Et pristak på gass på nivået EU nå diskuterer kan gi god beskyttelse mot prissjokk, men samtidig opprettholde produksjonen, mener ekspert.
EU-landene diskuterer mandag et pristak på gass etter at EU-kommisjonen foreslo et pristiltak på 275 euro per megawattime. Det var så høyt at det ble kalt en vits. Mandag diskuteres et kompromissforslag på 188 euro, mens enkelte land vil ha det så lavt som 150 euro.
– Det kan hende at nivået på 150 til 190 begynner å nærme seg et sweet spot der man får en beskyttelse mot de høyeste prisene, men at man samtidig vet at det ikke skal påvirke forsyningssiden, sier gassanalytiker Sindre Knutsson i Rystad Energy til NTB.
Norge er nå EUs største gasselger og et pristak vil dermed ha stor betydning for oss. Selv et pristak på 150 euro er imidlertid over dagens nivåer og anslagene for prisutviklingen framover.
– Det er såpass høyt at det fortsatt vil være et insentiv for Norge til å produsere så mye man klarer, sier Knutsson.
Han forklarer at målet med pristaket er å beskytte mot de ekstreme prishøydene, mens man ikke truer produksjonen og forsyningen av gass i framtida. Blir pristaket for lavt, kan forbruket øke samtidig som produksjonen rammes.
Samtidig vil et pristak som nå diskuteres ikke påvirke strømprisene i markedet nå, annet enn å beskytte mot ekstreme høyder i gassprisen framover.
– For å få en effekt i markedet må pristaket ned på nærmere dagens nivåer, men da kan det begynne å se skummelt ut med tanke på balanseperspektivet. Det kan gi en uønsket effekt og forlenge krisen ved at man forbruker mer uten å tiltrekke seg mer på forsyningssiden, sier Knutsson.
En gruppe land bestående av Tyskland, Danmark, Nederland, Østerrike og Ungarn er skeptiske til at det i det hele tatt innføres et gasspristak, mens 16 andre EU-land er for, skriver Politico.
Forventningene er høye til at det mandag settes punktum for den langvarige pristak-diskusjonen.
EUs stats- og regjeringssjefer sendte forrige uke en klar marsjordre til sine energiministre om å sluttføre prosessen på årets siste energimøte.
(©NTB)