President Donald Trumps tollkrig vil slå tilbake på USA selv. Det mener sjefen for FNs internasjonale handelssenter og svensk sjeføkonom.
– Når man innfører toll, blir det en økt kostnad for amerikanske importører og forbrukere, noe som på sikt rammer den amerikanske økonomien, sier sjeføkonom Per Altenberg i svenske Kommerskollegium.
– Dessuten er toll på import også toll på eksport, noe som vil innebære at også eksporten minker, sier han.
For å unngå å ramme egen økonomi bør USA derfor redusere tollsatser, mener Altenberg.
– USA har makten i egne hender og kan avslutte når de vil, men det virker ikke som om Trump ønsker å gjøre det. De er fanget i en slags kattepine her, sier han.
Mandag kunngjorde Trump at det vil bli innført høye tollsatser på varer fra en rekke land, og at flere står for tur.
USA vil blant annet ilegge 25 prosent toll på varer fra Japan og Sør-Korea, men det var ikke uventet.
Alt i april i år varslet Trump de to landene om at han ville innføre høye tollsatser dersom de ikke gikk med på handelsavtaler som var gunstige for USA.
Trump har alt utsatt fristen for når de nye tollsatsene trer i kraft to ganger. Den første fristen var satt til 9. april, men ble skjøvet til 9. juli. Mandag ble fristen utsatt på nytt, nå til 1. august.
– Muligheten for forhandling er fortsatt til stede. Man kan se på dette som nok en måte å legge press på Japan og Sør-Korea, sier Altenberg.
Sør-Korea og Japan kommer «helt sikkert» til å reagere negativt, tror Altenberg.
– Vi kjenner ennå ikke detaljene, og det blir viktig å se om det er 25 prosent på alle varer eller om det finnes unntak, sier han.
Dersom tolløkningen blir en realitet, innebærer det en tidobling for Japans og Sør-Koreas viktigste eksportvare, som er biler.
– Det er en veldig stor økning, konstaterer Altenberg, som tror slike tollsatser vil legge en demper på handelen.
Om såkalte tollbrev til andre land følger samme mønster, fører det til betydelige tolløkninger for hele verden. Hva EU måtte ha i vente, er foreløpig uklart.
– Forhandlingene pågår, så jeg går ut fra at mulighetene for å unngå like kraftige tollsatser fortsatt er til stede. Ellers hadde man ikke forhandlet videre, sier Altenberg.
– Jeg synes EU har et ganske godt forhandlingsutgangspunkt. EU er USAs absolutt viktigste handelspartner, og også sikkerhetspolitisk er forholdet viktig for begge parter. Rimeligvis finnes det en interesse fra begge sider om ikke å la handelen kollapse, sier han.
Lederen for FNs internasjonale handelssenter (ITC), Pamela Coke-Hamilton, tror også Trumps tollkrig vil slå tilbake på USA selv.
– Disse tollsatsene vil på lang sikt påvirke amerikansk økonomi, sier hun.
At det etter mandagens utspill fra Det hvite hus fortsatt er uvisst hvor høye tollsatser de enkelte land til slutt ender opp med, samt når de vil tre i kraft, bidrar til usikkerhet og manglende stabilitet i verdenshandelen, sier Coke-Hamilton.
– Dette forlenger perioden med usikkerhet, undergraver langsiktige investeringer og forretningsavtaler, og skaper ytterligere usikkerhet og ustabilitet, sier hun.
(©NTB)