Finansministrene i eurolandene møtes i dag i Brussel for å diskutere den rekordhøye inflasjonen og utsiktene til resesjon.
Inflasjonen i de 19 eurolandene nådde i oktober 10,7 prosent, det høyeste noensinne. En sterkt medvirkende årsak er prisen på energi, som har steget med hele 41,9 prosent det siste året.
Den offisielle arbeidsledigheten var ved inngangen til oktober på 6,6 prosent, også det ny rekord ettersom det aldri tidligere har vært færre ledige i eurolandene.
Presidenten i Den europeiske sentralbanken (ESB), Christine Lagarde, konstaterte nylig risikoen for resesjon øker, og banken har de siste månedene gjennomført flere renteøkninger i håp om å kunne forhindre dette.
ESBs utlånsrente til bankene er nå 1,5 prosent, det høyeste siden 2009.
Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) anslo i sin september-rapport
at økonomien i eurolandene neste år vil vokse med fattige 0,3 prosent, mens verdensøkonomien antas å vokse med 2,2 prosent.
Når finansministrene møtes i Brussel mandag, vil de blant annet få høre EU-kommisjonens vurdering av budsjettplanene for 2023, samt diskutere ulike hjelpetiltak.
Tirsdag får de følge av de åtte finansministrene fra EU-land som har valgt å stå utenfor euroen. Temaet blir da blant annet reformer i EUs budsjettregler, samt unionens økonomiske støtte til Ukraina. Også finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) tar turen.
(©NTB)