europeiske familien, skriver Frederiksen på X/Twitter onsdag, ifølge Ritzau.
Orban har i ukevis holdt fast ved at han, som den eneste av EUs 27 ledere, vil si nei til å åpne for medlemskapsforhandlinger med Ukraina.
Ettersom vedtaket krever enstemmighet, har Ungarn i praksis vetorett.
Også EU-president Charles Michel og Frankrikes president Emmanuel Macron har lagt tungt press på Orban.
Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj har vært på rundreise den siste uka, med besøk i både Argentina, der han så vidt møtte Orban, og USA. Onsdag kom han til Norge for å møte nordiske ledere.
Om han også vil dukke opp på EU-toppmøtet i Brussel torsdag, gjenstår å se.
Mandag var hans utenriksminister Dmytro Kuleba i Brussel. Der slo han fast at det vil være «katastrofalt» for Ukraina om håpet om en framtid i EU blir satt på pause etter nesten to års krig mot Russland.
Spanias statsminister Pedro Sachez sier på sin side at han ønsker at medlemsforhandlingene starter allerede før årsskiftet, mens Spania fortsatt har formannskapet i EU.
– Jeg startet formannskapet med en reise til Kyiv og håper å avslutte det med å åpne forhandlinger om medlemskap. Tiden er inne for at EU åpner døra for Ukraina, og også Moldova og landene på Vest-Balkan, sier han.
Men Orban står på sitt. I en tale til den ungarske nasjonalforsamlingen onsdag slo han igjen fast at å åpne døra for Ukraina nå verken er i Ungarns eller EUs interesse, ifølge Reuters.
– Hvis man ser på tallene, de økonomiske analysene og tar på alvor at forhandlinger med Ukraina faktisk kan ende opp med medlemskap – og ikke bare er en politisk gest, da må vi si at denne tanken for øyeblikket er absurd, latterlig og useriøs, sa Orban.
I potten ligger også medlemskapsforhandlinger med Moldova og Bosnia-Hercegovina. Det er foreløpig uklart om et nei til Ukraina også vil bety nei til disse to landene.
Orban sier også blankt nei til EU-kommisjonens forslag om å utvide EUs langtidsbudsjett for å gi Ukraina 50 milliarder euro, rundt 590 milliarder kroner.
Også et vedtak om dette krever enstemmighet på toppmøtet.
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen understreket i en uttalelse onsdag hvor viktig det er at EU bevilger midlene – som Ukraina sårt trenger for å holde seg flytende.
– Mens krigen trekker ut, må vi vise hva det innebærer å støtte Ukraina så lenge det trengs, framholdt von der Leyen.
(©NTB)