Finanstilsynet ilegger Espen Teigland et gebyr på brudd på MAR regelverket! I fjor ble saken om handel i Lokotech kjent i nasjonal finansmedia, nå er gebyret for overtredelsen klar!
Denne saken er skrevet av Markus Haugen – styreleder i Investornytt
Finanstilsynet har ilagt Espen Teigland et gebyr for brudd på MAR etter handel i børsnoterte Lokotech Group i oktober 2023.
Saken er et år gammel og reflekterer ikke hvordan Investornytt ledes i dag. Dette er noe vi i Investornytt så alvorlig på den gang og har innført gode rutiner. Et gebyr fra tilsynet var ventet i lang tid. Teigland tok kritikk allerede høsten 2023.
Etter saken ble kjent i slutten av oktober 2023, har Investornytt foretatt en rekke grep for å hindre at dette skjer igjen. Allerede i november i fjor ble rutiner skjerpet og enkelt skribenter drillet i ulike rutiner i selskapet. Den fremste pådriveren av dette har vært Teigland selv.
Balansegang
Selv om Teigland har skrevet om over 150 enkeltaksjer siste halvannet året skal det ikke glippe.
Dette skal ikke skje. Og som Teigland selv uttalte til nasjonal finansmedia i oktober i fjor – er dette svært uheldig og man må rette seg etter kritikken.
Styret i Investornytt har gått i dybden på saken og fått en forklaring i fra Teigland sammen med ledende juridiske rådgivere. Dette er et engangstillfelle – men unnskylder ikke skjødesløsheten som er blitt vist.
Juridisk gjennomgang
Finanstilsynet finner det alvorlig at Teigland har eid aksjer ved publisering av en sak knyttet til Lokotech Group før en publikasjon. Finanstilsynet mener Investornytt har en betydelig bredere rekkevidde enn newsweb på Oslo Børs og andre finansblogger. Dette finner tilsynet i skjerpende retning. Dette betyr i praksis at man må ha et svært reflektert forhold til hvordan tredjeparts informasjon formidles.

Thommesen advokatfirma bisto
Finanstilsynet mener at handlingen er gjort med viten og vilje herunder forsett. Tilsynet mener at handelsmønster forut, en tendensiøs fremstilling av fakta i en webcast (Lokotech) var av en slik karakter til å villede. Dette tilbakeviser Teigland.
Investornytt har hatt bistand av Hedvig Moe (Tidl. Økokrim sjef og Emil Morten Bergan) i advokatfirmaet Thommesen som ansees som ledene innenfor dette regelverket i Norge.
Dette beroer seg på en rapport fra Seal Media som bekrefter Teigland forklaring om feil i publiseringstidpunkt.
Det som underbygger at dette ikke var planlagt handling. Finanstilsynet er ikke enig i dette.
Underbygger uaktsomhet
Aksjelister viser til enhver tid all handel Teigland gjør, dette er noe han vet. Det er over 150 investorer som overvåker hver minste handel Teigland gjør så man kan kanskje spørre seg hvorfor man risikerer omdøme, inntekter og bedriften ved å gjøre noe slikt med viten og vilje. Det er ingen logikk.
Dette fikk heller ikke gehør hos tilsynet.


Bare til å legge seg flat og ta læring
Etter en lengre prat med Espen – er han klar på at saken er kritikkverdig og aldri burde vært publisert, tidspress og for dårlige rutiner ble avdekket i ettertid.
Det man kan fastslå er at det aldri gjort med forsett og dokumentasjon styret har sett og som er sendt inn til Finanstilsynet underbygger dette. Her er ikke tilsynet enig.
Det vil bli tatt en gjennomgang om saken skal klages inn til Finansdepartementet og eller prøves i rettsapparatet.
Kostbar affære og komplekst lovverk
Vedtaket fra Finanstilsynet er på over 30 sider og en eventuell anke med påfølgene runde i retten – vil koste betydelig mer enn selve gebyret i potensielle saksomkostninger. Juridisk bistand har vært avgjørende i dette komplekse lovverket for at styret har fått et helhetsbilde.
300,000 i gebyr
Gebyret er satt til 300,000 kroner. Tidligere har Finanstilsynet gitt gebyr til en annen investor på 5 millioner kroner på samme bestemmelse. Gebyret ansees som begrenset i forhold.
Tatt lærdom
Investornytt har beveget seg fort fra Norges største aksjeblogg til å bli et redaksjonelt nettsted. Finanstilsynet har gjennomgått all handels aktivitet i 2023 og forfulgt denne saken. Det viser også at saken er et engangstilfelle.
Tendensiøse saker hos Investornytt er det slutt på – og saken var spekulativ og tendensiøs. Nettstedet har hatt en kraftig forbedring og har hatt dialog med Finanstilsynet hvordan best mulig forebygge lignende hendelser.
Styret stiller seg bak Teigland
Et samlet styre stiller seg bak Espen Teigland – dette begrunnes med endringsviljen på å forebygge lignende situasjoner i fremtiden. Det at forholdet ligger et år tilbake i tid og at Teigland har opptrådt ihht lovverk både før og etter hendelsen styrker den beslutningen.
At det kan glippe og gjøres feil – er noe som kan skje alle. Det styret er opptatt av er hvordan man hånterer kritikk og sørge for at det ikke skjer igjen.
Paddeflat – Teigland svarer
Det er bare å legge seg flat for kritikken Finanstilsynet retter. Saken skulle ikke vært publisert i sin form og jeg tar kritikk på vinklingen av saken. Det har vært en svært god læringsprosess å kommunisere med Finanstilsynet i denne saken.
Det kan gjerne høres rart ut – men den dialogen med tilsynet har vært god, lærerik og har gjort Investornytt til et enda bedre nettsted. Før eller siden ville man fått en smell på dette – og det er åpenbart at prosessen har gjort oss bedre.
Dette har vi tatt læring av og er ydmyk på dette. Rollen til Finanstilsynet er svært viktig på Oslo Børs – og jeg har stor respekt for tilsynet.
Investornytt skal levere godt innhold også i fremtiden, og med stadig høyere lesertall er det viktig å forbedre seg. En må være sitt ansvar bevisst og nettopp dette – er noe vi er blitt gode på som følge av tilsynet som er foretatt.
